komunikator typu chat na androida

0

Czesc,
Ostatnio udalo mi sie zrealizowac prosta apke w androidzie login/register, laczaca sie poprzez skrypt php z baza postgresql na zewnetrznym serwerze. Chcialbym teraz zrobic apke typu chat. I teraz pytanie o technologie/strukture jaka najlepiej zastosowac. Mam 2 pomysly:

1.zeby napisac do kogos musze miec go w znajomych, wiec dodajac znajomego w postgresql jest dodawany rekord do kolumny 'znajomi' o tresci 4,6, gdzie liczby odpowiadaja id uzytkownikow. Nastepnie gdy wysylam do niego wiadomosc, do bazy wysylana jest wiadomosc, nastepnie z bazy wysylana jest wiadomosc do danej osoby.
2.Wiekszosc ludzi jednak poleca komunikacje p2p czyli zastosowanie socketow.

Przegladajac tutoriale bardzo duzo tutoriali opartych jest na firebase'ie czyli model jest pewnie podobny do pkt 1. Czytalem ze jest to fajne, szybkie rozwiazanie, aczkolwiek piszac apki chcialbym przygotowywac sie do przyszlej pracy, a wydaje mi sie, ze tam raczej pisze sie swoje restful api i nie korzysta z firebase'a.

Prosilbym o ocenienie wydajnosci/problematycznosci podanych przeze mnie rozwiazan oraz krotkie uzasadnienie. Jezeli macie jakies lepsze rozwiazania to tez chetnie skorzystam.

0

Na Firebase oczywiście łatwiej i nie trzeba komunikacji p2p, wiadomość to może być push, a użytkownicy zapisani w Firebase. Jak chcesz robić własne api, to nic nie stoi na przeszkodzie, więcej sie narobisz ale zależy co chcesz osiągnąć.

0

a Firebase to nie gotowa implementacja secetow ;)

0

https://groups.google.com/forum/#!topic/firebase-talk/lD91N6Zalfw

mysle ze po przeczytaniu tej dyskusji troche Ci sie moze rozjasnic. Firebase oferuje duzo wiecej niz same PUSHe, pytanie co potrzebujesz, czy chcesz to pisac sam, czy chcesz zrobic prototyp na szybko itd.

0

Dzieki za odpowiedzi. Przetestowalem firebase'a napisalem prosta chat apke i zrywam wspolprace z firebase... Jezeli chodzi o przeszukiwanie danych to trzeba sciagnac cala data'e na dysk i przeszukiwac - brak sensownych narzedzi. Poza tym przy tej strukturze zapisywania danych, wszystko sie szybko zaczyna gmatwac. Do tego problemy z przeniesieniem danych jak apka sie rozwinie i duze koszty utrzymania. Pozostane przy tradycyjnym sql i api.

0

Jak budujesz chat to nie zapisujesz wiadomości z chatu tylko rozsyłasz wiadomości, do aktualnie połączonych użytkowników, a nie do bazy danych xd

Poco użytkownik miałby dostawać wszystkie wiadomości jakie wszyscy użytkownicy napisali na chacie?
To nie komunikator i w ogóle i tak by to inaczej działało.

0

Jak budujesz chat to nie zapisujesz wiadomości z chatu tylko rozsyłasz wiadomości, do aktualnie połączonych użytkowników, a nie do bazy danych xd

pewnie, to ciekawe skad np Facebook wie o czym rozmawiasz z innymi userami ;)

normalnie zapisujesz wiadomosci a wysylasz je tylko do odpowiednich osob ktore uczestnicza w rozmowie/sesji

0

W sumie chodzilo mi o komunikator nie o chat, zle to nazwalem ;d Robie apke spolecznosciowa ktora miedzy innymi bedzie miala ckomunikator, ale tez wiele innych funkcji. Dlatego szukam najlepszego rozwiazania dot baz danych. Zalezy mi na predkosci wymiany danych zalozmy, ze bedzie tam np 10 tys uzytkownikow, zabezpieczeniach i wzglednie malych kosztach przynajmniej na poczatku. Obecnie wyprobowalem jdbc, komentarz zbedny.... Nastepnie Restful api napisane w php, laczace sie z postgresql uzywajac biblioteki HttpURLConnection, url, bufferreader itp A teraz znalazlem biblioteke Retrofit i tez potestuje. Pomimo malego doswiadczenia musze te rzeczy zrobic solidnie. Ktos ma moze jakies inne propozycje jakich technologii uzyc. Czy mysql czy postgresql bedzie dobrym rozwiazaniem?

0

wydaje mi sie ze jak do nauki czy pisania szybkiego "startupu" to powinienes zaczynac/wybierac proste technologie.

od strony andka to Retrofit/okhttp/firebase/dagger2/rxjava a teraz to nawet kotlin jak bedzie Ci sie chcialo

z backendem dawno nic nie robilem ale jakies 7 lat temu stawialem proste serwisy na tzw LAMP i dobrze mi sie banały w tym pisało. dzisiaj masz node, docker springbooty i milion innych mozliwosci ale o to lepiej pytac w innym dziale forum

0
isetto napisał(a):

W sumie chodzilo mi o komunikator nie o chat, zle to nazwalem ;d Robie apke spolecznosciowa ktora miedzy innymi bedzie miala ckomunikator, ale tez wiele innych funkcji. Dlatego szukam najlepszego rozwiazania dot baz danych. Zalezy mi na predkosci wymiany danych zalozmy, ze bedzie tam np 10 tys uzytkownikow, zabezpieczeniach i wzglednie malych kosztach przynajmniej na poczatku. Obecnie wyprobowalem jdbc, komentarz zbedny.... Nastepnie Restful api napisane w php, laczace sie z postgresql uzywajac biblioteki HttpURLConnection, url, bufferreader itp A teraz znalazlem biblioteke Retrofit i tez potestuje. Pomimo malego doswiadczenia musze te rzeczy zrobic solidnie. Ktos ma moze jakies inne propozycje jakich technologii uzyc. Czy mysql czy postgresql bedzie dobrym rozwiazaniem?

Ale o co pytasz? Masz 2 możliwości, skorzystać z gotowego api, czyli Firebase albo RethinkDB, albo wystawić swoje api restowe, które będzie używać bazy - jakiej to nie ma znaczenia.
Do konsumowania api restowego imo najlepszy jest RetroFit, najlepiej z rxJava

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1