Flutter czy ktoś korzystał ?

0

Jesli uczę się dopiero android studio i javy to czy nie robie błędu i nie powiniennem od razu zajac się Kotlinem i Flitterem ?

0

Ale że jakiego błędu? Nie bardzo wiem na czym ten błąd miałby polegać. Jak chcesz się uczyć Javy to się ucz Javy a nie Kotlina. Szczególnie jeśli dopiero zaczynasz.

0

Flutter to raczej jeszcze początkowe stadium rozwoju, z tego ma domyślnie korzystać Fuchsja, który może kiedyś zastąpi Androida. Raczej najbardziej racjonalne jest skupienie się na Javie. Fluttera i Darta to możesz sobie potem ogarnąć jako ciekawostkę.

0

Jesli uczysz sie komercyjnie czyli do pracy albo zeby potem ta prace znaleŹĆ to tez ci polecam ogolnie natywne srodowisko.

Jesli uzysz sie dla siebie / hobbystycznie to polecam ci flutter sam w wolnym czasie cos tam naskrobalem i bardzo mi sie spodobal

0

Android Studio to tylko IDE. Najlepiej zrobisz (i będziesz miał z tego najwiekszy fun) jak zaczniesz od native. Flutter to jak na razie bardziej "ciekawostka" która kto wie, może rozwinie się w coś poważnego a może za rok już będzie w koszu.

0

Nawet miałem próbować, ale mi się odechciało, bo nie ma dobrego wsparcia w Android Studio, tzn sama obsługa języka w edytorze jest dostępna poprzez wtyczki, ale dopóki nie będę mógł wyklikać nowego czystego projektu we Flutter, nie chce mi się tym zajmować.

Zresztą to jest dalej beta, raczej wersja poglądowa tego, co nas czeka w nowym systemie mobilnym od Google - Fuchsia OS, którego gui jest całkowicie napisane we Flutterze.

0
kulson napisał(a):

Nawet miałem próbować, ale mi się odechciało, bo nie ma dobrego wsparcia w Android Studio, tzn sama obsługa języka w edytorze jest dostępna poprzez wtyczki, ale dopóki nie będę mógł wyklikać nowego czystego projektu we Flutter, nie chce mi się tym zajmować.

Całkiem niedawno konfigurowałem IntelliJ, żeby działał z Flutterem. Normalnie było w IDE coś w rodzaju "Create Flutter project". Z tego co patrzę w dokumentacji z AS też powinno działać, ale "nie znam się, to się nie wypowiem". Może potrzebna jest konkretna wersja IntelliJ i AS jeszcze jej nie używa.

Co do samego tematu. Flutter mnie drażni. Dokładniej - drażni mnie ilość marketingu jaka jest ładowana we Flutter i rozdwojenie jaźni ze strony Googla. Te wszystkie posty na Medium, Redditach itd. o przejściu na Fluttera i śpiewaniu Kumbaya. Sama platforma jako wieloplatformowa mnie nie porwała. Są lepsze rozwiązania na dzień dzisiejszy i na jutrzejszy też. Co najlepsze na Androidzie - wejście w fazę beta i brak wsparcia dla onSaveInstanceState() to żart.

0

Rozdwojenie jaźni jest. Jak się zdaje, knują coś z Fuchsią, teraz wydali Fluttera po to, żeby programiści go poznali i potem łatwo mogli zacząć pisać gui na nowy system.

0

Czy proces budowy aplikacji mobilnej w Flutter jest podobny do tworzenia aplikacji w Android SDK? czy przy dobrej znajomości Androida wystarczy tydzień nauki aby dobrze opanować Flutter i zbudowania w nim aplikacje?

0
  1. Nie
  2. Aplikacje to możesz zrobić w 3 min. Ale nadającą się do ludzi - nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1