Nauka android java dla programisty

0

Hej,
Polecicie coś do nauki androida dla doswiadczonego programisty?
Spedziłem godzine z java i czuje sie jakbym pisał normalnie w typescipt jak codzien.

Moze jakas ksiazka albo kurs?
Nie wiem jakich libów się uczyć.

0

Większość programistów androida przerzuciła się na Kotlina, nikt normalny w Javie nie pisze nowych projektów/funkcjonalności.

https://kotlinlang.org/docs/reference/

Biblioteki:
RxJava
Retrofit
OkHttp
Android Architecture Components (ViewModel, LifeCycle, Room itp.)
JetPack
Glide
DataBinding
Dagger
Jackson

ew.
Henson
Dart
FragmentsArgs
IcePick
Fabric
Espresso
JUnit
Mockito

0

A android studio ma taką ładną integracje jak z javą?
Btw czy w kotlinie za widoki nie odpowiadają xml'e? Jezeli tak to zostałem Od razu kupiony

0

Jest opcja klepania layoutów z kodu ale osobiscie polecam zostac przy XML i uzyc sytheticscow https://kotlinlang.org/docs/tutorials/android-plugin.html

W prostych layoutach uzywaj FrameLayout albo LinearLayout. Wszystko inne mozna zrobic w ConstraintLayout.

Jave i tak warto znać bo czasem (nie tak rzadko jeszcze) dostajesz starszy projekt w Javie.

0
Stiffler napisał(a):

A android studio ma taką ładną integracje jak z javą?

Tak, Kotlin ma pełną i bogatą integrację z Android Studio.

Btw czy w kotlinie za widoki nie odpowiadają xml'e? Jezeli tak to zostałem Od razu kupiony

Layouty na Androida robi się (w większości) w xmlu. Nie ma pod tym względem - wbrew temu, co sugerujesz - żadnego znaczenia, czy piszemy w Kotlinie, czy też w Javie.

Kotlin otwiera w tej kwestii pewne alternatywy wobec xml, np. Anko Layouts, które na Javie nie mają racji bytu, ponieważ opierają się o DSL-owe buildery, które wykorzystują specyficzne składniowe możliwości Kotlina. Nie są to jednak rozwiązania szczególnie popularne i nie zawracałbym sobie tym głowy powyżej "warto wiedzieć".

dbCooper napisał(a):

Jest opcja klepania layoutów z kodu ale osobiscie polecam zostac przy XML i uzyc sytheticscow https://kotlinlang.org/docs/tutorials/android-plugin.html

Warto wiedzieć, że używanie kotlinx.synthetic nie jest już praktyką zalecaną przez Google. To nie znaczy, że nie wolno ich używać. Ale wiążą się z nimi pewne problemy i trzeba przekalkulować, czy się to nam opłaca. Krótkie wprowadzenie do tematu: https://proandroiddev.com/the-argument-over-kotlin-synthetics-735305dd4ed0

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1