Publikacja aplikacji.

0

Witam,

Nie wiem czy umieszczam ten post w odpowiednim dziale. Jakiś czas temu zacząłem naukę programowania. Zrobiłem prosty program do układania treningów w Pythonie / kivy. Chciałbym się bardziej zmotywować do nauki i zrobić sobie challenge. Chcę opublikować aplikcje, otworzyć jakieś male forum, może być na fb. Wszystko jedno gdzie i starać dodawać się nowe funkcjonalności, które wymyśla ludzie czytający forum. Oczywiście w miarę moich możliwości. Chciałbym się dowiedzieć gdzie można umiescic aplikacje poza Google play i app store. Czy jest jakiś sklep, który moglibyście polecić czy tylko Google i app store? Może ktoś mógłby napisać jak wygląda aktualizacja takiej aplikacji i czy trzeba dodawać jakieś regulaminy, w których informuje że nie ponosze odpowiedzialności jeśli ktoś źle wykona ćwiczenie i mu sztanga spadnie na głowę, lub dotyczących ochrony danych osobowych. (nie łączy się naradzie z żadnym serwerem, wszystkie dane gromadzone są na telefonie, nie ma logowania więc w sumie nie podaje się żadnych danych). Aplikacja oczywiście będzie darmowa, bez żadnych reklam.

0

Aplikację możesz umieścić gdziekolwiek - np. na swojej stronie, ale zasadniczo część osób może mieć zablokowane instalowanie aplikacji z nieznanych źródeł, ponadto zasadniczo jest tak, że jednak do aplikacji z "oficjalnej" dystrybucji ludzie podchodzą z większym zaufaniem.

Co do regulaminów, RODO itp - nawet, jeśli nie jest to wprost wymagane, lepiej żebyś takie coś dołączył. Nawet, jeśli będą to dosłownie dwa zadania w stylu "nie zbieram żadnych danych osobowych, nic nie jest wysyłane na mój serwer, wszystkie informacje są trzymane lokalnie na telefonie i właściciel telefonu odpowiada za nie". Potraktuj to raczej jako zabezpieczenie - w razie jakichkolwiek problemów (których raczej bym się i tak nie spodziewał) masz podkładkę i ewentualny dowód, że nie ma podstaw, żeby się od Ciebie czegokolwiek domagać.

1

Generalnie otwartoźródłowy kod Pythona można publikować na Python Package Index: https://pypi.org/. Potem łatwo zainstalować całą aplikację wraz z zależnościami za pomocą:

pip install moja_aplikacja

Oprócz kodu źródłowego trzeba przygotować plik setup.py, w którym zawierasz różnego rodzaju informacje na temat samej aplikacji, np. dane autora, zależne moduły, licencję, wersję aplikacji (więcej info tutaj).

1
cerrato napisał(a):

Aplikację możesz umieścić gdziekolwiek - np. na swojej stronie, ale zasadniczo część osób może mieć zablokowane instalowanie aplikacji z nieznanych źródeł

"Część" = lekko licząc z 99,5% użytkowników

Co do regulaminów, RODO itp - nawet, jeśli nie jest to wprost wymagane, lepiej żebyś takie coś dołączył.

Jest wprost wymagane, musisz podać "privacy policy".

0
V-2 napisał(a):

Jest wprost wymagane, musisz podać "privacy policy".

Polityka prywatności nie jest wymagana w teorii. Potrzeba jej wtedy, kiedy przetwarzasz dane osobowe, korzystasz z jakichś pozwoleń typu kamera, jesteś w programie "Designed for Families" albo wymaga tego jakaś zewnętrzna biblioteka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1