Niedziałające reklamy w najnowszym android studio

0

Witam. W najnowszym android studio jak chcę dodać baner reklamowy do swojej apki to wyświetla mi się taki błąd: ERROR: Manifest merger failed : Attribute application@appComponentFactory value=(android.support.v4.app.CoreComponentFactory) from [com.android.support:support-compat:28.0.0] AndroidManifest.xml:22:18-91 is also present at [androidx.core:core:1.0.0] AndroidManifest.xml:22:18-86 value=(androidx.core.app.CoreComponentFactory). Suggestion: add 'tools:replace="android:appComponentFactory"' to <application> element at AndroidManifest.xml:5:5-19:19 to override.

Problem powstaje po dodaniu:

implementation 'com.google.android.gms:play-services-ads:18.1.0'

W/w zależność nie współpracuje z zależnością

 implementation 'com.android.support:appcompat-v7:28.0.0'

i zgłasza mi przytoczony wyżej ERROR oraz podkreśla zależność appcompat-v7:28.0.0 jako błąd. Czy wie ktoś jak mogę sobie z tym poradzić ???

2

Wygląda na to ze reklamy w wersji 18 używają już androidx, jeżeli chcesz z nich korzystać w prawidłowy sposób to zrób migrację
https://developer.android.com/jetpack/androidx/migrate

0

Jest tak jak mówisz (piszesz). Problem ogarnąłem. Dodatkowo jeszcze po przejściu do androidx do pliku manifestu trzeba dodać:

<meta-data
            android:name="com.google.android.gms.ads.APPLICATION_ID"
            android:value="ca-app-pub-3940256099942544~3347511713"/>

Z tym androidx mam taki problem, że w opcji graficznego budowania layoutu nie wyświetlają mi się wszystkie atrybuty i trzeba ja wpisywać z palca w pliku .XML

0

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chyba chodzi Ci podpowiedzi android studio? Jeżeli tak to może spróbuj zrobić aktualizację android studio lub wyczyść cache android studio (invalidate cache and restart czy jakoś tak)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1