Programowanie - od czego zacząć, jaki język.

0

Cześć!

Jestem nowy na forum. Od razu mówię że nie jest tak że nie mam bladego pojęcia o komputerach, 10 lat i nagle chce programować ;) Jeśli chodzi o programowanie to jestem laikiem, owszem, ale komputery to moja pasja. A programowanie to coś co chcę robić w życiu.
Ale do rzeczy - przede mną liceum, podanie już złożone, prawdopodobnie dostanę się do tego najlepszego w mieście, ale niestety na mat-fiz/mat-ang. Nie było niestety profilu informatycznego. Chcę więc zacząć naukę na własną rękę (wcześniej to odwlekałem, bo liczyłem jednak na ten profil mat-inf). Posiadam dwie książki (wydawnictwo Helion), jedna bardzo, ale to bardzo obszerna (700str?) o Javie (podstawy), druga ogólnie o programowaniu.
Moje pytanie brzmi - od czego zacząć, jaki język doradzilibyście na sam początek, z jakich źródeł czerpać wiedzę etc.

Dziękuje z góry za wszystkie wskazówki ;)

PS: Chcę programować zawodowo, kontynuować naukę na studiach.

0

Przede wszystkim, na początek polecam naukę wykorzystywania wyszukiwarki (zarówno Google jak i forumowej), będzie prościej. Pamiętaj tylko, żeby się przede wszystkim przyłożyć do matematyki i angielskiego. Ewentualnie fizyki.

0

szukałem, ale chodzi mi o konkretną poradę -> właśnie do czego się przyłożyć w liceum, jak nadrobić brak rozszerzenia informatyki i od czego zacząć naukę programowania, jaki język.

0

Ucz się zarówno fizyki i matematyki najbardziej intensywnie.
A co do języka to zdecydowanie jednoznacznie C++, mimo iż może się okazać trudny.
Kup sobie książkę która będzie omawiała podstawy c++ i programowania w ogóle.
Powoli i konsekwentnie...

0

Polecę Ci zaczęcie od języków skryptowych (Ruby lub Python). W nich można zrobić wiele rzeczy bez większego wysiłku, nauczyć się podstaw. Potem przejść na Javę/C#/D lub jeśli chcesz od razu na C/C++.

0

Wybór języka zależy tylko od Ciebie. Musisz wiedzieć co chciałbyś dokładnie robić. Programowanie to pojęcie bardzo obszerne, ale na początek, żeby ogólnie zrozumieć o co w tym chodzi polecałbym C++. Kup Symfonię C++ i przeczytaj ze zrozumieniem, napisz kilka prostych aplikacji. Potem zacznij coś trudniejszego. Zajmij się programowaniem obiektowym itd.

0

To zależy, co chcesz robić(gry, programy). Choć na tym etapie to nie ma tak dużego znaczenia. Ja np. uczę się C++(6-klasista :D), a inni się uczą Delphi, inni Javy. Ja bym na twoim miejscu pouczył się Javy - masz książkę, więc łatwiej.

0

Tak myślałem właśnie o c++. Na początek przeczytam chyba jednak "Programowanie od podstaw" wydawnictwa Helion. Później wezmę się za C++.

0

A ja dla odmiany nie polecam Ci na poczatek skryptowych. Czlowiek sie nauczy fajnych rzeczy, wszytsko prosto, latwo i przyjemnie, a potem jak przychodzi co do czego i masz napisac cos w c/c++/java, itd to jest jedno wielkie WTF. Glupi przyklad - w pythonie listy to typ wbudowany, pieknie zrobione wszystkie operacje. W C masz tablie zamiast list (fail), w C++ listy z stl (juz lepiej). Jesli chcesz studiowac inf to lepiej poucz sie c/c++/javy, bedzie Ci pozniej duzo latwiej, nawet przetrwac na uczelni :P a co do skryptowych - jesli opanujesz c/c++/jave to przejscie np. na pythona czy ruby bedzie baaaardzo przyjemne :)

0

Niech zacznie od Prologu i Haskella, tak cholerną dawkę matematyki popamięta do samych studiów.

0

Teoretycznie może i praktycznie, a może i przede wszystkim praktycznie jak się najpierw nauczysz czegoś trudniejszego jak C++ to później będzie ci łatwiej zrozumieć inne (prostsze) języki jak Java, C#, i inne które powstały na bazie C/C++ - niech ci powiedzą zawodowi.

0

Zawsze mnie dziwiło, czemu mówicie wszystkim początkującym, że C i C++ to trudne języki? Ja jakoś je umiem, piszę bez problemu, na czym więc polega ich trudność? Wskaźniki? Przecież to banał.

0
ddd napisał(a)

Zawsze mnie dziwiło, czemu mówicie wszystkim początkującym, że C i C++ to trudne języki? Ja jakoś je umiem, piszę bez problemu, na czym więc polega ich trudność? Wskaźniki? Przecież to banał.

Może dziwisz się dlatego, że swoją karierę programisty C++ zakończyłeś właśnie na wskaźnikach? Tutaj czy na Warsztacie zawodowi programiści C++ wielokrotnie demonstrowali chaos oraz brak logiki w tym języku i przestrzegali przed nim.

0

Nie no nie przesadajmy z tym Prolog'iem czy Haskell'em. Może w ogóle niech zacznie od Assemblera ?!? ;)... Większość zgodziła się ze mną iż C++ będzie najodpowiedniejszy.

0

Assembler jest bardzo prosty, niezły język na początek, ma niestety tendencję do wyrabiania złych nawyków, ludzie od niego zaczynający mają w późniejszym okresie problemy z rozumieniem wyższej abstrakcji, jak programowanie obiektowe czy funkcyjne. Dlaczego uważasz, że Prolog i Haskell to kiepski pomysł?

0

Ilu ludzi zna prolog czy haskell. ? wiadomo że znaczniej mniej niż C/C++ ..
Ale bez bicia się przyznam, że też nie mam większego pojęcia o tych dwóch językach.
C++ da mu podstawę do dalszej nauki, łatwo będzie mu uzyskać pomoc oraz wyrobi w sobie dobre i przydatne nawyki.
Algorytmy, Java, C# itp. wszędzie tam będzie o krok do przodu.

0

Ja zaczynałem od asemblera i miałem potem problemy (choć dosyć krótko) ze zrozumieniem abstrakcji w języków wysokiego poziomu :P

Języki wysokiego poziomu czyli Java lub C++. Nauka Turbo Pascala czy ANSI C po kursie asemblera jest banalna.

0

Mój wykładowca miał w zwyczju mówić iż C++ jest językiem pośredniego lvl'u ... I zgadzam się tu z nim. Co oczywiście nie może czynić go gorszym. A po C++ nauczy się jeśli będzie chciał Assemblera i będzie robił wstawki tego kodu w razie potrzeby. Czy też wskoczy na JVM lub C object i będzie aplikował swojej komórce fajne appsy...

0
Ryu napisał(a)

Ilu ludzi zna prolog czy haskell. ? wiadomo że znaczniej mniej niż C/C++ ..

Kiepski argument, najwięcej ludzi zna podstawy PHP, zgodzimy się chyba, że PHP to nie jest najlepszy wybór? Dobrej literatury do Haskella i Prologu nie brakuje, także darmowej.

Ale bez bicia się przyznam, że też nie mam większego pojęcia o tych dwóch językach.

Ryu napisał(a)

C++ da mu podstawę do dalszej nauki, łatwo będzie mu uzyskać pomoc oraz wyrobi w sobie dobre i przydatne nawyki.

Przede wszystkim powinien nauczyć się samodzielnie rozwiązywać problemy. Wspomniane języki dadzą mu podstawy tak potrzebnej na studiach matematyki, C++ nie da nic ponieważ większość "dobrych i przydatnych nawyków" jest specyficzna wyłącznie dla tego języka. Niech się chłopak nauczy myśleć, budować abstrakcje i posługiwać matematyką, językami o chorym stopniu niedopracowania może zajmować się potem.

0

Źle zacytowałem, bez tego "Ale bez bicia się przyznam, że też nie mam większego pojęcia o tych dwóch językach.".

A po C++ nauczy się jeśli będzie chciał Assemblera i będzie robił wstawki tego kodu w razie potrzeby. Czy też wskoczy na JVM lub C object i będzie aplikował swojej komórce fajne appsy...

Widziałeś kiedyś Objective-C? Ten język przypomina C++ głównie obecnością 'C' w nazwie, to czysty Smalltalk osadzony z większością składni w mutacji ANSI C, której w sumie w tym języku jest niewiele. Znajomość C++ w tym wypadku nie da mu absolutnie nic, wręcz utrudni start bo języki są skrajnie różne, w wielu miejscach ze sobą sprzeczne.

0

Tak fakt PHP jest FEEEE !!! ... ;) zdecydowanie tak ! A jeśli mówisz że te języki tak dobre do nauki myślenia są, to być może się nieco mylę.

ofidyfil napisał(a)

Widziałeś kiedyś Objective-C? Ten język przypomina C++ głównie obecnością 'C' w nazwie, to czysty Smalltalk osadzony z większością składni w mutacji ANSI C, której w sumie w tym języku jest niewiele. Znajomość C++ w tym wypadku nie da mu absolutnie nic, wręcz utrudni start bo języki są skrajnie różne, w wielu miejscach ze sobą sprzeczne.

Masz rację z tym Objective-C, wybaczcie :)... Ale też jest zorientowany obiektowo.

0

teraz to już się zgubiłem ;) W takim razie od czego zacząć? C++, Java, czy jeszcze co innego?

0

Najlepiej obydwa naraz, bo oba będą raczej używane na studiach. C++ do nauki algorytmów, a Java ogólnie do programowania. Ewentualnie na studiach mogą więcej korzystać ze C# niż z Javy, najlepiej dopytaj się, co tam na tych uczelniach do których chcesz się zapisać ludzie używają. Do tego dochodzi jeszcze Python, też chyba coraz częściej używany na uczelniach, ale jego to na końcu, bo najmniej potrzebny. Zresztą jak przerobisz Javę i C++ to Pythona będzie się łatwo nauczyć.

0

Polecam BF żeby się odechciało programować.

Ucz się czego pragniesz.Ale lepiej nie uczyć się kilku na raz bo będą się mieszać.

0

Mym zdaniem C i C++ będzie dobrą bazą,a do tego zainteresuj się czymś do pisania aplikacji webowych.Następnie rozpocznij poznawanie SQLa.

0

Tak naprawde to po pięciu latach programowania będziesz umiał już kilka języków a swój ulubiony bardzo dokładnie więc zacznij od jakiegokolwiek obiektowego na początek.
proponuję C++ bo przebrniesz przez to na początku i masz spokój a póżniej już tylko przyjemność - appsy dla klasy na matme, fizykę itp. Jest wiele możliwości.
Poświrujesz :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1