Przekazanie zmiennej z js do php

0

Witam :) w ten piekny słoneczny bezśnieżny grudniowy dzień :)

Wiążę się z takim problemem:
Jak w temacie chce przekazać zmienną z java scriptu do php

Wyświetlanie działa w "echo"

ale przy zapisie do bazy tej zmiennej wyskakuje błąd - taki jak przy braku np tabeli w bazie....
[code]
mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
[/code]

Nie chce używać geta czy posta bo nie chce przeładowywać strony

Przy includowaniu z innego pliku tak samo ;/

Aktualnie robię tak:
[code]$zmienna_php="<script>var zmienna='KEKE'; document.write(zmienna_z_js);</script>";[/code]
działa pięknie jeśli chodzi o wyświetlenie zmiennej, lecz przy zapisie kicha....

Kiedy natomiast zrobię:
[code]$zmienna_php="<script>document.write(zmienna_z_js);</script>";[/code]
nie ma błędu, lecz zapisuje do bazy "<script>document.write(zmienna_z_js);</script>"

dzieki :)

0
matyldak napisał(a)

[code]$zmienna_php="<script>var zmienna='KEKE'; document.write(zmienna_z_js);</script>";[/code]
działa pięknie jeśli chodzi o wyświetlenie zmiennej, lecz przy zapisie kicha....

He?

Wpisz w google "ajax".

0

dzieki :] chciałem uniknąć ajaxa :> raczej

1

Nie odróżniasz client-side od server-side. Poczytaj w jakiej kolejności się wykonuje kod PHP i JS.

0

boże.... napisałem ze przy echo działa poprawnie - prawda ? tylko przy zapisie do bazy już sie krzaczy .... <ściana>

1

Zupełnym przypadkiem działa, zrozum co jest kiedy wykonywane!

  1. PHP generuje kod HTML na serwerze i wysyła użytkownikowi.
    Hint! Po tym kroku serwer może nawet zerwać z nami połączenie, więc jakim cudem PHP ma się skomunikować?

  2. Przeglądarka użytkownika interpretuje kod HTML i wykonuje JavaScript.

Na poziomie JavaScriptu wykonywanego przez przeglądarkę kod PHP już NIE ISTNIEJE.

Kiedy natomiast zrobię:

$zmienna_php="<script>document.write(zmienna_z_js);</script>";
nie ma błędu, lecz zapisuje do bazy "<script>document.write(zmienna_z_js);</script>"

Bo ty tylko przypisujesz do $zmienna_php tekst: <script>document.write(zmienna_z_js);</script>. Równie dobrze mógłbyś przypisać dupadupa. Również na poziomie kodu PHP interpreter JavaScriptu najczęściej jeszcze nie istnieje. PHP nie wykona ci kodu JS, JS nie wykona ci kodu PHP. Analogicznie jak arab nie zrozumie polskiego...

0

no rozumiem kolejność, dlatego dałem zapytanie o pomoc na forum :)
więc nie znajdę nigdzie pomocy / sposobu na ten przypadek ?

Tylko ajax ?

1

no rozumiem kolejność, dlatego dałem zapytanie o pomoc na forum :)

Gdybyś rozumiał kolejność, to coś takiego by ci nawet do głowy nie przyszło.

Jak normalny człowiek użyj AJAXa. Możesz jeszcze ewentualnie użyć sposobu z RFC 2549: http://tools.ietf.org/html/rfc2549

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1