Zliczanie rekordów z daną treścią.

0

Cześć. Chcę zaznaczyć że jestem początkującym. Skończyłem mój skrypt, lecz została mu jedna rzecz.
Użytkownik dodaje obrazki --> W kolumnie dodal, jest jego nick.
Zrobiłem takie coś.

 
 	$dodal = addslashes(htmlspecialchars($_SESSION['login']));
// Teraz zliczanie rekordów.
$result = sql_query("SELECT COUNT(*) FROM img WHERE dodal==$dodal");

Hmm. Ten kod jest zły -- nie śmiga, coś musi być przed sql_query chyba, a potem jak to wyświetlić ?
echo $row['dodal'] ?

0

Nie możesz po prostu doczytać kursu MySQL do końca przed kodzeniem?

$dodal = addslashes(htmlspecialchars($_SESSION['login']));

Po co raz filtrować przy logowaniu użytkownika, skoro można pierdyliard razy przy każdym odczycie loginu...
Poza tym - pozwalasz użytkownikom na nazwę np.' OR 1=1?

$result = sql_query("SELECT COUNT(*) FROM img WHERE dodal==$dodal");

== to w SQL =.
Poprawnie:

$result = sql_query("SELECT COUNT(*) FROM img WHERE dodal='".$dodal."'");
0

Dlaczego = a nie == ?! I jak to wyświetlić?

0
ProinGressive napisał(a):

Dlaczego = a nie == ?! I jak to wyświetlić?

Bo SQL to nie PHP. w SQL = a w PHP ==. Zresztą wpisz sobie w Googlach operatory porównania.

0

Tak jak Ci mówią - doczytaj kurs mysql do końca zamiast zadawać takie pytania.

hint: mysql_fetch_assoc()

Ale ty i tak nie wiesz co robi każda funkcja i co zwraca. Ty tylko kopiujesz przykłady. Więc z każdym zapytaniem będziesz wracać na forum.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1