Wybór języka do programu

0

Witam, nie mam praktycznie najmniejszego pojęcia o programowaniu. Do pracy potrzebuje program, jakiego nigdzie nie mogłem znaleźć. Więc jako, ze jeszcze trochę pamiętam Pascala którego kiedyś się uczyłem, sam napisałem sobie ten program. Niestety, jego obsługa jest dosyć trudna, dlatego chciałbym się was zapytać, jakim językiem najlepiej byłoby się zainteresować. Chodzi mi o to, by można było stworzyć przejrzysty interfejs i obsługę myszką. Jeśli możecie, podajcie też jakiegoś linka do kursu, lub coś podobnego.

Wielkie dzięki

0

Najprościej interfejs będzie zrobić w jakimś graficznym edytorze który oferuje np. Visual Studio. Język C#.

0

Do wielu języków są narzędzia do wizualnego tworzenia GUI (tzn metodą przeciągnij-z-paletki-i-upuść). Skoro znasz Pascala to może zainteresuj się Free Pascalem i IDE do niego, czyli Lazarusem, który umożliwia wizualne tworzenie form.

0

Nie wydaje mi się bym znał go na tyle, bym mógł coś na poważniej skonstruować, uczyłem się go już dosyć dawno i naprawdę pamiętam tylko podstawy. Program, który napisałem, na pewno nie jest napisany najlepiej, ale działa tak jak bym chciał. Choć tak jak wspomniałem, jego obsługa jest na prawdę trudna, szczególnie, że aby coś w nim zrobić, muszę go na nowo uruchamiać. Wiem, że nie jest to język, w którym obecnie tworzy się programy. A jeżeli mam już się czegoś uczyć praktycznie od podstaw, to chyba lepiej zainteresować się czymś poważniejszym. Nie mówię, że chce się tym profesjonalnie zajmować, ale taka wiedza na pewno mogłaby się w przyszłości pomóc. Dlatego proszę was tylko o wskazanie najlepszego kierunku, a już dalej sobie poradzę.

0

Java, IDE Eclipse?

0

Dzięki za te propozycje, poczekam jeszcze na jakieś inne opinie, czy rzeczywiście warto się tym zainteresować.

0

Tzn chcesz zarabiać dużo jako programista i łatwo znaleźć pracę w Polsce? No to ucz się Javy :) Do Javy jest wiele narzędzi do tworzenia GUI, np wbudowane edytory w NetBeans, IntelliJ IDEA, wtyczka WindowBuilder do Eclipse, czy też SceneBuilder do JavyFX.

A jeśli zostanie programistą nie jest priorytetem to nie rozumiem czemu nie brać się za Free Pascala? Projekt (tzn Free Pascal) wydaje się (z daleka, bo bawiłem się nim krótko i dawno, więc go nie znam dobrze) stabilny i dobrze rozwinięty. Kompilator generuje w miarę efektywny kod, programy nie zjadają wielkiej ilości pamięci.

0

On nie chce zarabiać dużo jako programista - pisał, że na programowaniu się nie zna. Aczkolwiek sądzi, że lepiej zaoszczędzić i zamiast zlecić komuś tej roboty, chce samemu uczyć się programowania, by napisać jedną aplikację wspomagającą pracę...

0

To nie chodzi o jedną aplikacje, być może kiedyś mi się to jeszcze przyda. poza tym umiejętność programowania, nawet w małym stopniu może być wartościowa. I też nie chodzi mi o to, by zaoszczędzić, raczej o to by mieć ten program i edytować go tak jak tylko będę potrzebował, w każdym momencie.

1

Jeśli chcesz go modyfikować w każdym momencie, to najlepiej Python + PyQt - po każdej modyfikacji nie będziesz musiał nawet kompilować aplikacji, wystarczy uruchomić ją ponownie.

0

Wiem, że nie jest to język, w którym obecnie tworzy się programy.

To co oferuje Free Pascal nie różni się mocno od tego co oferuje Delphi ZTCW. A na forum 4p dział Delphi i Pascal ma prawie tyle wątków, co działy C/ C++, C# i .NET oraz Java razem wzięte. Więc nie wiem skąd twierdzenie, że w tym się nie programuje. Może ofert pracy w tym nie ma zbyt wielu już, ale przecież nie jesteś zawodowym programistą.

1
Wibowit napisał(a):

Wiem, że nie jest to język, w którym obecnie tworzy się programy.

na forum 4p dział Delphi i Pascal ma prawie tyle wątków, co działy C/ C++, C# i .NET oraz Java razem wzięte. Więc nie wiem skąd twierdzenie, że w tym się nie programuje. Może ofert pracy w tym nie ma zbyt wielu już, ale przecież nie jesteś zawodowym programistą.

4programmers zostało założone przez zawodowego delphiaka, który wydał książki "Delphi Kompendium programisty". To jasne, że większość wątków będzie dotyczyć Delphi. I zawsze Delphi tu będzie na pierwszym miejscu, nawet w "title" strony głównej jest napisane "Programowanie. Delphi, C#, PHP :: 4programmers.net". Zwróciłbym uwagę na to, że słowo Delphi jest postawione przed C# i PHP, tak jakby to Delphi było piątą władzą w Polsce :P

Podobna sytuacja ma miejsce w serwisie http://www.unit1.pl/ - też mamy w title "Programowanie w Delphi, C++, ...", też autor strony to Delphiak zwany Nakiel. Delphi występuje na początku wyliczania języków, no bo przecież w kolejności alfabetycznej 'D' jest przed 'C'... hmmm, a może odwrotnie? :P

Prawidłowe jest stwierdzenie, że w tym się nie programuje, tylko, że amatorzy tego IDE nie dopuszczają do siebie tej informacji ;)

0

No w sumie. Sprawdzając jak dawno temu był pierwszy temat z 7 strony to wychodzi następująco (uwaga: jest grubo po północy, więc mogłem źle policzyć ze zmęczenia):

  • Java: 17 dni
  • C/ C++: 27 dni
  • C#: 35 dni
  • Webmastering: 54 dni
  • Delphi/ Pascal: 70 dni
  • PHP: 85 dni

A więc Delphi/ Pascal przegrywa obecnie, aczkolwiek jest tylko 2x mniej świeżych tematów w dziale Delphi/Pascal niż w dziale C#.

Edit:
W dziale PHP jest mało świeżych pytań, a raczej nie można powiedzieć, że w PHP się nie programuje. Chociaż w sumie możliwe, że w dziale Webmastering ląduje sporo tematów związanych z PHP.

Edit:
Popatrzyłem na ilość ofert pracy. Dla Delphi wychodzi prawie 20x mniej niż c# na pl.indeed.com, ale nie wiem na ile ta ich szukajka jest miarodajna.

0

Może się nie znam. Może jestem zbyt leniwy i wolę pisac programy lub to co umiem i potrzebuje w Delphi - ostatnio najczęściej pod WinAPI, bo nie ponieważ nie chce się mi uczyć od nowa wielu języków. Może i nie trawie do końca C/C++, które mnie nieraz wku...rza jak muszę czasami przetłumaczyć kilka linijek na Delphi z tych języków. To wszystko fakt. Jednak jeżeli pytający wspomina, że kiedyś poznał Pascala to dlaczego nie zainteresować się Lazarusem jako aktualnym i darmowym środowiskiem albo Delphi Personal w starszych wersjach. Nie mam też nic do tego, że autorzy portali wymieniają Delphi jako pierwszy język. Jak ktoś chce może sobie założyć nowy portal i przyciągac klepaczy w PHP czy czymkolwiek innym to niech to robi, a nie narzeka, że kots ujął Delphi jako pierwzy język. Chociaż i tak nie wiem co to ma do tego tematu - jaka powinna być kolejnośc języków w tytule strony czy alfabetyczna czy preferowana przez autora jakiegokolwiek portalu. Podsumowując: pytanie było o język jaki możemy polecić. Dla mnie skoro pytający "liznął" kiedyś Pascala - naturalną drogą jest podszkolenie się w Delphi i pisanie w tym języku. Jednak decyzje co zrobić pozostawiam Jemu. Może się równie dobrze - jeżeli miał by do tego smykałkę - poduczyć innego języka i w nim pisać sobie ten program dla siebie czy jakieś ewentualnie inne programy w przyszłości. Wszystko zależy od ambicji i preferowanej składni ;/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1