Równanie kwadratowei pytanie o nowe obliczenia. Pomocy !!

0

Witam

Potrzebuję pomocy. Otóż do programu umieszczonego poniżej:

import java.util.Scanner;
import java.math.*;

public class Main {
public static void main(String args[]){
int a; int b; int c;
Scanner wejscie=new Scanner(System.in);
System.out.println("Podaj a: "); a = wejscie.nextInt();
System.out.println("Podaj b: ");b = wejscie.nextInt();
System.out.println("Podaj c: ");c = wejscie.nextInt();

	if (a > 10 || a < 0)
	System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
	else if (b > 10 || b < 0)
	System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
	else if (c > 10 || c < 0)
	System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
	else {
	
	double delta = (b*b) - (4 * a * c);
	System.out.println("Delta wynosi: " + delta);
	

if (delta < 0)
System.out.println("Delta ujemna koniec programu.");

else if (delta > 0){
double pierwDelty = Math.sqrt(delta);
System.out.printf("%s%.2f%s", "\nPierwiastek z delty: " , pierwDelty, "\n");

double x1 = (-b - pierwDelty) / (2 * a);
System.out.printf("%s%.2f%s", "X1 = ", x1 ,"\n");

double x2 = (-b + pierwDelty) / (2 * a);
System.out.printf("%s%.2f%s", "X2 = ", x2 ,"\n");
}
else if (delta == 0){
double x0 = (-b) / 2*a;
System.out.printf("%s%.2f%s", "X0 = ", x0 ,"\n");
}
}

wejscie.close();
}
}

Potrzebuję dodać takie coś żeby pytał się użytkownika po zakończonych obliczeniach czy wykonać nowe obliczenia a następnie zależnie od odpowiedzi przechodził do początku lub kończył się wyświetleniem: " Zakończyłeś obliczenia ".

Jest mi to pilnie potrzebne

0

Umieść wszystko w pętli while

0
BolekPL napisał(a):

Umieść wszystko w pętli while

No dobrze tyle to ja wiem też z lekcji. Ale nie jestem w stanie sam dopisać w kodzie tego. Nie jestem zbytnio zaawansowany w programowaniu

0

To czas przeczytać kurs javy :)

0

Napisałby mi ktoś to dla was to jest 10 minut roboty a dla mnie z 1,5 h. Proszę was bardzo

0

Jasne, za 50zł mogę ci to napisać. Bo widzisz w tym świecie tak jest że za pracę się płaci.

0
Nestetin napisał(a):

Napisałby mi ktoś to dla was to jest 10 minut roboty a dla mnie z 1,5 h. Proszę was bardzo

Pomyśl tak: to będzie półtorej godziny z pożytkiem dla Ciebie.

0

Proszę ludzie pomóżcie przynajmniej raz ja to muszę jutro oddac a połowe zadania już zrobilem bo napisalem te rownanie kwadratowe. POMOCY !

0

Gdybyś napisał ten kod, to wiedziałbyś jak i gdzie wstawić while. A ja swoją cenę podałem. Tyle kosztuje 10 minut mojej pracy.

2
Nestetin napisał(a):

Proszę ludzie pomóżcie przynajmniej raz ja to muszę jutro oddac a połowe zadania już zrobilem bo napisalem te rownanie kwadratowe. POMOCY !

To ja Cię pocieszę - zrobiłeś 3/4 zadania, a nie połowę! Skoro jesteś tak daleko, to czas na questy z dużą ilością exp'a - pętle.

0

import java.util.Scanner;
import java.math.;
public class Konczenie { public static void main(String args[]){
int a;
int b;
int c;
int tak;
Scanner wejscie=new Scanner(System.in);
do{
System.out.println("Podaj a: "); a = wejscie.nextInt(); System.out.println("Podaj b: ");b = wejscie.nextInt(); System.out.println("Podaj c: ");c = wejscie.nextInt();
if (a > 10 || a < 0)
System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
else if (b > 10 || b < 0)
System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
else if (c > 10 || c < 0)
System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
else {
double delta = (b
b) - (4 * a * c);
System.out.println("Delta wynosi: " + delta);
if (delta < 0)
System.out.println("Delta ujemna koniec programu.");
else if (delta > 0){
double pierwDelty = Math.sqrt(delta);
System.out.printf("%s%.2f%s", "\nPierwiastek z delty: " , pierwDelty, "\n"); double x1 = (-b - pierwDelty) / (2 * a);
System.out.printf("%s%.2f%s", "X1 = ", x1 ,"\n");
double x2 = (-b + pierwDelty) / (2 * a);
System.out.printf("%s%.2f%s", "X2 = ", x2 ,"\n");
}
else if (delta == 0){
double x0 = (-b) / 2*a;
System.out.printf("%s%.2f%s", "X0 = ", x0 ,"\n");
}
}
wejscie.close();
}
}

System.out.println("Jeszcze raz? (tak - 1): "));

tak = wejscie.nextInt();

while(tak!=1);
}
}

doSZEDŁem do takiego czegoś wywala mi jeden błą pomózcie na jutro to musze oddac. Prosze

0

Po pierwsze ładnie sformatuj kod i wklej w znaczniki. Po drugie - jaki błąd i gdzie.

0

Byle kurs na YT Cię tego nauczy.
Zamiast pętli do zrób do-while i zastosuj ten kod.

System.out.println("wpisz n aby przerwać:");
yesOrNo = wejscie.toString();
// warunek dla while  yesOrNo != "n"
0

OMG. Czemu piszesz to lodówką? Jakbyś pisal to normlanym edytorem który formatuje i koloruje kod to byś widział że masz źle parowane klamry..

import java.util.Scanner;

public class Konczenie {
	public static void main(String args[]) {
		int a;
		int b;
		int c;
		int tak;
		Scanner wejscie = new Scanner(System.in);
		do {
			System.out.println("Podaj a: ");
			a = wejscie.nextInt();
			System.out.println("Podaj b: ");
			b = wejscie.nextInt();
			System.out.println("Podaj c: ");
			c = wejscie.nextInt();
			if (a > 10 || a < 0) {
				System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
			} else if (b > 10 || b < 0) {
				System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
			} else if (c > 10 || c < 0) {
				System.out.println("Podales liczbe z poza zakresu");
			} else {
				double delta = (b * b) - (4 * a * c);
				System.out.println("Delta wynosi: " + delta);
				if (delta < 0) {
					System.out.println("Delta ujemna koniec programu.");
				} else if (delta > 0) {
					double pierwDelty = Math.sqrt(delta);
					System.out.printf("%s%.2f%s", "\nPierwiastek z delty: ", pierwDelty, "\n");
					double x1 = (-b - pierwDelty) / (2 * a);
					System.out.printf("%s%.2f%s", "X1 = ", x1, "\n");
					double x2 = (-b + pierwDelty) / (2 * a);
					System.out.printf("%s%.2f%s", "X2 = ", x2, "\n");
				} else if (delta == 0) {
					double x0 = (-b) / 2 * a;
					System.out.printf("%s%.2f%s", "X0 = ", x0, "\n");
				}
			}
			wejscie.close();
			System.out.println("Jeszcze raz? (tak - 1): ");
			tak = wejscie.nextInt();
		} while (tak != 1);
	}
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1