Problem z klasą...

0

Witajcie,
może to i proste ale pogubiłem się.
Mam klasę i zmienną globalną public. Jak odnieść się do funkcji z main()? Chodzi mi głównie o "ladowanie" i "postep".
Kolejna kwestia to wyrażenie

procenty + 10;

Zmienna zawiera 0 i wraz z pętlą będzie dodawana liczba 10 aż do 100. Czy to jest prawidłowe?

#include <iostream>
#include <sstream>	
#include <string> 
#include "przyrzad.h"

class glowna
{
	int procenty;
public:
void zwloka(double sekund);
void ladowanie(int ile);
void postep();
};

int main()
{
	cout << "Ładowanie: "; postep(); cout << "\n";
  char brzegi[] = "           ]\r[";
  cout << brzegi; ladowanie(10);
  cout << "\n";
	system("pause");
}
void glowna::ladowanie(int ile)
{
	for(int i = 1; i <= ile; i++ )
	{
		zwloka(1);
		cout << "-";
		procenty + 10;	
	}
}
void glowna::postep()
{
	cout << "10%";
}
void glowna::zwloka(double sekund)   
{
	time_t poczatkowy_czas = time(NULL) ;

	// ta pętla wykonuje się dopóki nie minie zadana liczba sekund
	while(time(NULL) - poczatkowy_czas < sekund);   // ciało puste
}
1

Żeby wywołać niestatyczne funkcje składowe musisz mieć zmienną typu klasy czyli glowna jakas_nazwa_zmiennej;. To chyba dość oczywiste?

procenty + 10; to wyrażenie, które nic nie robi. Tzn. zwraca wynik tego działania, ale to jest dead code i kod ten zostanie usunięty podczas kompilacji. Żeby zwiększyć wartość składowej procenty o 10 musisz zrobić procenty += 10;.

Brakuje Ci podstaw - poucz się a będzie Ci łatwiej.

0

Czasem mi sie wydaje, ze korzystam z jakiegos innego internetu, gdzie wszystko jest na wyciagnieciu reki...
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/classes/

0

Dzięki! Niestety nie oczywiste lecz postaram doczytać o zmiennych typu klasy bo szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę.

n0name_l napisał(a):

Czasem mi sie wydaje, ze korzystam z jakiegos innego internetu, gdzie wszystko jest na wyciagnieciu reki...
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/classes/

Mój angielski nie jest jeszcze na takim poziomie aby doszczętnie zrozumieć tutorial.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1