Obrazek jako przycisk

0

Hej

Mam taki kod:

ImageIcon ikona = new ImageIcon("X:\\xxx\\xxx\\xxx\\xxx.PNG");
przycisk = new JButton(ikona);
przycisk.setBackground(Color.white);
przycisk.setBounds(50, 50, 100, 100);
add(przycisk);
przycisk.addActionListener(this);

Zależy mi na tym żeby obraz był przyciskiem. Przy tym kodzie wszystko jest jak należy ale przycisk ma swoje ramy/ma swoją ramkę. Da się to jakoś usunąć, żeby ramy przycisku wyznaczał obrazek? (Obrazek ma tło przezroczyste).

dodanie znacznika <code class="java"> - fp

0
setBorderPaint(false)

?

0
bogdans napisał(a):
setBorderPaint(false)

?

Nie działa/nie ma żadnej zmiany po dodani tej metody. Tak samo nic się nie zmienia jak dodam którykolwiek z nich:

     
button.setPressedIcon(new ImageIcon("down.png"));
button.setRolloverIcon(new ImageIcon("over.png"));
button.setSelectedIcon(new ImageIcon("sel.png"));
button.setRolloverSelectedIcon(new ImageIcon("sel-over.png"));

Program się uruchamia, może wpisuje w złe miejsce?

0

Niezbyt dobrze się znam, ale być może zadziała, gdy po każdej zmianie komponentu rzuci się validate() (lub revalidate()) na JFrame.

0

Nie pomogło.

Wydaje mi się, że wszystko wpisuje dobrze, całość parametrów umieszczam w konstruktorze i nie widzę rezultatu...

Edit: Rozwiązałem stosując JLabel i MouseListener...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1