Scilab - mnożenie elementów

0

Mam funkcję

function [y]=fun(x)
    y=(x^2)*x;
endfunction

oraz zmienną k=[0,1,2]. Gdy próbuję wywołać funkcję y=fun(k) otrzymuję komunikat "!--error 10 Niezgodne mnożenie". Wie ktoś może co powoduje wyświetlanie błędu?

1

Daj kropkę przed gwiazdką

1

@ubuntuser napisał

Daj kropkę przed gwiazdką

To nie jest wcale oczywiste, bo z definicji funkcji nie wiadomo co chcesz uzyskać. Powinieneś użyć

(x^2).*x;
%lub
(x^2)*x';

Samo * jest błędem, bo oznacza mnożenie macierzy znane z algebry liniowej, a wymiary mnożonych macierzy "nie pasują" do siebie.

0

Dzięki WIELKIE ;)

0

Najz

0

Dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1