Program okienkowy - jaki język programowania

0

Witam

Jaki według was jest najlepszy język programowania do tworzenia aplikacji na system Windows? Znam swinga i javafx, ale nie przekonuje mnie to... Ten plik jar ... Wiem, że można zrobić deploy do exe i nawet robiłem, ale wtedy z apki 1.5 MB robi się 55 MB...

Może się ktoś wypowiedzieć kto programuje w innym języku?

Pozdrawiam

0

A kto tego ma niby używać?

0

Na poczatku ja. Pozniej polska a docelowo caly swiat ^^

2

C#

1

Zawsze ważna jest łatwość instalacji, potem wygląd i wsparcie poszczególnych systemów. Na końcu łatwość programowania.

Rozwiązania "natywne":

  • Lazarus / Free Pascal: darmowe, łatwość instalacji (jeśli użyjesz instalatora), trochę przestarzały wygląd, jeden mały exe, przenośne (Linux, Windows)
  • Delphi: to samo co Free Pascal tylko dodatkowo: drogie (jeśli piszesz komercyjnie) i ładny wygląd
  • C++ / Qt: darmowe, łatwość instalacji, ładny wygląd, wiele DLL-ek (w wersji darmowej)
  • Bash / Dialog: darmowe, tylko do bardzo prostych rzeczy: http://dief.republika.pl/dialog1.html

Rozwiązania "inne", wymagające instalacji maszyn wirtualnych lub interpreterów (po cichu):

  • C#: ładny wygląd, może być przenośne (jeśli WinForms), zależy od tego jakiego masz .NET na stacji
  • Java / (Swing, JavaFx): duży exe, może być problem w instalacji, wygląda słabo, ale działa wszędzie (o ile nie robisz jakichś dziwnych rzeczy)
  • Python / PySide: mniej więcej to co Qt, tylko łatwiejszy język, może być bardziej pracochłonne, można zapakować w exe, przenośne
  • Python / Tkinter: wygląd słaby, środowisko wbudowane w dystrybucję Pythona (czyli przenośne), raczej do prostych narzędzi:
0
<offtop> EXEki to powoli przeżytek. Są niewygodne, bo trzeba instalować, aktualizować (a dane mogą się spieprzyć podczas migracji między wersjami), bać się wirusów, problemów z kompatybilnością, etc Typowy człowiek przez >90% czasu używa jednej aplikacji desktopowej - przeglądarki internetowej. Zastanów się nad zrobieniem aplikacji przeglądarkowej - taka jest najłatwiejsza do wypróbowania, więc można się spodziewać, że będzie dalece bardziej popularna. </offtop> :)

Natomiast jeśli chodzi o samą Javę to:

  • myślę, że instalacja Javy jest prosta i można po prostu powiedzieć użytkownikowi, by ją sobie zainstalował - tyle ludzi ją ma, że nie będzie problemu żeby nawet ktoś mu pomógł jak będzie inwalidą umysłowym,
  • zamiast dystrybuować JARa i/ lub inne pliki możesz podać plik JNLP: https://pl.wikipedia.org/wiki/Java_Web_Start - ten mechanizm załatwia wiele rzeczy z automatu,
  • możesz też zrobić instalator, który ściąga i instaluje Javę,
0

Aplikacja webowa nawet spoko by byla i myslalem nad tym(spring), ale program bedzie raczej procesozerny. I pytanie czy taka aplikacja "uciagnie" skoro na moim komputerze wykonuje sie dla jednego procesu 1min?

0

Nie do końca w temacie, ale widzę, że masz problem z wyborem. Znalazłem bardzo fajny test do zrobienia, który pomoże Ci zdecydować, czy wybrać web, czy desktop: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms973831.aspx (test na końcu artykułu). W prawdzie artykuł jest z 2002 roku, ale niewiele się zmieniło.

0

Java do aplikacji desktopowej to nie za bardzo dla zwykłego użytkownika. Tak to będzie działać jak jdownolader ciągłe problemy i zawieszanie się.
C++ i Qt polecam. W Rust też szybko program będzie działał.

0

Jako, że temat trochę ucichł zapytam się - jakie języki królują, jeżeli chodzi o desktop?
Tylko rodzina C (C, C++, C#) ? Delphi/Pascal? Python?

0

Na Linuksie C, C++, Vala. Poza pandokiem napisanym w Haskellu, IDE napisanymi w Javie i kilkoma pomniejszymi programami stworzonymi w Pythonie nie umiem sobie przypomnieć niczego, co bym miał, a było w innym języku.

0

Właśnie to mnie boli, że i tak na końcu wszystko (mówię tutaj tylko i wyłącznie o desktopie) sprowadza się do C/C++ :/

0

Dlaczego? To szybkie, sprawdzone, szeroko rozpowszechnione języki, z ogromną liczbą bibliotek, licznymi IDE i innymi narzędziami programistycznymi, kompilowane do kodu maszynowego (więc odbiorca docelowy nie musi mieć odpowiedniego środowiska uruchomieniowego). C++ na dodatek jest dynamicznie rozwijającym się językiem.

1

Desktop Windows to przecież idealny będzie C# (wpf, winforms) a nie jakieś c++ na kiju albo rust, chyba że jesteś masochista :D
Do instalacji możesz wybrać po prostu Publish z visual studio

0

@Polityk a kto tutaj mówi o Windowsie? Mając do wyboru Java a C# wygrywa Java, chociażby przez wieloplatformowość. Powiesz, że jest mono, ale to nie to samo.
@Althorion masz rację, ale denerwują mnie te 'cin', 'cout' i najważniejsze '>>'. C jest spoko ale brakuje ni obiektówki :| pewnie muszę dojrzeć do jakiejś decyzji

0
Burdzi0 napisał(a):

@Polityk a kto tutaj mówi o Windowsie? Mając do wyboru Java a C# wygrywa Java, chociażby przez wieloplatformowość. Powiesz, że jest mono, ale to nie to samo.

Tylko przez wieloplatformowość, a i tak niedługo jeszcze. Jeśli głównym celem jest Windows, to zdecydowanie C# bije Javę na głowę. Zresztą też nie ma problemu, żeby pisać w C# na komórki.

0

Darmowe programy w C++ można robić jeszcze w C++ Builder.
Wersja Starter jest za darmo i jest to jedno z lepszych środowisk do GUI (z tym że nie wiem czy perspektywiczne).

https://www.embarcadero.com/products/cbuilder/starter/promotional-download

0

Qt-Creator i Qt-Desinger najlepsze do pisania aplikacji okienkowych pod różne systemy nie tylko Linux, Windows i Apple ale widziałem pod FreeBSD. Programy można pisac w C++17 i QT 5.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1