Jaki język programowania i czy da się nauczyć samemu?

0

Witam.
Czy da się programowania nauczyć samemu z książek i z internetu czy trzeba iść na studia lub zapłacić za kursy?
Jaki język programowania jest najłatwiejszy do nauki i żeby umiec ten język można było znaleźć łatwo pracę?
Do tej pory miałem styczność z HTML, CSS, PHP i JavaScript oraz trochę z C++.

4
k.kkm napisał(a):

Czy da się programowania nauczyć samemu z książek i z internetu czy trzeba iść na studia lub zapłacić za kursy?

Wszystkiego da się samemu nauczyć – programowania też bez większych problemów. Tym bardziej, że jak sam przyznałeś, miałeś już kontakt z kilkoma językami. Choć skoro miałeś z nimi kontakt, to nie rozumiem dlaczego zadałeś to pytanie – powinieneś wiedzieć czy dasz radę.

Jaki język programowania jest najłatwiejszy do nauki i żeby umiec ten język można było znaleźć łatwo pracę?

Złe pytanie – powinieneś zapytać o język, który możesz wykorzystać do tego, do czego chcesz go użyć (web, gamedev, desktop itd.). A tak to pytasz jak typowy janusz – byle jak najłatwiej i jak najszybciej, a potem byle robota i 15k w kieszeń.

0

Gdy niedoskonały jest doskonały dla niedoskonałych ludzi, doskonali w nim nie biorą udziału.

0

Ale ja właśnie chce najłatwiej i najszybciej oraz najbardziej opłacalnie, tak jest najlepiej.
Tak na moje oko to HTML i CSS są łatwe bo trzeba znać tylko składnie na pamięć a nie ma tam algorytmów i matematyki, przynajmniej w podstawie.
Czy jak się nauczę HTML5 i CSS3 to mogę spokojnie szukać roboty, mam ukończoną szkołę policealną, kierunek informatyka, czy żeby znaleźć pracę jako programista muszę zdać egzaminy zawodowe? Minęły już chyba 3 lata od egzaminów a nie wszystkie zdałem, nie wiem jaki jest regulamin ale czy mogę jeszcze je zdać?

2
K.kkm napisał(a):

Ale ja właśnie chce najłatwiej i najszybciej oraz najbardziej opłacalnie, tak jest najlepiej.

Tak jest najłatwiej, nie najlepiej. Masz trzy opcje, wybierz dwie – znasz to?

Tak na moje oko to HTML i CSS są łatwe bo trzeba znać tylko składnie na pamięć a nie ma tam algorytmów i matematyki, przynajmniej w podstawie.

HTML i CSS nie są językami programowania.

Czy jak się nauczę HTML5 i CSS3 to mogę spokojnie szukać roboty […]

Nie, to za mało – musisz poznać jakikolwiek język programowania, choćby sam Javascript na początek.

[…] mam ukończoną szkołę policealną, kierunek informatyka, czy żeby znaleźć pracę jako programista muszę zdać egzaminy zawodowe?

Ważniejsze od wykształcenia są praktyczne umiejętności. Pracodawca nie będzie Ci płacił za to że zdałeś egzamin zawodowy (który niewiele ma wspólnego z programowaniem), a za to, że klepiesz sensowny i tani kod (w produkcji i utrzymaniu).

Minęły już chyba 3 lata od egzaminów a nie wszystkie zdałem, nie wiem jaki jest regulamin ale czy mogę jeszcze je zdać?

Szukaj w sieci, ew. zapytaj jakiegoś ogarniętego nauczyciela.

0
K.kkm napisał(a):

Ale ja właśnie chce najłatwiej i najszybciej oraz najbardziej opłacalnie, tak jest najlepiej.

Skąd wiesz, że tak jest najlepiej?

HTML + CSS... to tak jakbyś chciał wejść w branżę budowlaną z samym śrubokrętem. No nie da się.

0

A dlaczego HTML i CSS nie są jezykami programowania?

Czyli do HTML5 i CSS3 musze jeszcze umieć co najmniej JavaScript czy PHP żeby myśleć o programowaniu stron internetowych, przecież jest coś takiego jak Front-end i tam jest tylko html i css?

Skąd wiesz, że tak jest najlepiej?>

To jaki jezyk programowania jest podobny do HTML i CSS? Chciałbym taki co trzeba sie nauczyć tylko składni i nie ma tam matematyki i algorytmów, jest taki?

1
k.kkm napisał(a):

A dlaczego HTML i CSS nie są jezykami programowania?

Czyli do HTML5 i CSS3 musze jeszcze umieć co najmniej JavaScript czy PHP żeby myśleć o programowaniu stron internetowych, przecież jest coś takiego jak Front-end i tam jest tylko html i css?

Nie, nie jest. Na froncie jest JS właśnie zazwyczaj.
Chcesz, to naucz się tylko HTML i CSS, dorzuć cięcie PSD i za minimalną jakiś Janusz Cię może weźmie na UZ za minimalną krajową.
Jak nie chcesz się uczyć i włożyć wysiłku w to co robisz, to zawsze będziesz robić dziadostwo, a w konsekwencji na tym nie zarobisz.

I nie są, ponieważ nie posiadają żadnych instrukcji. To jedynie języki opisowe dla zawartości strony, nic więcej poza strukturą i odrobiną wyglądu w nich nie zrobisz.

0

Ok to Front-end czyli HTML5, CSS3 i JavaScript czy jednak jakiś inny język programowania? Coś co wymaga bardziej pamięci niż myślenia matematycznego.

0
k.kkm napisał(a):

A dlaczego HTML i CSS nie są jezykami programowania?

Czyli do HTML5 i CSS3 musze jeszcze umieć co najmniej JavaScript czy PHP żeby myśleć o programowaniu stron internetowych, przecież jest coś takiego jak Front-end i tam jest tylko html i css?

Czy napisanie dokumentu MS Word ma coś wspólnego z programowaniem? Nadałem kolor tekstu, ustawiłem czcionkę, ustawiłem wyrównanie... Hurra, zaprogramowałem dokument :]
HTML i CSS służą tylko do prezentacji danych. Jakieś animacje w CSS, to wciąż deklaracje, a nie programowanie.

k.kkm napisał(a):

Skąd wiesz, że tak jest najlepiej?>

To jaki jezyk programowania jest podobny do HTML i CSS? Chciałbym taki co trzeba sie nauczyć tylko składni i nie ma tam matematyki i algorytmów, jest taki?

Jest taki "język programowania", nazywa się LaTeX. Ale to raczej nisza, jednakże raczej najpopularniejsza w swoim zastosowaniu.

1
k.kkm napisał(a):

Ok to Front-end czyli HTML5, CSS3 i JavaScript czy jednak jakiś inny język programowania? Coś co wymaga bardziej pamięci niż myślenia matematycznego.

Nie, nie ma. Jeżeli nie chce Ci się myśleć lub masz z tym problemy, to zwyczajnie nie jest to zabawa dla Ciebie i, jak mówiłem, powinieneś się zatrzymać na cięciu szablonów i zakodowywaniu ich w podstawowym zakresie, poważniejszą robotę zostawiając ludziom, którzy się na tym znają i mają ku temu mniejsze lub większe predyspozycje.
Tylko musisz się liczyć z tym, że wtedy bez dodatkowych iluś zleceń miesięcznie będziesz z zazdrością patrzył na wypłatę kasjerki w biedronce.

Już pomijając fakt, że będziesz mało pożądanym pracownikiem, bo lepiej mieć kogoś, kto potrafi pociąć, zakodować szablon i go oskryptować, niż 2-3 osoby do tej samej ilości roboty.

2

A dlaczego HTML i CSS nie są jezykami programowania?

M.in. dlatego https://en.wikipedia.org/wiki/Programming_language:

Markup languages like XML, HTML, or troff, which define structured data, are not usually considered programming languages. Programming languages may, however, share the syntax with markup languages if a computational semantics is defined.

Albo w polskiej wersji https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_programowania:

Języki, w których nie da się realizować obliczeń (języki znaczników, jak HTML czy XML oraz gramatyki formalne, np. BNF), nie są zazwyczaj uznawane za języki programowania.

"Obiegowa" terminologia w internecie jest nieścisła. HTML jest językiem znaczników. CSS jest językiem arkuszy stylów. Zobacz jeszcze tę odpowiedź: https://softwareengineering.stackexchange.com/a/129146.

Czyli do HTML5 i CSS3 musze jeszcze umieć co najmniej JavaScript czy PHP żeby myśleć o programowaniu stron internetowych, przecież jest coś takiego jak Front-end i tam jest tylko html i css?

Czysty front-end rzeczywiście może wyglądać na nieinteresujący się algorytmami za bardzo, ale przez to przechyla się w drugą stronę. Mówiąc bardzo ogólnie, są dwie drogi we front-endzie – albo umiesz Javascript / PHP ("algorytmy"), albo UI / UX / tworzenie grafiki. Zobacz ogłoszenia o pracę we front-endzie np. ze słowem junior:

Oraz zobacz to:

0

Ok. To jak będę umiał HTML5 i CSS3 oraz Java Script lub PHP to czy mogę spokojnie szukać pracy stacjonarnej i z zarobkami powyżej 3000 zł? Słyszałem, że na to jest plspore zapotrzebowanie i można znaleźć pracę ale czy to prawda?

3

Samo "czyste" PHP nie wystarczy, trzeba jeszcze poznać ze dwa frameworki do PHP.
Do JS podobnie.

0

Jeśli będziesz umiał wystarczająco dobrze.
Za samą znajomość składni nikt Ci nie da tych pieniędzy, ważna jest także otoczka niezależna od języka - wzorce, pojęcie co z czym, praktyczne wykorzystanie, komunikatywność itp. itd.

A i tak masz szansę, że ktoś spróbuje Cię przelecieć bez wazeliny, bo koszty się minimalizuje, a to, jak wiadomo, usprawiedliwia nawet zmianę wcześniejszych ustaleń.

1
k.kkm napisał(a):

A dlaczego HTML i CSS nie są jezykami programowania?

Aby coś mogło być uznane za język programowania, musi spełniać kilka warunków. Oprócz oczywistych, takich jak zdefiniowana składnia, w tym przypadku najważniejsza jest kontrola przepływu sterowania, której w tych językach brak. Nie ma w nich logiki, tylko gołe informacje.

Kod napisany w tych językach nie jest wykonywany – to zwykłe konfiguracje, na których podstawie dane oprogramowanie coś tworzy (np. przeglądarka buduje wizualną stronę). Gdyby te języki uznać za języki programowania, to jednocześnie trzeba by za nie uznać pliki INI, XML, YAML i masę inych, w których nie tworzy się programów, a coś opisuje.

1

Technicznie CSS jest językiem programowania - https://stackoverflow.com/questions/2497146/is-css-turing-complete

3
K.kkm napisał(a):

Ok. To jak będę umiał HTML5 i CSS3 oraz Java Script lub PHP to czy mogę spokojnie szukać pracy stacjonarnej i z zarobkami powyżej 3000 zł? Słyszałem, że na to jest plspore zapotrzebowanie i można znaleźć pracę ale czy to prawda?

Człowieku jesteś typowym Januszem, który spadł z choinki i ze swoim podejściem "byle szybciej, byle łatwiej" nie masz nawet cienia szansy na powąchanie tej branży.

0

To co mam zrobić żeby nauczyć się programować? Po prostu zacząć się uczyć?

0

Tak, dokładnie.

0

@furious programming:

Ten wątek wcale tego nie potwierdza. - furious programming wczoraj, 23:25

W CSS da się zaimplementować https://en.wikipedia.org/wiki/Rule_110 więc więc posiada cechę kompletności Turinga. Tą cechę kompletności posiadają języki programowania oraz maszyny (maszyna Turinga, RAM, Rejestrowa etc). Zatem CSS jest językiem programowania i teoretycznie można zaimplementować nim dowolny algorytm i rozwiązać dowolny problem. Może nie jest do tego celu stworzony (CSS), ale na pewno w CSS łatwiej niż w Brainfuck, a nikt nie odbiera mu miana języka programowania (mimo, że ezoterycznego). Zgodzę, się, że główną rolą jest bycie językiem opisu, ale nie jest to jego jedyna rola i możliwość. Przez lata ludzie się czepiali, jak ktoś mówił język programowania na html i css - niby uszczypliwość, czy wręcz antypatyczność była maskowana "dbaniem o szczegóły", tak teraz okazuje się, że jednak CSS jest językiem programowania (chyba od wersji 3 ale nie jestem pewien), więc należało by być tak samo uszczypliwym wróć, dokładnym jak w drugą stronę.

0

Czytam drugi wątek i co widzę. Szpece mają problem z odpowiedzia na proste pytanie

0

kiedys nie bylo kursow programowania, ba nie bylo internetu a ludzie sobie jakos radzili

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1