Zielony "programista" w tworzeniu stron internetowych

0

Witam!
To mój pierwszy post na tej stronie oraz pierwszy post o temacie programistycznym.
Mianowicie mam do zrobienia projekt - stronę, na zaliczenie(studia).
Nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać krok po kroku, ani jakich technologi dokładnie użyć.
Ogarniam jedynie podstawy HTML5 lub CSS, a do tego jednak potrzeba nieco więcej :p
Strona ma działać na zasadzie repozytorium do sprawozdań na której nasz wykładowca może oceniać
wysłane przez nas sprawozdania. Każdy użytkownik(student) musi mieć swoje konto i być przypisanym do swojej grupy.
W swojej grupie będzie mógł dodawać swoje sprawozdania(do innych grup nie moze mieć dostępu), oraz nie moze widzieć
innych sprawozdań kolegów z tej grupy. Wykładowca będzie miał dostęp do wszystkich sprawozdań i ma możliwość oceniania ich,
a my jako uzytkownicy(studenci) będziemy mogli z naszego konta zobaczyć jaką ocene otrzymało nasze sprawozdanie.
Silnie potrzebujemy pomocy, bo zostało nam niewiele czasu, praktycznie do września, a chcielibyśmy chociaz wiedzieć jak to zrobić i jakich technologii użyć.
Dodam jedynie, że nasz wykładowca niecierpi PHP, wieć zostaję prawdopodobnie Nodejs
Z góry dziękuję

0

to co na zajeciach robiles?

0

Właśnie nie miałem nic z kategorii stron internetowych :) Jedynie c++, jestem na 1 roku. Sami się zdziwiliśmy, że dał nam takie zadanie

1

co tylko pokazuje jakie te studia są poje... porypane :D

0

To swoją drogą :p Skupiłbym się na temacie i pomocy, bo naprawdę nam zależy, a nie wiemy czego dokładnie i do czego użyć(technologie)

1

??! :D
to moze sie odwolajcie

1

przecież zrobienie tego nawet w php (bo ja mniemam pewnie frameworki nie wchodzą w grę, a jeśli nawet bez znajomości php i tak nic z tego) zajmie zielonemu mnóstwo czasu i pewnie będzie to dziurawe, nie wspominając o node.js gdzie jest więcej zależności i narzędzi :]

0

jak tak ogolnie potrafia cos programowac i znaja frontend to z pomoca google i SO moze sie to udac. Nie rozumiem jedynie pytania bo nie wiem w czym moge pomoc

mieliscie w ogole cos o SQL albo ORM?

0

Tak, mieliśmy SQL. Jedynie na HeidiSQL uczyliśmy się poleceń, wyszukiwań, dodawania i usuwania rekordów itd,etc. Ale nic o implementacji niestety

0

A pytanie, to jak to wgl. zrobić :D Krok po kroku, co do czego. Wiem, że np. w Nodejs mozna zrobić system logowania i rejestracji oraz system dodawania plików

0

a to systemu oceniania sprawozdan juz nie mozna zrobic? ;)

1

jedynie co mi przychodzi do głowy to przeszukać githuba z odpowiednimi frazami np. nodejs-blog to będziesz miał login/register/admin/user, potem nodejs file upload czyli dodawanie plików, potem to połączyć w całość i modlić się, że wykładowca nie będzie miał chęci tego odpalić i sprawdzić jak działa :D

1

Ale co jest złego w PHP? Twój wykładowca cierpi na syndrom PHP sprzed 18 lat? Przecież w PHP z frameworkiem lub mikroframeworkiem i odpowiednią wiedzą można zrobić taki projekt szybko i bardzo ładnie.

Po co pchać się w nodejs i dłubać backend w JS skoro oprócz PHP jest Python z Django? Może jeszcze powie by użyć kolosa Jave z kobyłą springiem? Po co?

Dziwnego macie wykładowcę skoro na 2 semestrze studiów po C++ każe wam zrobić apkę webową. Co to za przedmiot?

1

takie realia na uczelniach obecnie, już lepiej uczyć sie samemu, a zrobić pedagogikę, przynajmniej dziewczyny poznasz i na imprezy pochodzisz :)

0

W przypadku wykorzystania node.js z express.js, można napisać to w miare szybko. Chyba, że koniecznie chcą się katować samym nodejs, to wtedy trochę sobie posiedzą :)

0

Nie musimy tego robić z samym NodeJs. Byle nie PHP. Więc czy polecicie jakieś poradniki najlepiej step by step, czy jakich modułów użyć(jeżeli to sie nazywa moduł) Jak np. Express etc? Nie wiem od czego zacząć i jak to dobrać w całość. Z góry dziękuję

0

Potrafisz napisac rejestracje w dowolnym jezyku bez patrzenia na tutorial?

0
Świeży Emil napisał(a):

Nie musimy tego robić z samym NodeJs. Byle nie PHP. Więc czy polecicie jakieś poradniki najlepiej step by step, czy jakich modułów użyć(jeżeli to sie nazywa moduł) Jak np. Express etc? Nie wiem od czego zacząć i jak to dobrać w całość. Z góry dziękuję

Node.js + Express + Mongo:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/Server-side/Express_Nodejs/Tutorial_local_library_website
Na twoim miejscu rozważyłbym też Django:
https://docs.djangoproject.com/en/2.1/intro/
albo Ruby on Rails, ale tu nie jestem w stanie ci polecić żadnego tutoriala, bo sam się na tym nie znam ;)

0

Czyli co- na zaliczenie macie zrobić aplikację internetową chociaż nic z tego się nie uczyliscie? To niby z jakiego przedmiotu to zadanie jest?

Ktoś tu chyba kreci- albo Ty i w takim razie bierz się do pracy, bo nikt Ci tu za darmo tego nie zrobi, albo wykładowca i w takim przypadku zbierzcie się grupą i odwolajcie od tego.

0

Nie czytałem całego wątki (sorry) ale nie zazdroszczę.. może Python?

0

Mianowicie mam do zrobienia projekt - stronę, na zaliczenie(studia).
Nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać krok po kroku, ani jakich technologi dokładnie użyć.
Ogarniam jedynie podstawy HTML5 lub CSS, a do tego jednak potrzeba nieco więcej :p
Strona ma działać na zasadzie repozytorium do sprawozdań na której nasz wykładowca może oceniać
wysłane przez nas sprawozdania. Każdy użytkownik(student) musi mieć swoje konto i być przypisanym do swojej grupy.
W swojej grupie będzie mógł dodawać swoje sprawozdania(do innych grup nie moze mieć dostępu), oraz nie moze widzieć
innych sprawozdań kolegów z tej grupy. Wykładowca będzie miał dostęp do wszystkich sprawozdań i ma możliwość oceniania ich,
a my jako uzytkownicy(studenci) będziemy mogli z naszego konta zobaczyć jaką ocene otrzymało nasze sprawozdanie.
Silnie potrzebujemy pomocy, bo zostało nam niewiele czasu, praktycznie do września, a chcielibyśmy chociaz wiedzieć jak to zrobić i jakich technologii użyć.
Dodam jedynie, że nasz wykładowca niecierpi PHP, wieć zostaję prawdopodobnie Nodejs

Kręcisz.
Jestem po studiach stacjonarnych i takie zadanie mogłoby pojawić się tylko jako grupowy projekt 3-5 osób. Takie projekty robi się przez cały semestr i zdaje raporty co tydzień na zajęciach z prowadzącym ( co już zrobiliście / z czym macie problemy ). Na pierwszych zajęciach zwykle są przedstawiane wymogi oraz wybierany jest temat projektu. Każde kolejne przybierają formę konsultacji.

U nas na kierunku takie projekty też robiło się kilka dni przed terminem, ale znaliśmy swoje możliwości i umiejętności, więc mogliśmy sobie na to pozwolić.

Na Waszym miejscu zapomniałbym o tym projekcie, zebrał hajs na poprawkę i za rok powtórzył podejście z pomocą prowadzącego. Prowadzący nie może wymagać czegoś ponad jego własny zakres wiedzy, więc na bank na konsultacjach rozwiałby wszystkie wątpliwości. Ba, może nawet przesłał przykłady poprzednich projektów z wcześniejszych lat.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1