Liczenie sumy ciągu bez wzoru, pętle.

0

Napisz program, który przy użyciu dowolnej pętli, policzy sumę ciągu arytmetycznego. Wyraz początkowy, końcowy oraz różnicę wyrazów program powinien otrzymać od użytkownika. W kodzie programu nie wolno Ci zastosować wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.

Jak to wyliczyć bez używania wzoru?

0

Zacznij od tego:
title
Napisz sobie teraz wzór na wyraz a_{n+2} z wykorzystaniem a_{n} i r.

0

Albo, Wyobraź sobie ciąg, jako sumę n elementów, gdzie n = wyraz końcowy / różnica. Np. dla ciągu liczp parzystych: 2, 4, 6, mamy:
start = 2
end = 6
r = 2
suma S to suma trzech elementów: n = 6 / 2
S = 2 + (2 + r) + (4 + r) = 2 + 4 + 6 = 12
Teraz już proste, imperatywne rozw. samo się narzuca, jak nie Dasz rady, to tutaj jest kod:
https://ideone.com/P9ddgl

0
Filib napisał(a):

Napisz program, który przy użyciu dowolnej pętli, policzy sumę ciągu arytmetycznego. Wyraz początkowy, końcowy oraz różnicę wyrazów program powinien otrzymać od użytkownika. W kodzie programu nie wolno Ci zastosować wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.

Jak to wyliczyć bez używania wzoru?

suma = 0;
for (i = a1; i  <= an; i += r){
suma += i
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1