Program pobierający modele z aplikacji 3D

0

Witam, chcę się wziąć za napisanie pewnego programu. Program Google Earth posiada technologię trójwymiarowej mapy, która z imponującą szczegółowością odtwarza trójwymiarowe budynki i ulice, tworząc realistyczny model ulicy, świetnie odwzorowując jej faktyczny wygląd (mapa 3D - nie mylić ze Street View). Chciałbym takie odwzorowanie terenu przenieść do modelu 3D, aby móc dalej coś z nią zrobić. Niestety Google nie udostępnia narzędzia do zgrania mapy 3D do modelu 3D. W związku z tym chciałbym samemu napisać taki program, który by zgrał mapę 3D do jakiegoś prostego formatu (na przykład .obj). Generalnie chciałbym programowo "wejść" do aplikacji Google Earth i pobrać z niej informacje o wyświetlanym obrazie (czyli mapie 3D), pobierając cały model wyświetlanej mapy, następnie zapisać ten model do pliku. Google Earth wspiera zarówno DirectX, jak i OpenGL. Myślicie, że bez szczególnie zaawansowanej wiedzy byłbym w stanie się za to zabrać? Pisałem już aplikacje 3D, ale nigdy nie "wchodziłem" do programu celem wyjęcia z niego informacji. Wszelkie porady byłyby mile widziane.

0

Szukaj pod hasłem: "google earth extract 3d model"

0

Witam ponownie, szukałem pod różnymi hasłami programu, który by zgrał modele 3D, jednak żaden program zgrywający modele z aplikacji 3D nie współpracuje z najnowszym Google Earth - a potrzebna mi jest najnowsza wersja bo tylko taka obsługuje w pełni trójwymiarową mapę satelitarną. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, lub naprowadzenie?

0

Przejrzyj ich API, poszukaj jakiegoś pluginu do Blendera, SketchUPa ( sketchup import google earth model 3d ).

1

Wydaje mi się, że nie da się tego zrobić tak prosto z googla. Być może udałoby się coś takiego z OpenStreetMap, ale nie jestem pewien, czy tam są dane 3D. W Polsce można zrobić dane 3D z danych 2D, bo rząd od kliku lat robi takie fajne usługi online, w których są wszystkie działki w całym kraju (z podziałem tak jak jest to w księgach wieczystych) i poziomice. Nazwy nie pamiętam, ale jest coś takiego. Ewentualnie z tego można by zrobić model 3D, ale to działa tylko w PL.

0
gpone napisał(a):

Wydaje mi się, że nie da się tego zrobić tak prosto z googla. Być może udałoby się coś takiego z OpenStreetMap, ale nie jestem pewien, czy tam są dane 3D. W Polsce można zrobić dane 3D z danych 2D, bo rząd od kliku lat robi takie fajne usługi online, w których są wszystkie działki w całym kraju (z podziałem tak jak jest to w księgach wieczystych) i poziomice. Nazwy nie pamiętam, ale jest coś takiego. Ewentualnie z tego można by zrobić model 3D, ale to działa tylko w PL.

Chodzi o Geoportal? Obadałem sprawę i oferują jedynie proste obrysy kształtu budynków, coś jak OpenStreetMap. Nie umywa się to nawet do narzędzia Google, które oteksturowuje budynki, a nawet odwzorowuje otoczenie.

Natomiast próbowałem użyć rippera, żeby zgrał geometrię z Google Earth - użyłem narzędzia Ninja Ripper, które potrafi zgrywać geometrię z aplikacji 3D. Niestety po otwarciu zgranego pliku z modelem w jakimkolwiek programie otwierającym modele, widać nic innego jak tylko czarny prostokąt - i nic więcej. Pomyślałem, że modele mogą być bardzo małe i próbowałem z powiększaniem, ale wychodzi na to, że budynki po prostu się nie zgrały. Co dziwne, tekstury wydały się zgrać poprawnie, bo da się je nawet otworzyć w programie graficznym i pokazują faktyczne tekstury z Google Earth. Wygląda jakby Google bardzo się starało, żeby ich modele nie były do zgrania przez jakikolwiek program.

No cóż, jak nic innego nie zadziała to może popróbuję z robieniem screenshotów i programem analizującym przestrzeń na podstawie zdjęć. Tyle że to trochę robienie od d*** strony według mnie.

0

Może to Ci coś pomoże: https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=17651 . NIe znam się na tych mapach. Natknąłem się na to. Powodzenia!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1