Ocena projektów strony i kalkulatora

0

Link do strony: http://urban.tis.edu.pl

Proszę o ocenę strony oraz kalkulatora(znajduje się w jednej z zakładek menu na stronie). :)

0

U mnie sie tło rozjechało na 34 calowym monitorze. Jak sie wpisze w kalkulator liczbę i operator i kliknie się "=" to pokazuje sie wynik jako nan, Lepiej by było jak by sprawdzał, czy ma wszystko potrzebne do obliczeń.

1

Trochę za dużo efektów i to się wszystko zmywa, jest mało czytelne.
Pod względem technicznym, do poprawek: <Br> i polskie komentarze w css.
Jak jest przewijanie po id, to przydałoby się przykleić navi u góry na stałe ;)
Ogólnie trzeba trochę powalczyć jeszcze.

0

Okey,później lecę z poprawkami i będę was informował na bieżąco ;)

0

ok, dużoo rzeczy udało mi się ogarnąć,łącznie z kalkulatorem :).Obczajcie i oceńcie czy ta strona wraz z kalk. nadaje się już do portfolio ? :)

0

A o jaka pracę chcesz startować z takim portfolio? Mnie osobiście się nie podoba to, że strona nie trzyma aktualnych standardów wyglądu. Ale może w przypadku pracy, o jaką się starsza nie ma to znaczenia.

0
Tomek Pycia napisał(a):

A o jaka pracę chcesz startować z takim portfolio? Mnie osobiście się nie podoba to, że strona nie trzyma aktualnych standardów wyglądu. Ale może w przypadku pracy, o jaką się starsza nie ma to znaczenia.

chciałbym przyjmować zlecenia jako twórca stron....Rozumiem twoją dygresję,jest to mój pierwszy projekt strony,bardziej zwróciłem uwagę na jakość kodu niż na design i tak wyszło...Ale dałeś mi motywację żeby rozpocząć drugi projekt,tylko tym razem będę potrzebował pomocy ze strony designu :)

0

Szczerze mówiąc 90% klientów ma w du... jak to wygląda od strony kodu. Ma być ładnie i strona ma działać szybko. Tak poz tym to teraz już chyba mało kto robi strona od zera. jak nie WoirPress to inne CMS albo inne Wix i tym podobne. To raczej potrzebujesz dobrego ogarnięcia WP, żeby robić strony.

0
Tomek Pycia napisał(a):

Szczerze mówiąc 90% klientów ma w du... jak to wygląda od strony kodu. Ma być ładnie i strona ma działać szybko. Tak poz tym to teraz już chyba mało kto robi strona od zera. jak nie WoirPress to inne CMS albo inne Wix i tym podobne. To raczej potrzebujesz dobrego ogarnięcia WP, żeby robić strony.

Czyli sam Html/CSS/JS już nie wystarczy? :/

0

Jak chcesz robić strony dla firm, albo jakieś blogi i sklepy to raczej nie, Ale jak chcesz poszukać pracy jako front-end deweloper to powinno być ok.

0
Tomek Pycia napisał(a):

Jak chcesz robić strony dla firm, albo jakieś blogi i sklepy to raczej nie, Ale jak chcesz poszukać pracy jako front-end deweloper to powinno być ok.

back-end dopiero ogarniam(node,express,mongo oprócz tego reacta już poznałem i myślę,że coś potrafię skodzić).Miałem na myśli pojedyńczych klientów,którzy chcą stronę internetową np. aby wypromować swoją firmę.Więc posłucham się ciebie i zmienię jej design całkowicie :)

2
  • Napisy za wolno wjeżdżają - to że w CSS3 jest transition to nie powód, żeby używać bez wyczucia i sprawdzenia, czy faktycznie jest to przyjemne dla oka.
  • Jak się przejedzie do końca to ostatni akapit dziwnie znika.
  • Nie jest do końca responsywne - przy niskiej wysokości okna nagłówek jest ucięty w połowie. Oczywiście, można sobie przewinąć i w innej sytuacji może to nie byłby problem, ale w tym konkretnym przypadku wygląda to słabo, ponieważ ucinana jest rzecz, która ma być w zamierzeniu reprezentatywna...
  • Ogólnie design jak z jakiegoś bloga sprzed kilkunastu lat - czyli duże kolorowe tło, na którym przesuwa się tekst w divie. To było fajne kiedyś, jak w ogóle coś takiego jak zdjęcia na stronach było hitem, ale teraz to wygląda dziwnie o tyle, że to trochę bez ładu i składu. Tak jakby na siłę zostało wrzucone to zdjęcie z tyłu, żeby było widać, że to strona o samochodach.

Czyli ogólnie wygląda jak amatorska strona, gdzie widać, że ktoś eksperymentuje z różnymi rzeczami typu animacje, tła, czy przezroczystości, ale nie do końca jeszcze to ma większy sens.

Co do kalkulatora to wpisałem klasykę:

2+2*2

poprawnie (zgodnie z kolejnością działań) powinno wyjść 6.

Ale wpisałem w nadziei, że może wyjdzie 8 i by się okazało, że kalkulator nie obsługuje kolejności działań.

Ale nie! Okazuje się nawet, że nie to, i że wychodzi 4 xD

co ciekawe 7 + 3 * 9 wychodzi u ciebie 21...

Czyli stworzyłeś kalkulator, który działa zgodnie z jakąś alternatywną matematyką. (a tak na poważnie to masz widocznie problem z poprawnym parsowaniem liczb albo z innym etapem liczenia wyniku).

Poza tym w kodzie kalkulatora masz polskie krzaczki w komentarzach.

czyli nie dość, że

  • piszesz komentarze (zamiast np. wydzielić funkcję "multiply" to robisz ifa i piszesz w komentarzu "mnożenie" - WTF?
  • piszesz je po polsku, a nie po angielsku
  • używasz polskich liter i to w jakimś dziwnym kodowaniu (nie chcę już wnikać jakim).
0
LukeJL napisał(a):
  • Napisy za wolno wjeżdżają - to że w CSS3 jest transition to nie powód, żeby używać bez wyczucia i sprawdzenia, czy faktycznie jest to przyjemne dla oka.
  • Jak się przejedzie do końca to ostatni akapit dziwnie znika.
  • Nie jest do końca responsywne - przy niskiej wysokości okna nagłówek jest ucięty w połowie. Oczywiście, można sobie przewinąć i w innej sytuacji może to nie byłby problem, ale w tym konkretnym przypadku wygląda to słabo, ponieważ ucinana jest rzecz, która ma być w zamierzeniu reprezentatywna...
  • Ogólnie design jak z jakiegoś bloga sprzed kilkunastu lat - czyli duże kolorowe tło, na którym przesuwa się tekst w divie. To było fajne kiedyś, jak w ogóle coś takiego jak zdjęcia na stronach było hitem, ale teraz to wygląda dziwnie o tyle, że to trochę bez ładu i składu. Tak jakby na siłę zostało wrzucone to zdjęcie z tyłu, żeby było widać, że to strona o samochodach.

Czyli ogólnie wygląda jak amatorska strona, gdzie widać, że ktoś eksperymentuje z różnymi rzeczami typu animacje, tła, czy przezroczystości, ale nie do końca jeszcze to ma większy sens.

Co do kalkulatora to wpisałem klasykę:

2+2*2

poprawnie (zgodnie z kolejnością działań) powinno wyjść 6.

Ale wpisałem w nadziei, że może wyjdzie 8 i by się okazało, że kalkulator nie obsługuje kolejności działań.

Ale nie! Okazuje się nawet, że nie to, i że wychodzi 4 xD

co ciekawe 7 + 3 * 9 wychodzi u ciebie 21...

Czyli stworzyłeś kalkulator, który działa zgodnie z jakąś alternatywną matematyką. (a tak na poważnie to masz widocznie problem z poprawnym parsowaniem liczb albo z innym etapem liczenia wyniku).

Poza tym w kodzie kalkulatora masz polskie krzaczki w komentarzach.

czyli nie dość, że

  • piszesz komentarze (zamiast np. wydzielić funkcję "multiply" to robisz ifa i piszesz w komentarzu "mnożenie" - WTF?
  • piszesz je po polsku, a nie po angielsku
  • używasz polskich liter i to w jakimś dziwnym kodowaniu (nie chcę już wnikać jakim).

okey,więc posłucham się ciebie i poprawię to co napisałeś wyżej ;)

2

Na designie się nie znam, więc odnośnie kalkulatora:

  • spoko że coś działa i się liczy :)
  • duży plus za publicznie dostępne demo
  • polskie nazwy zmiennych i polskie komentarze -> niet
  • if (activeKey === btns[18]) sporo jest takich odwołań do przycisków po ich indeksie (co to jest 18?), może warto by to jakoś trzymać w obiekcie z nazwanymi klawiszami
  • for (let i = 1; i < rightSide.length; i++) { masz skopiowane 6x. Może jakaś funkcja zamiast copy-paste? :) w ogóle wiele z tego kodu można by skrócić.
  • ok nie znam się na designie :) ale te "szkolne" prostokąty na przyciski to trochę przegięcie jak na portfolio. Proponuję znaleźć gotowy CSS na jakiś ładny przycisk w kalkulatorze, albo użyć coś z bs/material/itp.

Pozdr :)

0
kelog napisał(a):

Na designie się nie znam, więc odnośnie kalkulatora:

  • spoko że coś działa i się liczy :)
  • duży plus za publicznie dostępne demo
  • polskie nazwy zmiennych i polskie komentarze -> niet
  • if (activeKey === btns[18]) sporo jest takich odwołań do przycisków po ich indeksie (co to jest 18?), może warto by to jakoś trzymać w obiekcie z nazwanymi klawiszami
  • for (let i = 1; i < rightSide.length; i++) { masz skopiowane 6x. Może jakaś funkcja zamiast copy-paste? :) w ogóle wiele z tego kodu można by skrócić.
  • ok nie znam się na designie :) ale te "szkolne" prostokąty na przyciski to trochę przegięcie jak na portfolio. Proponuję znaleźć gotowy CSS na jakiś ładny przycisk w kalkulatorze, albo użyć coś z bs/material/itp.

Pozdr :)

okey,to również poprawię :D.Dzięki za koma,już wiem na co mam zwrócić uwagę.

Pozdr :)

1

-1+1=-2
1**=NaN

1

Pod względem estetyczno-redakcyjnym nie powala na kolana.

screenshot-20190704153850.png

"Rozwiązania tech."? Coś jak "WSTĘP BRON" z Kubusia Puchatka :) Miejsca chyba by starczyło...

Nie ma to jak nagłówek płynnie wprowadzający czytelnika w tekst - czyli "Audi 5 Audi 5" ;)

screenshot-20190704154000.png

Nie najlepsze wrażenie robią też błędy gramatyczne ("Jedno z najlepszych samochodów na świecie", "początki sięga 14 listopada"), ortograficzne ("sowietów" pisze się, mimo wszystko, wielką literą, a "Trabanty" - czyli fizycznie istniejące samochody - małą), interpunkcyjne, których nie chce mi się już wymieniać... a wreszcie błędy składu, jeśli można to tak po dziennikarsku nazwać. Vide poniżej. Przerzucenie "styczniu 1971" do nowego akapitu jest nieco absurdalne...

screenshot-20190704154405.png

Ja rozumiem, że cały ten tekst to tylko przykładowy wypełniacz... ale jednak wizytówka. Jeśli projektant robi na swojej wizytówce byk na byku - to jak to świadczy o jego przywiązaniu do szczegółów i jak wróży na przyszłość?

0

Siema Siema! Zaktualizowałem stronę :).Dodam,że proszę o pomoc ze strony designu(co dodać lub odjąć),wersji mobilnej jeszcze nie zrobiłem i ostatnia sekcja nie jest dokończona...

Nowy link : https://krzychuuu132.github.io/websiteAboutAudi/

0
Krzysztof132 napisał(a):

Siema Siema! Zaktualizowałem stronę :).Dodam,że proszę o pomoc ze strony designu(co dodać lub odjąć),wersji mobilnej jeszcze nie zrobiłem i ostatnia sekcja nie jest dokończona...

Nowy link : https://krzychuuu132.github.io/websiteAboutAudi/

Jak dla mnie jest dużo lepiej. W końcu wygląda wygląda to profesjonalnie. Możesz jeszcze poszukać o poczytać o łączeniu kolorów bo mam wrażenie że nie wszystkie sekcje ze sobom wspołgrają.

0
Tomek Pycia napisał(a):
Krzysztof132 napisał(a):

Siema Siema! Zaktualizowałem stronę :).Dodam,że proszę o pomoc ze strony designu(co dodać lub odjąć),wersji mobilnej jeszcze nie zrobiłem i ostatnia sekcja nie jest dokończona...

Nowy link : https://krzychuuu132.github.io/websiteAboutAudi/

Jak dla mnie jest dużo lepiej. W końcu wygląda wygląda to profesjonalnie. Możesz jeszcze poszukać o poczytać o łączeniu kolorów bo mam wrażenie że nie wszystkie sekcje ze sobom wspołgrają.

Teraz obczaj,trochę udało mi się ją poprawić :)

0

Napisałem porządnie kalkulator,tylko mam problemy z napisaniem warunków do błędów...Jeśli ktoś ma czas to proszę o pomoc :)

link : https://krzychuuu132.github.io/Calculator/

0

W sekcji mógłbyś zmienić w tych 4 zakładkach żeby po najechaniu myszką na konkretny wiersz w tabeli wyskakiwały konkretne informacje, a nie po kliknięciu myszką (to żaden bug, ale według mnie byłoby bardziej intuicyjne), do tego jak klikniemy w "historia audi" to napis najeżdża na kolejnego diva, powinien się chyba pojawić scrollbar w takim wypadku

#Edit
A nie sorry, ten tekst zjeżdża na diva niżej przy włączonej konsoli

0

okey,poprawiłem wiele rzeczy,oceniajcie :D

1

Na stronie w dalszym ciągu roi się od wszelkiego rodzaju błędów językowych. Czy nie możesz zrobić porządnej korekty? Wygląda to na niechlujstwo. Dnia by nie starczyło, żeby wskazać każdy źle postawiony znak interpunkcyjny, ale tam są np. całe akapity polskiego tekstu bez polskich znaków.

0

kalkulator pod względem błędów skończony :) ,sprawdźcie :D

https://krzychuuu132.github.io/Calculator/

0
V-2 napisał(a):

Na stronie w dalszym ciągu roi się od wszelkiego rodzaju błędów językowych. Czy nie możesz zrobić porządnej korekty? Wygląda to na niechlujstwo. Dnia by nie starczyło, żeby wskazać każdy źle postawiony znak interpunkcyjny, ale tam są np. całe akapity polskiego tekstu bez polskich znaków.

Pokaż gdzie to poprawimy ;)

1

"calcualte" to po hiszpańsku? :) A z kalkulatorem, który pozwoliłby wprowadzić w wyświetlaczu "/123456======" dotąd się nie spotkałem. Podobnie jak takim, który nie miałby opcji, żeby skasować wprowadzony input. Ten można tylko wyłączyć kompletnie - na co też potrafi ciekawie zareagować, bo naciśnięcie OFF dwa razy skutkuje sympatycznym błędem: "bad order!!Try again!". Ale co ja mam "try again"?

Krzysztof132 napisał(a):
V-2 napisał(a):

Na stronie w dalszym ciągu roi się od wszelkiego rodzaju błędów językowych. Czy nie możesz zrobić porządnej korekty? Wygląda to na niechlujstwo. Dnia by nie starczyło, żeby wskazać każdy źle postawiony znak interpunkcyjny, ale tam są np. całe akapity polskiego tekstu bez polskich znaków.

Pokaż gdzie to poprawimy ;)

Ho, ho, ale mi się trafiła okazja, łaskawco ;) To chyba nie tak ocenianie działa, że ja mam za kogoś zadanie domowe odrabiać i wykonywać mu darmową korektę ;) Mi nie zależy, żeby tam nie było błędów.

Przykłądy podam tylko wyrywkowo - sporo jest interpunkcyjnych (liczne niepotrzebne odstępy, jak w "Zapraszam !" lub braki odstępów tam, gdzie być powinny, jak w "Avant,czyli"), w tym ewidentnych niekonsekwencji (np. klasa "średnia-wyższa" raz pisana z dywizem, raz bez). Teksty bez polskich znaków mam w całym kalendarium (tym zaczynającym się od "W 2014 roku"). Nie w pełni poprawne jest też chyba działanie strony w sensie technicznym. Np. dwukrotne kliknięcie na zakładkę "Pierwsze samochody Audi" powoduje zniknięcie tekstu w ogóle. No chyba, że to czemuś służy i tak miało być.

0

robisz to na eval, jest to evil, ale nie potępiam, bo ostatnio sam użyłem eval do podobnych celów (chociaż mam zamiar docelowo pozbyć się tego eval, ew. jakoś to zsanityzować, żeby było to jakoś tam zsandboxowane). (BTW weź spróbuj napisać od zera prosty parser wyrażeń - to też może być fajne doświadczenie).

Tym niemniej semantyka jest inna. % w kalkulatorach znaczy procent - u ciebie się odpala JS, więc % oznacza resztę z dzielenia.

poza tym w normalnym kalkulatorze jak wstawisz = to pokaże ci wynik, a u ciebie jak nacisnę np. 3 a potem =, to pokaże się błąd.

Albo np. dwa razy off - i błąd wyskakuje. Albo dwa razy kropkę dam i też błąd pokazuje.

Krzysztof132 napisał(a):

kalkulator pod względem błędów skończony :) ,sprawdźcie :D

Nie jest skończony, a sam fakt, że piszesz, że jest "pod względem błędów skończony" źle o tobie świadczy. Bo świadczy to, jesteś niechlujny w tym, co robisz.

Choćby to "calcualte", albo te błędy, które wynikają z tego, że tego swojego kalkulatora nawet dobrze nie przetestowałeś. I już szumnie ogłaszasz, że "pod względem błędów skończony". Takie olewcze podejście nie jest profesjonalne, jak się coś robi, to trzeba to sprawdzić, czy faktycznie nie ma jakichś błędów i samemu próbować na różne sposoby "rozwalić apkę".

0
V-2 napisał(a):

"calcualte" to po hiszpańsku? :) A z kalkulatorem, który pozwoliłby wprowadzić w wyświetlaczu "/123456======" dotąd się nie spotkałem. Podobnie jak takim, który nie miałby opcji, żeby skasować wprowadzony input. Ten można tylko wyłączyć kompletnie - na co też potrafi ciekawie zareagować, bo naciśnięcie OFF dwa razy skutkuje sympatycznym błędem: "bad order!!Try again!". Ale co ja mam "try again"?

Krzysztof132 napisał(a):
V-2 napisał(a):

Na stronie w dalszym ciągu roi się od wszelkiego rodzaju błędów językowych. Czy nie możesz zrobić porządnej korekty? Wygląda to na niechlujstwo. Dnia by nie starczyło, żeby wskazać każdy źle postawiony znak interpunkcyjny, ale tam są np. całe akapity polskiego tekstu bez polskich znaków.

Pokaż gdzie to poprawimy ;)

Ho, ho, ale mi się trafiła okazja, łaskawco ;) To chyba nie tak ocenianie działa, że ja mam za kogoś zadanie domowe odrabiać i wykonywać mu darmową korektę ;) Mi nie zależy, żeby tam nie było błędów.

Przykłądy podam tylko wyrywkowo - sporo jest interpunkcyjnych (liczne niepotrzebne odstępy, jak w "Zapraszam !" lub braki odstępów tam, gdzie być powinny, jak w "Avant,czyli"), w tym ewidentnych niekonsekwencji (np. klasa "średnia-wyższa" raz pisana z dywizem, raz bez). Teksty bez polskich znaków mam w całym kalendarium (tym zaczynającym się od "W 2014 roku"). Nie w pełni poprawne jest też chyba działanie strony w sensie technicznym. Np. dwukrotne kliknięcie na zakładkę "Pierwsze samochody Audi" powoduje zniknięcie tekstu w ogóle. No chyba, że to czemuś służy i tak miało być.

AAaa tego typu błędy,okeyy na pewno poprawię.Tu nie chodzi o zadanie domowe tylko wskazanie tego czego nie zauważyłem lub też przeoczyłem.Nie musisz robić korekty jeśli tego nie chcesz,chyba że ktoś Cię zmusza ;) .Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1