Pierwszy Framework w PHP MVC - zobacz i oceń

1

Witam,

Niedawno zacząłem przygodę z PHP i napisałem do własnych potrzeb framework w PHP.
Jest to moja pierwsza poważna próba programistyczna i chce go użyć do celów komercyjnych dlatego tak ważna dla mnie jest wasza opinia oraz doradzenie mi co robię dobrze, a co źle.

https://github.com/Stachu1996/stach

Oczywiście cały projekt jest na licencji MIT

2

Masz punkta za nazwę :-)

0

Ja standardowo się doczepię do komentarzy ;)

Widzę dwie rzeczy z nimi związane:

1) są wstawiane w miejscach, gdzie nie są konieczne. Jak już wiele razy pisałem (powołując się chociażby na kultowy "Czysty kod"), apka powinna się sama dokumentować. Jeśli musisz wstawić komentarze, żeby wyjaśnić co się w danym miejscu kodu dzieje, to znaczy, że masz miejsce, nad którym powinieneś popracować. Może zmienić nazwy zmiennych, nazwy funkcji, czy coś w logice działania. Przykład pierwszy z brzegu:

            //READ REQUEST
            $request = new Request();
            //CREATE ROUTE
            $r = new Route($request);

Naprawdę, te komentarze są totalnie zbędne, raczek ktokolwiek mający nawet mgliste pojęcie jak się programuje, sam na to wpadnie. A jeśli ktoś potrzebuje, żeby takie rzeczy mu wyjaśniać, to raczej nie będzie w stanie sobie podlinkować i wykorzystać Twojej (czy jakiejkolwiek innej) biblioteki.

2) wiadomo, że podczas pracy się pewne fragmenty kodu wykomentowuje, to normalna rzecz.Ale przed publikacją powinieneś kwiatki w stylu

$controller = end($controller);
//$controller = strstr($controller, '/')? ltrim(strstr($controller, '/'), '/') : $controller;
$controller = new $controller();

wywalić, bo wygląda to niezbyt fajnie, mało profesjonalnie i trochę prowizorycznie.

0

Dzięki, co do komentarzy to dałem ciała, bo kodu nie posprzątałem usunąłem tylko funkcjonalność (tj. panel do obsługi którego został stworzony).
Wiele rzeczy jest tam nie dokończonych bo jest to wersja alpha i nie ma np napisany klas helperów ( przykładowo zostawiłem voievodeship )
Najbardziej natomiast zależy mi na ocenie samego folderu src "silnika" aplikacji routingu, middlewares, init itd.

1

Jak na młokosa to ten kod wygląda konkretnie. Zastanawia mnie jak osiągnąłeś taki poziom, na jakich frameworkach się uczyłeś tzn kod jakich aplikacji analizowałeś albo na jakim frameworku bazowałeś pisząc to? Czytałeś jakieś książki o PHP albo ogólnie o programowaniu. W ogóle ile już kodujesz? Nie bawię się w PHP, uczyłem się parę lat do tyłu trochę o MVC, analizowałem kod drupala 7, wordpressa, Zend itp i na mnie ten kod robi wrażenie, i ogólnie to że byłeś w stanie dokończyć taki projekt. Stąd to pytanie.

// Spróbowałem to uruchomić i zonk. Wywaliło mi kilka błędów i teraz nie wiem czy to z powodu starszej wersji php, mam 5.4 a jest teraz wersja 7 z tego co widzę. Więc minus że nie ma dokumentacji na ten temat albo jak to skonfigurować. Szkoda też że nie ma instalatora przy pierwszym uruchomieniu, bo jednak to już jest raczej standard w tego typu aplikacjach. Ale jak piszesz że dopiero zaczynasz to nie ma też co oczekiwać cudów od razu. I tak jest według mnie konkret jeśli chodzi o to jak zbudowane są funkcje i cała aplikacja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1