Ponowna ocena programu

0

Cześć po pierwszej ocenie napisaliście wiele słusznych rad. Odniosłem się do nich i od nowa ten sklep napisałem co teraz sądzicie co mogę poprawić usunąć dodać.
Bardzo dziękuje za każdy komenatrz :)
https://github.com/Michal-Warmuz/Online-Shop

3

Jak zwracasz IEnumerable to po co to dajesz do listy za każdym razem?

   public IEnumerable<OrderItems> GetOrderItems(string userId)
        {
            var list = db.OrderItems.Where(x => x.UserId == userId).Include(x => x.Product).ToList();
            return list;
        }

to jest bez sensu, możesz wykorzystać sobie utworzyć jakiś słownik z tymi końcówkami

             if (Path.GetExtension(item.FileName).ToLower() == ".gif"
                            || Path.GetExtension(item.FileName).ToLower() == ".jpg"
                            || Path.GetExtension(item.FileName).ToLower() == ".png"
                            || Path.GetExtension(item.FileName).ToLower() == ".jpeg"

tego też nie rozumiem, nie da się jakiejś pętli zrobić, albo inaczej, bo co jeśli trzeba, będzie utworzyć vm Value do 100 to będziesz tak ręcznie klepał?

    public RatingsViewModel ViewListVotes(string userId)
        {
            RatingsViewModel vm = new RatingsViewModel();
            vm.Value1 = db.Ratings.Where(x => x.Value == 1 && x.UserId == userId).Count();
            vm.Value2 = db.Ratings.Where(x => x.Value == 2 && x.UserId == userId).Count();
            vm.Value3 = db.Ratings.Where(x => x.Value == 3 && x.UserId == userId).Count();
            vm.Value4 = db.Ratings.Where(x => x.Value == 4 && x.UserId == userId).Count();
            vm.Value5 = db.Ratings.Where(x => x.Value == 5 && x.UserId == userId).Count();

            return vm;
        }

brak testów, brak obsługi błędów jakiś try catch by ci się przydał.

0

A gdzie najlepiej zastosować try catch ?

2
Michał Warmuz napisał(a):

A gdzie najlepiej zastosować try catch ?

Tam, gdzie to jest niezbędne i potrafisz to obsłużyć. Przeważanie dodaje się to przy jakiś operacjach, w twoim przypadku możesz dodać to np. przy operacjach bazodanowych typu dodajesz coś do bazy lub usuwasz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1