[PHP] mvc

0

Czy w modelu mvc w php widok może bezpośrednio pobierać model i z niego korzystać, czy powinien czynić to kontroler- kontroler pobiera model i przekazuje go do widoku.
Pozdrawiam.

0

To drugie. Widok nie powinien nic pobierać. Ma on po prostu generować HTML, XML, PDF, CSV czy co tam jeszcze chcesz na podstawie danych dostarczonych mu przez kontrolera.

0

Zasada jest taka że widok ma już dostać gotowe dane w jakiej kolwiek formie, i on decyduje jak ma je wyswietlic.
Kontroler pobiera dane z modelu i przekazuje je do widoku.
Model udostepnia kontrolerowi szereg metod do operacji na bazie danych.

0

Czyli całą stronę generuje widok? A jak najlepiej rozwiązać sytuację, kiedy w stronie zmienia się tylko zawartość a inne rzeczy jak baner, są takie same cały czas?

0
tomii napisał(a)

Czyli całą stronę generuje widok? A jak najlepiej rozwiązać sytuację, kiedy w stronie zmienia się tylko zawartość a inne rzeczy jak baner, są takie same cały czas?

  1. widok moze dolaczac inne widoki - szablony itp
  2. kontroler moze udostepniac metody i hooki wykonywane przed i po requescie w ktorych mozesz generowac czesci wspolne dla wszystkich akcji
0

W jaki sposób w takim razie w środku szablonu wstawić zawartość strony? Czy trzeba to zrobić w trakcie generowania strony a nie po wygenerowaniu strony z szablonu?

0

W jaki sposób w takim razie w środku szablonu wstawić zawartość strony?

Możesz dołączać w widoku inne pliki, na przykład.

Ja widoki robię w oparciu o Smarty, w trakcie generowania jest składana strona wynikowa, widok ma postać na przykład:

{include 'header.tpl'}
// tutaj jakieś rzeczy, wyniki, cokolwiek
{$zmienna_widoku}
{foreach ...}
 // generowanie tabelki w widoku
{/foreach}
{/include 'footer.tpl'}

header i footer zawierają wszystkie rzeczy szablonu wyglądu, a widok tylko odpowiada za pewne określone miejsce w szablonie.

0

A możecie mnie nakierować jak zrobić przyjazne linki w postaci /galera/zdjeceie1? zamiaste ?action=gal&zd=1.

0

mod_rewrite w serwerze Apache, IIS Rewrite w przypadku IIS7. Przykład użycia: http://www.php.rk.edu.pl/w/p/modrewrite-krotkie-urle/

Plus niektóre frameworki MVC mają od razu ułatwione robienie tego typu rzeczy, tzw. routing, np. w Kohanie jest tak, że w mod_rewrite ustawia się jedno przekierowanie, a resztą już zajmuje się framework.

0
tomii napisał(a)

A możecie mnie nakierować jak zrobić przyjazne linki w postaci /galera/zdjeceie1? zamiaste ?action=gal&zd=1.

$_SERVER['REQUEST_URI']

reszte sobie sam dopowiedz ;)

0

Dawno temu, tworzyłem dla siebie taki slinik pod php w oparciu o mvc.
Teraz w sumie tworze w oparciu o niego dość duży projekcik.

Source tutaj: http://www.piotrzegar.pl/p/110/
Zerknij, może ci się spodoba, albo może natknie cie jakimiś pomysłami.
Niestety całą dokumentacja mam aktualnie w głowie, wszelkie pytania mile widziane..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1