php5-imap - konfigracja, błąd skryptu

0

Zainstalowałem pakiet php5-imap za pomocą polecenia
apt-get install php5-imap
Był błąd, który został poprawiony według:
http://wiki.opzsgu.pl/index.php?title=Problem_z_apt-get_/usr/local/lib/libz.so.1:_no_version_information
Wykoanałem polecenie
php -m
Pakietu brak, a poniższy błąd ze strony nadal się utrzymuje:
user image
Jak mam skonfigurować imap?

OS Debian 6 z DIrectAdmin

1

pogrzeb w php.ini

0

Z którego katalogu? Jest wiele plików php.ini

Edit:
Dokonałem zmiany w pliku: /etc/php5/apache2/php.ini. Jako że nie posiadałem za komentowanej opcji:
;extension=imap.so
dodałem w pliku php.ini:
extension=imap.so

Problem nadal się utrzymuje. czy w: /etc/php5/cli/php.ini też należy dodać extension=imap.so?
Dodam że w pliku: /etc/php5/conf.d/imap.ini mam:

; configuration for php IMAP module
extension=imap.so
    

Staram się utrzymać porządek w plikach kiedy dokonuję zmian, tak więc na przyszłość gdzie najlepiej jest dodawać zmiany w pliku?

0

to co ma w ścieżce apache dotyczy zapewne php uruchamianego pod apache

cli to Command-line interface, czyli jak uruchamiasz php z linii poleceń

jeżeli zmieniłeś coś w php.ini to nie zapomnij zrestartować serwera. potem zrób sobie plik np. info.php i wbij w nim <?php phpinfo(); - potem odpal i zobacz jakie rozszerzenia masz aktywne

0

Niestety, ale nie posiadam tego modułu (zrobiłem według Twoich wytycznych). Jedynie jako protokół.
Polecenie w konsoli:
php -m
również nie wykrywa modułu.

Na pewno wykonuję coś źle.
Zastanawia mnie rzecz, a mianowicie plik z:
/etc/php5/conf.d/imap.ini
Czy jego się nie importuje (dowiązanie) do:
/etc/php5/apache2/php.ini

0

nie mam pojęcia który plik jest używany, gdyż to zależy od konfiguracji. wybadaj to sobie zmieniając wartości np. memory_limit i obserwuj czy się zmienia w phpinfo(), potem zorientuj się czy masz odpowiedni plik .so z rozszerzeniem

0

Hej. Z tego co piszesz to prawdopodobnie masz wiecej niz jednego php zainstalowanego. Jezeli dodalo Ci plik imap.ini to we wlasciwym php.ini nic nie zmianiasz i powinienes miec podana sciezke do roszczerzen
Chyba coś takiego powinno być napisane w pliku
;Note: packaged extension modules are now loaded via the .ini files
;found in the directory /etc/php5/conf.d/i; these are loaded by default.

Tak jak koledzy wcześniej pisali. Zmieniaj coś w php.ini aby było widoczne i wtedy będzie wiadomo z którego korzystasz

0

Wiedziałem że w php.ini jednak... Podaję rozwiązanie

apt-get update
apt-get install php5-imap

Nic nie zmieniamy w:

/etc/php5/apache2/php.ini
/etc/php5/cli/php.ini

I teraz:
locate imap.so
lub
find / -name imap.so
Ukażę się wynik podobny do:
/usr/lib/php5/20090626/imap.so
Wprowadzamy

echo "extension=/usr/lib/php5/20090626/imap.so" >> /usr/local/lib/php.ini
/etc/init.d/httpd restart

I ukochany moment:
php -i | grep imap
imap
http://blog.tomlot.eu/konfiguracja-php5-imap-w-directadmin

0

to nie do końca rozwiązanie uniwersalne, bo dotyczy tylko Twojego przypadku (ja php.ini zawsze miałem w /etc/), ale fajnie, że dzielisz się wynikiem i oznaczasz post jako rozwiązany ;)

0
dzek69 napisał(a):

ja php.ini zawsze miałem w /etc/
Zgadza się. "Inne" restrykcje takie jak max'y ustawiam w /etc/php5/. Instalowane było z DirectAdmin

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1