Importowanie danych z clasy

0

Z góry zaznaczam ,że jestem ZIELONY w te klocki ale chce się trochę nauczyć :)(trochę słaby mi to wychodzi ale próbuję )
Potrzebuje wsparcia z tymi clasami
Chciałbym "wyciągnąć" dane z tej clasy,
**<ul class="ifmenu"><li class="divider"></li><li id="statistics-0-statistic" class="li0"><span><a onclick="detail_tab(['statistics', '0-statistic']);">Mecz</a></span></li><li class="divider"></li> **<li id="statistics-1-statistic" class="li1 selected"><span><a onclick="detail_tab(['statistics', '1-statistic']);">1. połowa</a></span></li><li class="divider"></li>**<li id="statistics-2-statistic" class="li2"><span><a onclick="detail_tab(['statistics', '2-statistic']);">2. połowa</a></span></li><li class="divider"></li></ul>****

a dokładniej z tej
**<li id="statistics-1-statistic" class="li1 selected"><span><a onclick="detail_tab(['statistics', '1-statistic']);">1. połowa</a></span></li><li class="divider"></li>****
i zapisać te informacje do (najlepiej do exela ale notatnik tez moze być)
Znajdzie się ktoś kto mi pomoże ?

0

php html parsing, np. phpQuery.

0
Pabloss napisał(a):

http://php.net/manual/en/class.domxpath.php

Dzięki za zainteresowanie ale mam mały problem ze zrozumieniem niektórych linijek
mianowicie chodzi mi o te
// example 1: for everything with an id (chodzi tutaj o wszystko co jest w danej clasie ??)
// example 2: for node data in a selected id(a tego to już całkiem nie rozumiem)

w internecie znalazłem taki przykład jak pobrać dane ze strony lecz mam z nim problem
`**<?php
require('simple_html_dom.php');

$html = file_get_html("https://www.flashscore.pl/mecz/88tvtq53/#statystyki-meczu;1");
$info['tabelka'] = $html->find(".li1 selected,0)->title;
print_r($info);
?>**`

0
$elements = $xpath->query("//*[@id]");

Ten kod pobiera wszystkie elementy, które posiadają parametr id

$elements = $xpath->query("/html/body/div[@id='yourTagIdHere']");

Ten element pobiera element, który ma dokładnie parametr id="yourTagIdHere" i w ścieżce /html/body/div

0

Dzięki za wytłumaczenie :)
Dzięki temu ruszyło do przodu :)

<?php
$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] "test.html";
$doc = new DOMDocument();
$doc->loadHTMLFile($file);

$xpath = new DOMXpath($doc);
$elements = $xpath->query("/html/body/div[@id='statistics-1-statistic']");


if (!is_null($elements)) {
  foreach ($elements as $element) {
    echo "<br/>[". $element->nodeName. "]";

    $nodes = $element->childNodes;
    foreach ($nodes as $node) {
      echo $node->nodeValue. "\n";
    }
  }
}
?>

Niestety jest mały problem a mianowicie
"Parse error: syntax error, unexpected ''test.html'' (T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING) in C:\xampp\htdocs\php1\index.php on line 2"
Jakieś porady?

0
$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] "test.html";

Czemu to Twoim zdaniem służy?

0

Wcześniej było tak ;
php$file = $DOCUMENT_ROOT. "test.html";
lecz wywalało mi błąd
przeczytalem ,że mozna zastąpić to tak
$_SERVER['DOCUMENT_ROOT']

W PHP 4.2.0 i późniejszych, domyślne ustawienie dla instrukcji PHP register_globals jest wyłączone. Jest to bardzo istotna zmiana w PHP. Mając opcję register_globals wyłączoną wpływamy na ustawienie zmiennych predefiniowanych, dostępnych globalnie. Na przykład, aby poznać wartość DOCUMENT_ROOT użyjesz $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] zamiast $DOCUMENT_ROOT, lub $_GET['id'] z adresu URL http://www.example.com/test.php?id=3 zamiast $id, albo $_ENV['HOME'] a nie $HOME.

DOCUMENT_ROOT
Katalog główny drzewa dokumentów spod którego skrypt jest wykonywany – jest to ustawienie z pliku konfiguracyjnego serwera.

0

Zauważ, że w żaden sposób nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

0

No własnie chodzi o to ,że nie bardzo rozumiem twoje pytanie
Czemu ma to służyć w tym skrypcie ???
Główny dokument z którego będą pobierane ustawienia
Nic innego do głowy mi nie przychodzi

0

Czemu ma to służyć w tym skrypcie ???

Tak, dokładnie. Co Twoim zdaniem ta linijka robi, jaki ma wpływ na aplikację, po co się tam w ogóle znajduje.

Główny dokument z którego będą pobierane ustawienia

To nie jest zdanie :P

0

Przecież jakbym wiedział po co to tam jest i co ona robi to bym się nie pytał:)
Jeśli ten plik ma zawierać informacje no to jasne jest ,że musi być na samym początku
Jaki ma wpływ ?
jakoś ten skrypt musi funkcjonować,Bez ustawień sie nie da
Coś dokładniej ?
Nie mam bladego pojęcia
To dopiero mój 2 dzień z PHP tak więc proszę o wyrozumiałość

0

Jeśli ten plik ma zawierać informacje no to jasne jest ,że musi być na samym początku

Dlaczego jest to jasne, że musi? Nie nadążam.
Zresztą ta linijka jest składniowo źle, zatem raczej ani jest to jasne, ani nie musi ;-)

Jaki ma wpływ ? jakoś ten skrypt musi funkcjonować,Bez ustawień sie nie da

Bez jakich ustawień? Jakie ustawienia zmienia ta linijka? Dlaczego ten skrypt nie da rady bez nich funkcjonować?

To dopiero mój 2 dzień z PHP tak więc proszę o wyrozumiałość

Jestem wyrozumiaył. Przecież jedyne, co robię, to pytam, dlaczego umieściłeś w swoim kodzie linijkę $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] "test.html"; - kto inny ma to wiedzieć jak nie Ty sam?

Programowanie polega na myśleniu, a nie zgadywaniu, dlatego też pytam ;-)

0

Przecież jak masz pokroić np tort to najpierw nie kroisz ,a później sprawdzasz czy odpowiedni sposób pokroiłeś?Tylko najpierw sprawdzasz na ile masz pokroić a dopiero później kroisz.
Jakie ustawienia ?
Nie mam pojęcia.Przeczytałem na necie ,że są to ustawienia ale nigdzie do tej pory nie przeczytalem co to są za ustawinia
Dlaczego ta linika jest w tamtym miejscu ?
ponieważ na stronie ,która została mi tutaj podana było w tym miejscu i dlatego tam została :)

0

Przecież jak masz pokroić np tort to najpierw nie kroisz ,a później sprawdzasz czy odpowiedni sposób pokroiłeś?Tylko najpierw sprawdzasz na ile masz pokroić a dopiero później kroisz.

Ty mi tutaj nie przywołuj analogii - chodzi mi precyzyjną odpowiedź: to robi konkretnie [...], które jest potrzebne przez [...] w celu [...].

ponieważ na stronie ,która została mi tutaj podana było w tym miejscu i dlatego tam została

Czyli bezrozumnie skopiowałeś czyjś kod z internetu - w taki sposób niczego się nie nauczysz ;-)

<?php

$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] "test.html"; // ta linijka nie robi absolutnie nic i nawet gdyby tutaj dodać brakujący operator `=`, nadal byłaby całkowicie zbędna - ale nie ufaj mi na słowo, tylko poczytaj za co odpowiada $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] tak, abyś sam to zrozumiał

/* ... */

$doc->loadHTMLFile($file); // a tutaj odwołujesz się do nieistniejącej zmiennej $file

Nie uważasz, że prościej byłoby zacząć od nauki podstaw (zmienne, instrukcje warunkowe, pętle), zamiast porywać się na parsowanie HTMLa w drugim dniu nauki?

0

Dzięki za pomoc
Teraz nie wyświetla sie już nic :P
Na 100% byłoby szybciej tylko obawiam się ,że za kolejne 2 dni stałoby się to co z C++ oraz phytonem czyli poszło by do folderu "może kiedyś wena wróci"
,a tak mam motywacje aby nad tym sobie posiedzieć i przejrzeć inne wątki,może w końcu coś się wylęgnie :P
PS masz może jakiś link do PHP na start po polsku ?

0

Nie, nie mam; interesuj się bardziej materiałami po angielsku - na ogół są na bieżąco z językiem itd., no i przede wszystkim - jest ich więcej.

0

Dzięki za pomoc
Może coś poczytam sobie
wracając do tematu
błędy już nie wyskakują lecz nadal nic nie pokazuje(oprócz białego tła)
jakieś wskazówki ?

0

włącz pokazywanie błędów.

0

Dodałem to lecz nadal nic nie pokazuje
**ini_set( 'display_errors', 'On' ); error_reporting( E_ALL );**

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1