Połączenie z lokalną bazą danych

0

Cześć,
mam w domu zainstalowany program księgowy, który przechowuje wszystkie dane w bazie SQL Server (lokalnie). Chciałbym stworzyć stronę, która będzie pobierać część danych z danej bazy i wyświetlać je na stronie (dostęp do danych dla klientów).
Mam więc pytanie jak powinienem się połączyć z taką bazą?
W PHP jak chcę się połączyć z bazą, która jest na tym samym serwerze to robię coś w stylu:

mysql_connect("sql.domena.nazwa.pl:3307", "domena", "haslo");

A jak wyglądałoby połączenie z lokalną bazą? Jak ustalić te parametry?
Z góry dzięki za pomoc.

0

Zamiast domeny wpisz localhost lub 127.0.0.1. Skoro to jest SQL server to nie używaj funkcji mysql tylko pdo (bo połączenie będzie do mssql, a nie mysql) . No i zlituj się - funkcja mysql jest deprecated.

0
axelbest napisał(a):

Zamiast domeny wpisz localhost lub 127.0.0.1. Skoro to jest SQL server to nie używaj funkcji mysql tylko pdo (bo połączenie będzie do mssql, a nie mysql) . No i zlituj się - funkcja mysql jest deprecated.

Cześć,
dzięki za odpowiedź.
Tak, wiem, że funkcja, którą podałem jest do mysql - dałem ją tylko jako przykład, bo ją wykorzystuję w innym projekcie. Do mssql jest analogiczna - mssql_connect(...).
Wiem również, że obecnie używa się innych narzędzi do połączenia z bazą (mysqli lub wspomniane przez Ciebie PDO).
Natomiast nie w tym rzecz. Chodzi o to, że strona będzie postawiona na serwerze zewnętrznym np. na serwerach home.pl i chcę, żeby się łączyła z bazą danych zarówno tą w home'ie (przechowywana treść etc.) jak również z bazą z mojego lokalnego komputera/serwera.
Zakładam, że lokalhost byłby wtedy, gdy i strona i serwer byłyby w tej samej lokalizacji (na tym samym serwerze). Natomiast u mnie będą to dwie niezależne maszyny.
Nie bardzo wiem jaką nazwę serwera wpisać (jak to sprawdzić)? Miałbym również prośbę o podanie przykładowego adresu takiego połączenia - żebym mógł spróbować zrobić analogicznie.

0

Po stronie Twojego locala powinieneś utworzyć webservice i z jego pomocą wyświetlać dane na www home.pl

0
john_doe napisał(a):

Po stronie Twojego locala powinieneś utworzyć webservice i z jego pomocą wyświetlać dane na www home.pl

Hmm, a nie ma możliwości, żeby skrypt bezpośrednio się łączył z bazą na innym serwerze i pobierał z niej dane i wyświetlał na stronie??

0

Przede wszystkim Twój komputer powinien być widoczny poza siecią lokalna. Wejdź na stronę np IP.wp.pl tam sprawdzisz swój adres IP. Potem spróbuj połączyć się z serwera z tym IP. Prawdopodobnie możesz miec poblokowane porty, wiec jeśli Twój ISP daje ci taka możliwość przekieruj port/y usługi SQL servera, jak to zrobisz to możesz też sprawdzić to online np tutaj https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ mysql chodzi domyślnie na 3306, ale czy jest tak samo w przypadku SQL servera to nie wiem (ale łatwo to sprawdzisz)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1