Informacja o przekierowaniu na zewnętrzną stronę + podstrona z informacją

0

Witam serdecznie,
Jakiś czas temu znajomy pomógł mi napisać prostą podstronę na mojego bloga której zadaniem było informowanie czytelników o przejściu na zewnętrzną stronę (Głównie programy partnerskie z których utrzymywałem serwer). Niestety doszło do sytuacji w której miałem włamanie na stronę i musiałem przywrócić starą kopie bloga na której już nie było tej podstrony. Co gorsza znajomy jest aktualnie za granicą i nie jest wstanie mi pokazać na czym polegała ta podstrona dlatego zwracam się o pomoc do specjalistów takich jak Wy.

Działanie tej podstrony wyglądało następująco:

Aktualnie męczę się z tym 3 dni i rezultaty są wręcz tak samo żenujące jak moja wiedza na temat php. Gdyby ktoś zechciał mi pomóc byłbym niesamowicie wdzięczny.
Pozdrawiam i dziękuję.

1

jak dla mnie to szukaj bardziej pod "javascript popup redirect" albo "redirect pop up js" troche rozwiązań jest

1

Pokaż jak próbowałeś to robić, zobaczymy, nakierujemy. Jeżeli to jest zlecenie to nie ten dział. :)

0
ajgoron napisał(a):

Pokaż jak próbowałeś to robić, zobaczymy, nakierujemy. Jeżeli to jest zlecenie to nie ten dział. :)
**
Na początku próbowałem się doszukać jakiejś wtyczki na wordpressa. Niestety po dłuższych poszukiwaniach odnalazłem tylko jedną która spełnia moje wymogi **(https://pl.wordpress.org/plugins/no-external-links/).

  1. Jest na niej możliwość ustawienia przekierowania mojastrona.pl/goto/TUTAJ_LINK
  2. Po kliknięciu w link otwiera się podstrona na której zamieszczam dowolny tekst, a następnie przekierowuje właśnie na ten adres.
    Jednak posiada ona pewną wadę. Mianowicie ucina linki przy znakach specjalnych. Np. mojastrona.pl/goto/TUTAJ_LINK#123?=123. Przekierowuję na adres bez końcówki #123?=123.

Kiedy zdałem sobie sprawę z tego że ów wtyczka nie istnieje (lub raczej się jej nie doszukam), postanowiłem odtworzyć ten skrypt który miałem kiedyś.
Jednak jestem takim lajkiem że jedyne co jestem wstanie naskrobać to zwykłe przekierowanie bezpośrednio do ramki ....

<html>
<head>
</head>
<body>
    <a id="mylink" href=" ">link</a>    
 <script type="text/javascript">
 window.onload = function() {
           var a = document.getElementById("mylink");
                 a.onclick = function() {
                 var myWindow = window.open(window.location.href = "http://www.google.com", "", "width=200, height=100");
          }
        }
</script>    
</body>
</html>

Tylko że totalnie nic mi to nie daje. Bo na blogu mogę zamienić masowo link na np. mojastrona.pl/ref/tutaj_link
Aby to jak najlepiej Wam wytłumaczyć pokaże to w formie obrazka:

titlehttp://i63.tinypic.com/2m7yijl.png

Ironicznie z takiego rozwiązania korzysta bardzo wiele stron. Dlatego jestem zdziwiony że nie idzie się tego doszukać w internecie. (Prawdopodobnie przez spam w google tych skryptów do wyskakujących ramek). Działający przykład możecie zobaczyć np. na Ceneo.pl. Po wybraniu sklepu przy produkcie przekierowuje was na stronę partnera.

2

Tworzysz plik np. go.php i wklejasz:

<!DocType html><html>
  <head>
    <meta charset="utf-8" />
    <title>Przekierowanie na zewnętrzną stronę</title>
    <!-- v=== tutaj zmieniasz czas przekierowania. Czas: 5sek. ==v  -->
    <meta http-equiv="refresh" content="5;url=<? echo $_GET['url']; ?>" />
  </head>
  <body>
    <p>Za chwilę zostaniesz przekierowana/y na zewnętrzną stronę.</p>
    <p>Jeśli przekierowanie nie nastąpi kilknij <a href="<? echo $_GET['url']; ?>">tutaj</a></p>
    <p>Link: <a href="<? echo $_GET['url']; ?>" style="color: red;"><? echo $_GET['url']; ?></a></p>
  </body>
</html>

Przykładowy link:
http://example.com/go.php?url=https://allegro.pl/

Cała filozofia :P

0
PiDev napisał(a):

Tworzysz plik np. go.php i wklejasz:

<!DocType html><html>
  <head>
    <meta charset="utf-8" />
    <title>Przekierowanie na zewnętrzną stronę</title>
    <!-- v=== tutaj zmieniasz czas przekierowania. Czas: 5sek. ==v  -->
    <meta http-equiv="refresh" content="5;url=<? echo $_GET['url']; ?>" />
  </head>
  <body>
    <p>Za chwilę zostaniesz przekierowana/y na zewnętrzną stronę.</p>
    <p>Jeśli przekierowanie nie nastąpi kilknij <a href="<? echo $_GET['url']; ?>">tutaj</a></p>
    <p>Link: <a href="<? echo $_GET['url']; ?>" style="color: red;"><? echo $_GET['url']; ?></a></p>
  </body>
</html>

Przykładowy link:
http://example.com/go.php?url=https://allegro.pl/

Cała filozofia :P

Dobry człowieku dokładnie o coś takiego chodziło!
Niestety pojawia się ten sam problem co w przypadku wtyczki na WP którą znalazłem. Ucina znaki specjalne w linku:
example.com/go.php?url=https://allegro.pl/123**#ref=123&rer=123** (Pogrubiony obszar się nie wyświetla. Przekierowuje jedynie na allegro.pl/123) ;(

Samo rozwiązanie jest dla mnie wprost genialne. Gdyby tylko udało się jakoś czytać te znaki specjalne :)

1

Dobry człowieku dokładnie o coś takiego chodziło!
Niestety pojawia się ten sam problem co w przypadku wtyczki na WP którą znalazłem. Ucina znaki specjalne w linku:
example.com/go.php?url=https://allegro.pl/123**#ref=123&rer=123** (Pogrubiony obszar się nie wyświetla. Przekierowuje jedynie na allegro.pl/123) ;(

Samo rozwiązanie jest dla mnie wprost genialne. Gdyby tylko udało się jakoś czytać te znaki specjalne :)

użyj urlencode(LINK_DOCELOWY) a w pliku go.php z kolei urldecode($_GET['url']).

0
PiDev napisał(a):

Dobry człowieku dokładnie o coś takiego chodziło!
Niestety pojawia się ten sam problem co w przypadku wtyczki na WP którą znalazłem. Ucina znaki specjalne w linku:
example.com/go.php?url=https://allegro.pl/123**#ref=123&rer=123** (Pogrubiony obszar się nie wyświetla. Przekierowuje jedynie na allegro.pl/123) ;(

Samo rozwiązanie jest dla mnie wprost genialne. Gdyby tylko udało się jakoś czytać te znaki specjalne :)

użyj urlencode(LINK_DOCELOWY) a w pliku go.php z kolei urldecode($_GET['url']).

Niestety problem polega na tym że to koniecznie musi być zwykły link. Na samym blogu bym jakoś to przebolał i edytował wszystko od początku.
Niemniej jednak problem pojawia się już np. na czacie online w dziale kontakt. Nie jestem wstanie wpisać tam kodu. Mam jedynie możliwość podania samego linka podczas rozmowy.

Jest jakiś sposób żeby można było używać znaków specjalnych w takim adresie ? example.com/go.php?url= Lub może zastąpić go czym innym ?

---- EDYTOWANE ----
Przed chwilką zauważyłem że np. w przypadku chrome znak # można zastąpić %23.
Czy to rozwiązanie działa na wszystkich przeglądarkach i nie ma z tym problemu ?

0

Niestety problem polega na tym że to koniecznie musi być zwykły link. Na samym blogu bym jakoś to przebolał i edytował wszystko od początku.
Niemniej jednak problem pojawia się już np. na czacie online w dziale kontakt. Nie jestem wstanie wpisać tam kodu. Mam jedynie możliwość podania samego linka podczas rozmowy.

Jest jakiś sposób żeby można było używać znaków specjalnych w takim adresie ? example.com/go.php?url= Lub może zastąpić go czym innym ?

---- EDYTOWANE ----
Przed chwilką zauważyłem że np. w przypadku chrome znak # można zastąpić %23.
Czy to rozwiązanie działa na wszystkich przeglądarkach i nie ma z tym problemu ?

# można zamienić na %23 i po to jest funkcja urlencode() (Działa we wszystkich przeglądarkach)
Wtyczka WP No External Links działa Ci na czacie ?

0
PiDev napisał(a):

Niestety problem polega na tym że to koniecznie musi być zwykły link. Na samym blogu bym jakoś to przebolał i edytował wszystko od początku.
Niemniej jednak problem pojawia się już np. na czacie online w dziale kontakt. Nie jestem wstanie wpisać tam kodu. Mam jedynie możliwość podania samego linka podczas rozmowy.

Jest jakiś sposób żeby można było używać znaków specjalnych w takim adresie ? example.com/go.php?url= Lub może zastąpić go czym innym ?

---- EDYTOWANE ----
Przed chwilką zauważyłem że np. w przypadku chrome znak # można zastąpić %23.
Czy to rozwiązanie działa na wszystkich przeglądarkach i nie ma z tym problemu ?

# można zamienić na %23 i po to jest funkcja urlencode() (Działa we wszystkich przeglądarkach)
Wtyczka WP No External Links działa Ci na czacie ?

To rozwiązanie które podałeś w pliku go.php działa właściwie wszędzie tak jak wtyczka WP No External Links. Nie ważne czy to czat online na stronie, rozmowa na GG. Bo nie wymaga podawania żadnego kodu podczas zamieszczania linka. Wystarczy link np.
http://mojastrona.pl/go.php?url=http://allegro.pl/123#123
( Znak** #** został zastąpiony %23 , a więc mamy http://mojastrona.pl/go.php?url=http://allegro.pl/123%23123 )

Niemniej jednak nie polecam tej wtyczki ponieważ okazuję się że został w niej wykryty backdoor. (https://pl.wordpress.org/plugins/wp-noexternallinks/)
A ta aktualnie zamieszczana na stronie wtyczek pod identyczną nazwą prawdopodobnie jest jej kopią. (https://pl.wordpress.org/plugins/no-external-links/)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1