Tworzenie pliku xls w PHP

0

Witam. Potrzebuję w PHP stworzyć plik XLS z danymi z bazy na serwerze. Plik ten ostatecznie będzie pobierany po wciśnięciu buttona. Aktualnie mam skrypt tworzący plik CSV ale chcę aby uzytkownik mógł mieć możliwość pobrania od razu pliku XLS.

header('Content-Type: text/csv; charset:UTF-8');
header('Content-Disposition: attachment; filename=plik.csv');
$output = fopen('php://output', 'w');
fputcsv($output, array('EAN ', ' Nazwa', ' Ilosc ', ' Cena '));
if (count($itemy) > 0) {
    foreach ($itemy as $row) {
        fwrite($output, "$row[barcode_id],\"$row[item]\",$row[ilosc],$row[price]\n");
    }
}

Ewentualnie czy da się zmienić CSV na XLS w kodzie PHP ?

0

Najprostszy to separowany tabulatorami, jak użytkownik arkusza umie dwa razy dobrze kliknąć, dobrze się importuje

0

Pytanie, kto ma z tego korzystać. Bo jeśli ma być totalnie idiotoodporne, to nawet dwa kliknięcia mogą być zbyt dużym wymogiem względem pani Gosi na portierni ;)

2
AnyKtokolwiek napisał(a):

Najprostszy to separowany tabulatorami, jak użytkownik arkusza umie dwa razy dobrze kliknąć, dobrze się importuje

to co piszesz to jest csv a nie xls a autor chce xls, a na na to najprostszym sposobem jest skorzystanie z gotowych paczek do tego przeznaczonych np https://github.com/PHPOffice/PhpSpreadsheet

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1