Prośba o pomoc php + mysql - formularz

0

Witam,
Na początku grzeczne dzień dobry, witam etc.

Konstruuję pewien prościutki formularz, za pomocą którego można będzie dokonywać małych zmian w bazie.
Sam formularz nie był wielkim problemem, utknąłem na odebraniu danych i skonstruowaniu odpowiedniego zapytania do bazy.

Wklejam kod strony formularza:

<?php require_once ('baza/polaczenie.php'); ?>
<?php
echo "<table>
									<thead>
										<tr>
											<th style='width:50px;'>ID</th>
											<th style='width:250px;'>Nazwa</th>
											<th style='width:50px;'>Aktualnie</th>
											<th style='width:50px;'>ON</th>
											<th style='width:50px;'>OFF</th>
										</tr>
									</thead>";
$dania = 'SELECT * FROM dania ORDER BY ID ASC ';
$dania_pytanie = mysqli_query($polaczenie,$dania);
echo "<form method='post' action=''>";
while($rezultat = mysqli_fetch_assoc($dania_pytanie)) {
							
							
											
							echo "<tr>";
							echo "<td style='width:50px;'>".$rezultat["ID"]."</td>";
							echo "<td style='width:250px;'>".$rezultat["nazwa"]."</td>";
							echo "<td style='width:50px; text-transform:uppercase;'>".$rezultat["dostepnosc"]."</td>";
							if ($rezultat['dostepnosc'] == "on")
							{
							echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='$rezultat[ID]' value='on' checked=''></td>";
							echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='$rezultat[ID]' value='off'></td>";
							}
							else{
								echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='$rezultat[ID]' value='on'></td>";
							echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='$rezultat[ID]' value='off' checked></td>";
							}
							echo "</tr>";
							
								
						}
						
						echo "</table>";
?>
   
<input type="submit" value="zmien">
</form>

Będę wdzięczny za każdą okazaną pomoc i sugestię.

Dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam
Rafał

0

ok, a jakie jest pytanie/problem?

0

Problem/pytanie
Jak skonstruować zapytanie do bazy, żeby zrobić update dostępność where id....

0

A pojawiają ci się poprawnie wszystkie dane? Mam wątpliwości co do kolumny ID.
I mam również wątpliwości co do np. tego:

echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='$rezultat[ID]' value='on' checked=''></td>";

Chodzi mi oknkretnie o $rezultat[ID]

0
Marcin.Miga napisał(a):

A pojawiają ci się poprawnie wszystkie dane? Mam wątpliwości co do kolumny ID.
I mam również wątpliwości co do np. tego:

echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='$rezultat[ID]' value='on' checked=''></td>";

Chodzi mi oknkretnie o $rezultat[ID]

Dzięki za zainteresowanie
Tak, inputy wyświetlają się poprawnie. Problem dalej z obróbką danych. Bo dostaje to w tablicy.

ma być $rezultat['ID']; - youmound
jak mówiłem formularz wyświetla się poprawnie mimo zapisu $rezultat[ID]

0
                            if ($rezultat['dostepnosc'] == "on") {
                                echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='danie[".$rezultat['ID']."]' value='on' checked=''></td>";
                                echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='danie[".$rezultat['ID']."]' value='off'></td>";
                            } else {
                                echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='danie[".$rezultat['ID']."]' value='on'></td>";
                                echo "<td style='width:50px;'><input type='radio' name='danie[".$rezultat['ID']."]' value='off' checked></td>";
                            }

dane odbierasz i aktualizujesz tym kodem

if(isset($_POST['submit'])) {
	foreach ($_POST['danie'] as $k=>$v) {
	   if ($result = mysqli_query($polaczenie, "UPDATE `dania` SET  `dostepnosc` = '" . $v . "' WHERE id = '$k'")) {
			// Zaktualizowano poprawnie :)
		} else {
			// Bład aktualizacji :(
	   }
	}

}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1