Test laravel błąd Uncaught Error: Class 'Tests\PHPUnit_Framework_TestCase' not found

0

Stworzyłem nowy projekt w laravelu wrsja 5.8 i chcę się zabrac za testy jednostkowe, ale po wybraniu komendy

php vendor/phpunit/phpunit/phpunit

Dostaje błąd

PHP Fatal error:  Uncaught Error: Class 'Tests\PHPUnit_Framework_TestCase' not found in /var/www/html/laraforum/tests/Unit/TestCase.php:11

Teraz njapierw był błąd

PHP Fatal error:  Uncaught Error: Class 'Tests\TestCase' not found in /var/www/html/laraforum/tests/Unit/TestCase.php:11

Ale szukałem co google poqwie na temat tego błęfu i kazał mi zamienić z Tests\TestCase' na Tests\PHPUnit_Framework_TestCase przy extends.

0

Prawdopodobnie masz coś takiego:

namespace Tests;

class MyTest extends PHPUnit_Framework_TestCase {
  /* ... */
}

... przez co PHP myśli, że próbujesz zaciągnąć klasę PHPUnit_Framework_TestCase z przestrzeni Tests (gdzie jej nie ma).

Dodaj u samej góry pliku use PHPUnit_Framework_TestCase; lub extends \PHPUnit_Framework_TestCase.

0

Nadal to samo.

0

Pokaż kod.

1

uruchamiaj php unita w laravelu poprzez komendę phpunit w głównym katalogu wtedy on czyta phpunit.xml gdzie są ustawienia odpowiednie m.in odnośnie przestrzeni nazw, wtedy problemu mieć nie będziesz o ile twój test jest ok i samego xmla nie rozwaliłeś. Jeśli chcesz uruchamiać go tak jak to robisz, to musisz mu podać w parametrze adres do tego configa, którego podałem wyżej.

0
Patryk27 napisał(a):

Pokaż kod.

<?php

namespace Tests;

use Illuminate\Foundation\Testing\TestCase as BaseTestCase;
use PHPUnit_Framework_TestCase;

//abstract class TestCase extends BaseTestCase
//{
//    use CreatesApplication;
//}
class UserTest extends \PHPUnit_Framework_TestCase
{
    public function TestCase()
    {
        $this->visit('/')
            ->seePageIs('/auth/login');
    }
}







0

@pol90: mówie, ci nie zaciągasz configa i przez to się wysypuje

0
mr_jaro napisał(a):

@pol90: mówie, ci nie zaciągasz configa i przez to się wysypuje

To samo

ln -s ./vendor/bin/phpunit phpunit

./phpunit
PHP Fatal error:  Uncaught Error: Class 'PHPUnit_Framework_TestCase' not found in /var/www/html/laraforum/tests/Unit/TestCase.php:12

0

katalog główny laravela a nie vendor

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1