Linux

0

Siemka, pracowałem ostatnio w projekcie napisanym w php i laravel pod windowsem, co przysporzyło mi wielu problemów, które podobno można uniknąć używając linuxa (chodzi tutaj o doinstalowywanie rozszerzeń php). Tutaj rodzi mi się pytanie, bo jestem raczej żółtodziobem jeśli chodzi o linuxa - jaką wersję najlepiej zainstalować? Ubuntu?

2

Na desktop - Mint, ewentualnie Fedora. Wiele osób sobie chwali także Ubuntu, ale osobiście mam na niego alergię ;) Niektóre osoby (np. taki @stivens) jeszcze chcą dopisać do listy wartościowych dystrybucji Majnaro. Sam nie mam zielonego pojęcia, co to jest, więc się nie wypowiem ;)

Na serwer - Debian, ewentualnie Gentoo albo Arch. Ale Debian wydaje się najsensowniejszym wyborem.

0
cerrato napisał(a):

Na desktop - Mint, ewentualnie Fedora. Wiele osób sobie chwali także Ubuntu, ale osobiście mam na niego alergię ;)

Na serwer - Debian.

A są jakieś znaczne różnice pomiędzy tymi wersjami?

2

Co do różnicy między serwerem a desktopem - główną różnicą są priorytety.
Przy desktopach nacisk się kładzie na interface użytkownika, wygodę obsługi oraz częste aktualizacje, które zapewnią zawsze najnowsze wersje pakietów.
Serwer z kolei nie musi mieć wodotrysków, mrugających ikonek na pulpicie itp. ponadto stabilność jest ważniejsza niż dostarczenie pakietów bleeding edge.

A co do różnić pomiędzy poszczególnymi desktopami - obecnie większość można odpalić z USB bez instalowania, możesz też sobie zainstalować jakąś na maszynie wirtualnej, więc najlepiej będzie, jak się sam tym pobawisz, przetestujesz kilka i sam ocenisz, co Tobie pasuje.

1
cerrato napisał(a):

Na desktop - Mint, ewentualnie Fedora. Wiele osób sobie chwali także Ubuntu, ale osobiście mam na niego alergię ;)

I Manjaro

2
Nindzia napisał(a):
cerrato napisał(a):

Na desktop - Mint, ewentualnie Fedora. Wiele osób sobie chwali także Ubuntu, ale osobiście mam na niego alergię ;)

Na serwer - Debian.

A są jakieś znaczne różnice pomiędzy tymi wersjami?

Bynajmniej nie dla wtajemniczonych. W Mincie jest parę dodatków pozwalających działać systemowi z pudełka.

0

Jakie dokładnie problemy miałeś z larvą na windowsie? O.o Pracuje tak ponad 4 lata i problemów nie miałem.

0

Spróbuj CentOS-a - nad się zarówno na desktop jak i serwer

0

Poczytaj sobie o takim czymś jak docker. I problemy znikną, a spokojnie będzie to na win10 (ale musisz mieć wersję pro) działać.

1
serek napisał(a):

Poczytaj sobie o takim czymś jak docker. I problemy znikną, a spokojnie będzie to na win10 (ale musisz mieć wersję pro) działać.

Dodam jeszcze tylko, że jak nie masz Windowsa obsługującego hyper-v to jeszcze poczytaj sobie o vagran + virtualbox. To też załatwi sprawę. :)

0

Zamiast się męczyć z wirtualnymi maszynami, nagraj sobie jakąś dystrybucję na pendrive, i z tego zainstaluj. Prawdopodobnie będzie szybciej, i z mniejszymi problemami.

0

Ogólnie, czy przesiądziesz się na Linuxa, czy zostaniesz na Windowsie, warto się zapoznać z Dockerem/Vagrantem. Mi to nigdy dobrze na windowsie nie działało, w sense Docker, bo były problemy z synchronizacją dzielonego woluminu. W każdym razie jest to jakby kolejny powód żeby się na Linuxa przenieść.
Jeśli chodzi o distro, to albo Mint albo Ubuntu. Dla kompletnych laików super dystrybucje.

1

Zainstaluj obojętnie co. System to nie żona, nie wybierasz na resztę życia. Zainstaluj sobie Minta albo Ubuntu (chyba dwa najłatwiejsze w obsłudze) i skup się na kodowaniu :)

Odradzam Archa na początek. Ja jak zaczynałem programować, to z zerową wiedzą na temat linuxa, systemu plików, czy linii poleceń wybrałem ten system dla „hakjerów” i instalowałem go dobre 3 tygodnie :D

0

Jak dopiero zaczynasz do weź WSL, docker lub Vagrant na Windozie.
Mniejsze ryzyko.
Wada tego jest taka, że działasz na dwóch systemach więc co chwile się przełączasz koncepcyjnie i nie masz natywnej prędkości Linuksa. Czasem mogą być też jaja z przełączaniem się m. oknami (w Fedora / KDE to widziałem na VM).
Jak potrzebujesz to tylko do hostowania to powinien wystarczyć docker.
Jak też do IDE to Vagrant / VirtualBox lub WSL.
Jeśli zdecydujesz się całkowicie przejść na Linuksa to polecam Linux Mint (także w dual boot z Windows).

Zobacz też:
System do programowania, czy Linux jest lepszy od Windowsa?

0

System to nie żona, nie wybierasz na resztę życia

Ale ktoś jest nie-na-czasie :D

0

Kiedyś postanowiłem postawić wordpressa na debianie... Miałem trochę problemów z odpowiednią wersją php'a. Jednak poza tym system podobny do innych unixowych. Z dockerem jest taki problem, że najnowsza wersja działa tylko z win10 pro. Jak nie masz tej wersji pozostaje budowanie ze źródeł ( ͡° ͜ʖ ͡°). Możesz spróbować wamp'a lub xampp'a jeśli nie chcesz używać linuksa.

0

Jak dla mnie jeśli ktoś poważnie myśli o PHP to tylko Linux - oczywiście da się bawić w Windowsa. Z Dockerem nawet będzie to pewnie miało jakiś sens, ale i tak rozwijając się w kierunku PHP pracy z serwerami się nie uniknie, więc lepiej się oswajać. Obecne wersje Linuxa są bardzo przyjazne, tutoriali w sieci co nie miara, więc nic tylko korzystać. Osobiście pracuję na Ubuntu bo po prostu ten system działa stabilnie, jest popularny więc wszystkie problemy można rozwiązać za pomocą Google i bazuje na Debianie, z którym z kolei najczęściej spotykam(y) się na serwerach produkcyjnych. Jeśli firmy bazują na Linux to też bardzo często wybierają Ubuntu. Nie wiem czy ten system jest najlepszy, ale dla przeciętnego developera PHP wydaje się to naturalny system na start. Raczej na początku nie szedłbym w jakieś odnogi Ubuntu, a tym bardziej w niszowe dystrybucje bo to prosta droga do zniechęcenia - nawet Ubuntu na początku może się wydawać nieco egzotyczne.

0
hadwao napisał(a):

Jak dla mnie jeśli ktoś poważnie myśli o PHP to tylko Linux - oczywiście da się bawić w Windowsa.

No nie do końca, ja działam ponad 20 lat w PHP i wszystko co robię musi działać bez zarzutu na Win jak i na Linuxie, z tego prostego powodu, że lubię windę w sensie systemu na desktop do programowania. Naprawdę, nie trzeba się uzależniać od linuxa. Kiedyś to było w ogóle trudniejsze, teraz zrobienie systemu w PHP który będzie bez żadnych zmian przenośny między windowsem a linuxem jest banalnie proste. Różnice najczęścią tkwią w odpalaniu procesów cyklicznych - na windowsie nie ma crona, więc jak chce coś przetestować to odpalam proces ręcznie z CLI, który to proces na linuxie jest wpisany w crontab. I to prawie wszystko.

W samym kodzie PHP możesz rozpoznawać czy jesteś aktualnie na windowsie czy linuxie, lub po prostu mieć dwie różne konfiguracje aplikacji - jedną dla windowsa, gdzie np. w inny sposób realizujesz cache (np. przez pliki), a inny konfig dla linuxa gdzie cache realizuje np. memcached.

Nie ma sensu na początku męczyć się z linuxem, bo można się zniechęcić. Moim zdaniem początkujący powinien skupić się na samym PHP i technikach programowania, a osobno uczyć się linuxa / windowsa pod kątem zarządzania systemem.

Jeśli firmy bazują na Linux to też bardzo często wybierają Ubuntu.

To prawda, trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że tam gdzie stabilność i bezpieczeństwo jest na 1szym miejscu, wybiera się raczej RHEL lub coś oparte o RHEL-a: czyli CentOS. To takie konserwatywne dystrybucje, gdzie nowości są wprowadzane z opóźnieniem, kiedy już okrzepną i zostaną pozbawione bugów. Natomiast jest jeszcze Fedora, którą osobiście lubie - to jest RHEL do testowania najnowszych rozwiązań.

Odsyłam do różnych artykułów porównujących te dystrybucje pod kątem użycia jako serwer produkcyjny, jest tego sporo w sieci.

1
TomRZ napisał(a):

Nie ma sensu na początku męczyć się z linuxem, bo można się zniechęcić. Moim zdaniem początkujący powinien skupić się na samym PHP i technikach programowania, a osobno uczyć się linuxa / windowsa pod kątem zarządzania systemem.

Inny kupi maka i powie, że <sarkazm>cała zabawa w programowanie jest bez sensu, on woli kupić gotowe</sarkazm>. Ja się zniechęciłem do Windowsa i mogę powiedzieć, żeby na początku nie używać Windowsa. A może nie trzeba tak się martwić o świeżaków, jak się zniechęcą to trudno.

0
hadwao napisał(a):

Jak dla mnie jeśli ktoś poważnie myśli o PHP to tylko Linux.

:D robie w php od 2012 w tym od 2013 zarobkowo, zawsze na windowsie, linuxa znam na tyle by postawić vps i poustawiać wszystko pod projekt na dev z czego i tak zazwyczaj wszystko konfiguruje admin/devops zgodnie z moimi wytycznymi, nawet względem prywatnych projektów :D

1
hadwao napisał(a):

Jak dla mnie jeśli ktoś poważnie myśli o PHP to tylko Linux - oczywiście da się bawić w Windowsa.

Jak dla mnie to programista może pisać kod nawet na kartce papier\kalkulatorze. Nie ma lepszego czy gorszego środowiska, wszystko jest kwestią indywidualną.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1