Polaczenie PHP i JS problem

Odpowiedz Nowy wątek
2003-03-09 12:35
0

Mam taki szkielet:

function sprawdz(this){
if(Sprawdza czy wcisnieto LOGUJ czy LOGUJ 2)
return false;
else
return true;
}

Teraz mam taki problem , jak odczytac w skrypcie wartosc zmiennej przycisk ???

Pozostało 580 znaków

2003-03-09 12:40
S&M
0

Nie dokładnie ciebie rozumiem, ale chyba chcesz w funkcjiw onsubmit() odczytać wartość pola przycisk?
Jeśli tak to najpierw musisz nazwać formę

Next.
musisz w funkcji podać "ścieżkę zmiennej przycisk. Tutaj będzie to
bleble.przycisk.value
Czyli [nazwwa formy].[nazwa zmiennej].value
Ok ?
I nie wiem co ma do tego PHP ?


"Kto wcze

Pozostało 580 znaków

2003-03-09 12:49
0

Nie dokładnie ciebie rozumiem, ale chyba chcesz w funkcjiw onsubmit() odczytać wartość pola przycisk?
Jeśli tak to najpierw musisz nazwać formę

Next.
musisz w funkcji podać "ścieżkę zmiennej przycisk. Tutaj będzie to
bleble.przycisk.value
Czyli [nazwwa formy].[nazwa zmiennej].value
Ok ?
I nie wiem co ma do tego PHP ?

fakt PHP chyba nic z tym nie ma ;-)
Zrobilem tak i wartosc pola przycisk caly czas jest undefined
Moj form wyglada tak:

Nick: 
Hasło: 

I funkcja:

function sprawdz(thisform){
if( (thisform.login.value == null || thisform.login.value == "") || ( thisform.haslo.value == null || thisform.haslo.value == ""))
{
document.write(wysylka.przycisk.value); // TU WYPISUJE UNDEFINED a POWINNO CHYBA LOGUJ LUB WYSLIJ HASLO gdzie blad?
alert("Uzupełnij pola");
return false;
}

}

Dzieki z góry

Pozostało 580 znaków

2003-03-09 13:02
0

Nie dokładnie ciebie rozumiem, ale chyba chcesz w funkcjiw onsubmit() odczytać wartość pola przycisk?
Jeśli tak to najpierw musisz nazwać formę

nieprawda :-P

wystarczy do funkcji wprowadzić this i ma się this.przycisk.value

Next.
musisz w funkcji podać "ścieżkę zmiennej przycisk. Tutaj będzie to
bleble.przycisk.value
Czyli [nazwwa formy].[nazwa zmiennej].value
Ok ?

źle :-P document.[nazwwa formy].[nazwa zmiennej].value


Pozostało 580 znaków

2003-03-09 13:10
0

Panowie , rozumiem Was ale to i tak nie daje efektu ;-)
piszę w funkcji cos takiego:

document.write(thisform.przycisk.value);

i dostaje komunikat ze undefined .

Wiec? :)

Pozostało 580 znaków

2003-03-09 13:24
0

Panowie , rozumiem Was ale to i tak nie daje efektu ;-)
piszę w funkcji cos takiego:

document.write(thisform.przycisk.value);

i dostaje komunikat ze undefined .

Wiec? :)

więc JS jest sprytne i nie pozwoli na to by dwa obiekty miały taką samą nazwę dlatego robi z nich tablicę.
thisform.przycisk.value nie istnieje jest tylko
thisform.przycisk[0].value
i
thisform.przycisk[1].value

a co do tego document.write() to w ten sposób można wyświetlać tekst na stronie tylko w trakcie ładowania natomiast po załadowaniu strony spowoduje że wszystko zniknie i pojawi się samo to co było w document.write() , jak chcesz coś wyświetlić na stronie to się to robi np. tak:

<script language="JavaScript">
<!--
function pisz(s) {
if(document.all) {
document.all.warstwa.innerHTML = s;
}
else if(document.layers) {
d = document.layers.warstwa.document;
d.open(); d.write(s); d.close();
}
}
//-->
</script>
<a href="#" onClick="pisz('bla bla bla')">pisz</a><br>
<layer name="warstwa"><div id="warstwa"></div></layer>


Pozostało 580 znaków

2003-03-09 13:38
0

Oki dziamie , tylko chodzi mi o cos takiego. Mam 2 pola nick i haslo, i 2 przyciski LOGUJ i WYSLIJ HASLO. Nie wazne co one robia , przed wyslaniem formy sprawdzam funkcja czy przypadkiem pola nie sa puste jezeli tak to alert("Wpisz cos tam") . I teraz jezeli ktos nacisnie LOGUJ to musza byc wpisane 2 pola, natomiast przycisk WYSLIJ HASLo wymaga wpisania tylko nicka i chcialem zrobic ze w zaleznosci od wyboru knefla komunikaty te beda rozne. Czyli jezeli ktos nie wpisze hasla a nacisnie LOGUJ wyskoczy alert ale jezeli ktos wcisnie WYSLIJ HASlo to wtedy pusci.
I jak cos takiego spreparowac? :)

Pozostało 580 znaków

2003-03-09 14:24
0

I jak cos takiego spreparowac? :)

łeeee dosyć ciekawa sprawa ale naprawdę nie chce mi się wymyślać
super krótkich rozwiązań więc będzie długie:

&ltscript language="JavaScript"&gt
&lt!--
function sprawdz(f, v) {
if(v == 'Loguj') {
if(f.login.value && f.haslo.value) return true;
alert('Aby się zalogować musisz podać login i hasło ');
}
if(v == 'Wyślij hasło') {
if(f.login.value) return true;
alert('Aby otrzymać hasło musisz wpisać nick ');
}
return false;
}
//--&gt
&lt/script&gt
&ltform action="login.php3" method="post"&gt
Nick: &ltinput type="text" name="login"&gt
Hasło: &ltinput type="password" name="haslo"&gt
&ltinput type="submit" name="przycisk" value="Loguj"
onClick="return sprawdz(this.form, this.value)"&gt
&ltinput type="submit" name="przycisk" value="Wyślij hasło"
onClick="return sprawdz(this.form, this.value)"&gt
&lt/form&gt


Pozostało 580 znaków

2003-03-09 14:44
0

Dzieki bardzo smiga az milo.
Jeszcze mam pytanko odnosnie:

isz

Jak zrobic zeby bez klikania powiedzmy zaraz po zaladowaniu strony wyswietlic ten napis na warstwie. Inaczej mowiac zaraz po wejsciu na stronke wywolac funkcje pisz('fff'); ?

Pozostało 580 znaków

2003-03-09 18:22
0

Jak zrobic zeby bez klikania powiedzmy zaraz po zaladowaniu strony wyswietlic ten napis na warstwie. Inaczej mowiac zaraz po wejsciu na stronke wywolac funkcje pisz('fff'); ?

zaraz po załadowaniu to będzie setTimeout("pisz('fff')", 1);
natomiast w trakcie ładowania - document.write('fff') wystarczy
tylko nie wiem czy o to ci chodzi :-/


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0