php i javascript - pare pytań

0

1: Można w php <font color="red">wykożystać</span> javascript, jak?
2: Mam zdefiniowaną recznie macierz w javascript, i pytanie to jak z poziomu php odczytać wartość tej macierzy, np T[5][7];
3: Jak w javascript, php sprawdzić czy dana zmienna zawiera tylko cyfry.
4: Jaki jest odpowiednik w php kodu javascript:
T[2] = new Array (2,3,4,5,6,7,8,9)
5: Mam 5 elementow radio. Wpisuje do pola edit numer radio, i jak klikne na przycisk to element radio o podanym numerze powinien zostac zaznaczony, pytanie jak to zrobić.

0

ad1: wykorzystać nie można , ale można połączyć , czasami sprytnie

ad2: generalnie to jak chcesz w PHP odczytać jakąś zmienną Clienta
to musisz ją wysłać do PHP, a jest kilka sposobów:

a) - wysłać metodą GET, tzn zrobić przeładowanie i do adresu
dodać tę zmienną przez JS

przykład:

location.href='skrypt.php?screen_width=' + screen.width;

b) - systemy statystyk robią to tak jakby w jednym przeładowaniu
ale przez wysłanie zmiennych do obrazka, który jest skryptem

przykład:

str = '';
document.write(str); czy object.innerHTML = str;

c) możesz też zmienną zapisać w ciachu i po przeładowaniu będzie
widoczna w PHP (document.cookie)

ad3: różnie:

a) if(!isNaN(liczba))

b) if(parseInt(liczba)) lub if(parseFloat(liczba))

c) if(string.match(/^[0-9]$/))

ad4: $t[2] = array(2,3,4,5,6,7,8,9);

ad5:

function check(v) {
r = document.frm.rad;
if(v && v

0

if ( ( !eregi("[0-9]$",$wiek) ) && ( !eregi("[0-9]$",$P) ) && ( !eregi("^[0-9]$",$T) ) )
to wykonaj coś
else wyświetl okno że wartości to nie liczby

Co tu jest zle, nie chcę by if przepuszczał badane zmienne jak to nie liczby, w przeciwnym razie wyswietlił okno że to nie liczby, i nie wyswietlal 2 strony.

1strona - zbiera dane
2 strona - wyswietla je(if mam na tej stronie)

0

Co do pkt. 5 to chodziło mi o PHP, zaznaczona wartosc mam w cookie.
Tylko nie wiem jak zaznaczyć np. 4 element(4 odczytuje z cookie)?

0

if ( ( !eregi("[0-9]$",$wiek) ) && ( !eregi("[0-9]$",$P) ) && ( !eregi("^[0-9]$",$T) ) )
to wykonaj coś
else wyświetl okno że wartości to nie liczby

Co tu jest zle, nie chcę by if przepuszczał badane zmienne jak to nie liczby, w przeciwnym razie wyswietlił okno że to nie liczby, i nie wyswietlal 2 strony.

1strona - zbiera dane
2 strona - wyswietla je(if mam na tej stronie)

  1. "^[0-9]$" ten ereg przepuści tylko jedno cyfrowe liczby
    powinno być tak: "^[0-9]+$"

  2. nie wiem co rozumiesz w PHP pod pojęciem 'wyświetl okno że wartości to nie liczby' ?

Co do pkt. 5 to chodziło mi o PHP, zaznaczona wartosc mam w cookie.
Tylko nie wiem jak zaznaczyć np. 4 element(4 odczytuje z cookie)?

dodać do inputa checked -

0

print 'Wiek: "

$wiekcookie = htmlentities (wiekZcookie);

setcookie ("wiekcookie", "$wiek", time() + 25920000);

Dlaczego to nie działa. Jak powracam z 2 formularza do pierwszego klikając na link to odczytuje mi stare wartości z cookie. Chyba że klikne odświerz lub powrót za pomocą przeglądarki to wtedy jest ok. O co chodzi?

Co do wyswietlania okien to chodzi mi o odpowiednik alert, albo jekieś funkcje co by ustawiały kursor w polu gdzie jest błąd( odpowiednik focus(), select() ). Ogulnie to żeby przed wysłaniem formularza najpierw było sprawdzenie wpisanych wartości, jak ok. to wysyłaj, jak nie to pisz gdzie błąd i ustaw w tym polu kursor - oo to właśnie mi chodzi.

Muszę to zrobić na poniedziałek, a w książce którą ma nic o tym nie ma.

0

Co do wyswietlania okien to chodzi mi o odpowiednik alert, albo jekieś funkcje co by ustawiały kursor w polu gdzie jest błąd( odpowiednik focus(), select() ). Ogulnie to żeby przed wysłaniem formularza najpierw było sprawdzenie wpisanych wartości, jak ok. to wysyłaj, jak nie to pisz gdzie błąd i ustaw w tym polu kursor - oo to właśnie mi chodzi.
Muszę to zrobić na poniedziałek, a w książce którą ma nic o tym nie ma.

to zapodaj cały formularz i napisz jakie dane
są poprawne w jakim polu a jakie nie

0

14

0

hmmmm.... nie wiem dokładnie jak chcesz z tego wybrnąc więc
generalnie w zdarzeniu onSubmit tagu FORM dajesz return
nazwa_funkcji() i teraz jeśli ta funkcja zwróci false to
zdarzenie zostanie wstrzymane a jeśli true to zostanie
wykonany Submit.

no i teraz w funkcji sprawdzasz wartości inputów, jeśli coś
nie tak to robisz return false co przerywa funkcję i powoduje
zwrot false do zdarzenia które zostaje zatrzymane.

przykład:

w swoim tagu FORM dajesz:

i w HEAD skrypt:

function check(f) {
if(!(f.wiek.value.match(/^[0-9]{2}$/) && f.wiek.value > 14 && f.wiek.value !!!

0

Wlasnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki. A wiesz może dlaczego wracając na poprzednią stronę przez link nie odczytuje mi aktualnych wartości z cookie?

0

Wlasnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki. A wiesz może dlaczego wracając na poprzednią stronę przez link nie odczytuje mi aktualnych wartości z cookie?

bo może powinieneś odczytać je po przez $_COOKIE['nazwa_ciacha']
albo $HTTP_COOKIE_VARS['nazwa_ciacha']

0

[code]match(/^[0-9]{2}$/) [/code]
to działa dla wartości 2 literowej, a jak to będzie dla wartości dowolnej długości?

[code]print "NAME="P" VALUE="$Pcookie"> pln ";[/code]
to działa tyle że muszę odświerzyć przeglądarkom, to co ty napisałeś to<font color="red"> w ogóle </span>nie działa.

0

[code]match(/^[0-9]{2}$/) [/code]
to działa dla wartości 2 literowej, a jak to będzie dla wartości dowolnej długości?

to będzie: * ;-)
http://4programmers.net/view.php?id=194

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1