[php] Jak zablokowac HTML na forum ?

0

Jak wyzej jaki jest mechanizm ?

0

Zablokować, tzn. chodzi ci o to aby nikt nie wpisał tagów HTML w odpowiedziach?
Jeżeli tak to masz dwie funkcje w php:
strip_tags() - usuwa ona znaczniki HTML i PHP z podanego ciągu znaków
htmlspecialchars() - zamienia znaki na znaki specjalne HTML np "<" zamieni na "& l t ;"

0

Zablokować, tzn. chodzi ci o to aby nikt nie wpisał tagów HTML w odpowiedziach?
Jeżeli tak to masz dwie funkcje w php:
strip_tags() - usuwa ona znaczniki HTML i PHP z podanego ciągu znaków
htmlspecialchars() - zamienia znaki na znaki specjalne HTML np "<" zamieni na "& l t ;"

yhm dzieki a np ze jak np tutaj dam dwa entery to w bazie mi zapisze tez z 2 enterami a nie wlepi wszystkie w rzedzie?

0

nl2br($tresc);

0

"<" zamieni na "& l t ;"

chyba tak :-P
"<" zamieni na "&lt;"

0

"<" zamieni na "& l t ;"

chyba tak :-P
"<" zamieni na "<"

Wiem o tym ale jak napisałem razem to zmieniło tak że pisało
"<" zmieni na "<" stąd spacje... generalnie chodziło o idee pokazania co robi funkcja...

0

Dzieki śmiga.

0

Wiem o tym ale jak napisałem razem to zmieniło tak że pisało
"<" zmieni na "<" stąd spacje

Hehe, wiem - stąd ":-P".
Następnym razem jak chcesz napisać "&lt;" to pisz tak: "&amp;lt;" - to tak na marginesie ;)

0

:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1