[PHP] Jak ustrzec się przed proxy?

0

Witam!

Nie mam pomysłu jak zablokować wejście na stronę przez jakieś proxy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wykluczyć użytkowników, których host wskazuje na serwer zagraniczny. Ale pozostaje jeszcze problem samych adresów IP. Co z nimi? też blokować?

Może macie jakieś ciekawsze propozycje lub rozwiązania? Może istnieje metoda jak skutecznie pobrać ten właściwy adres IP?

pozdrawiam

0

jeśli masz ustawione HTTP_X_FORWARDED_FOR, HTTP_VIA lub HTTP_PROXY_CONNECTION, to jest to na 100% proxy. niestety nie vice versa.

0
ŁF napisał(a)

jeśli masz ustawione HTTP_X_FORWARDED_FOR, HTTP_VIA lub HTTP_PROXY_CONNECTION, to jest to na 100% proxy. niestety nie vice versa.

tyle że ja mam IP mojej sieci a w HTTP_X_FORWARDED_FOR mam moje wewnętrzne IP, a z proxy nie korzystam (znaczy samo się korzysta z tego lokalnego z mojej sieci) i "właściwszego" IP już nie mam od tego a wykryłoby jako proxy

// cóż, lan byłby potraktowany na równi z proxy ;-) - Ł

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1