[PHP + JS + XML] = Ajax

0

czy ktoś zwas obcował z tą tak wielce zachwalaną 'technologią' jaką jest AJAX ?? i nie chodziu tu wcale o system dopłat dla rolników, który i tak pewnie nie powstanie .....

z tego co wiem na razie o Ajax'ie :

  • Ajax pozwala na łączenie PHP i JavaScriptu w pełni dynamiczne aplikacje web - pozawala na ściąganie na 'żywo' danych z serwera bez konieczności ładowanie całej strony !

  • Ajax pozwala na <ort>kożystanie </ort>z wielu języków skryptowych m.in. : php,asp,lua,perl,python; javascritpu,vbscriptu;

  • przeglądarki obsługujące ajax : IE 5.5(ActiveX)+ , FireFox 0.8+ i pochodne, Opera 8.0(czasem krzaczy) ; Safari(na Mac'a)

Ja sam w sumie jeszcze się tym nie zająłem, ale widzie że może się przydać w moim aktualnym projekcie, choć już i tak chciałem stworzyć go na podobnych zasadach używając tylko JS i XML .....

pare ciekawych linków jest tu : http://flab.pl/articles/remote/ajax/

powodzeni !!

0

bawilem sie tym przez jakis czas ale wedlug mnie ma jeden wielki minus... wyszukiwarki nie wydza takiej strony tzn tresici na takiej stronie dlatego zrezygnowalem :)
Mozna oczywiscie robic tylko wstawki w ajaxe :)

0

...a Ja nie lubię AJAXu bo jest nieporęczny i nic nowego nie wnosi, 3 lata temu wymyśliłem coś takiego opartego na iframe, pokazywałem ludziom i nic, nie dawno zrobiłem w pełni funkcjonalne połączenie PHP z JS przez znacznik script http://piechnat.iglu.cz/download/http_get/ i też nikt nawet nie spojrzał a jak wzięli durny skrypt nadali mu czaderską nazwę AJAX i roztrąbili w Internecie to teraz wszyscy się podniecają, poza tym Opera ma nadal błąd w obsłudze XMLHttpRequest i podwójnie wywołuje zdarzenie onreadystatechange...

0

Zamiast iframe mozna korzystac takze z flasha ;)

0
piechnat napisał(a)

i też nikt nawet nie spojrzał

Ja spojrzalem i probuje cos sklecic od jakiegos czasu na bazie tego. Idzie mi jednak slabiej niz myslalem. Niestety :(.

0

eh ja tez patrzylem ale jak dla mnie za trudne moze gdybys napisal cos na ten temat... jakiegos malego manuala.. jakos rozwial ten pomysl... :>

0

mój pomysł na to teź w sumie polega na użyciu ramki, ale zwykłej bo mam już cztery ramki to jedna więcej nie jest tragedią.....

ajax jest jednak technologicznie ciekawszy .... a dla opery są ramki [green]

0
nediam napisał(a)

eh ja tez patrzylem ale jak dla mnie za trudne moze gdybys napisal cos na ten temat... jakiegos malego manuala.. jakos rozwial ten pomysl... :>

hmm... no nie wiem jak go rozwinac, to jest proste jak budowa cepa:

Jak masz warstwe o id 'tresc' i chcesz do niej wczytac zawartosc jakiegos pliku np. skryptu PHP to dajesz:

<script src="http_get.php" type="text/javascript"></script> 
<script type="text/javascript"> 
  hgObj.onrecv = function(str) { 
    document.getElementById('tresc').innerHTML = str;  
  } 
</script> 
<div id="tresc"></div>
<a href="#" onclick="hgObj.get('plik.php')">wczytaj plik.php</a>

i tyle, z reszta to jest w zrodle

0

Ten prosty jak budowa cepa skrypt coś nie chce u mnie zadziałać. I nie wiem jaki jest sens:
<script src="http_get.php" type="text/javascript"></script>

Natomiast zadziałają takie dwa pliki (Gecko):
plik.php

<?php
echo 'plik.php bez przeładowania strony';
?>

test.html

<html>
<head>
<title>test</title>
</head>
<body>

<script type="text/javascript">
function xmlhttptest(resource) {
  xmlhttp=new XMLHttpRequest();
	xmlhttp.open("GET",resource,true);
	xmlhttp.onreadystatechange=function()
	{
		if(xmlhttp.readyState==4)
			document.getElementById('fill_me').innerHTML=xmlhttp.responseText;  
	}
	xmlhttp.send(null);
}
</script>

<div id="fill_me"></div>
<a href="#" onclick='xmlhttptest("http://localhost/plik.php")'>wczytaj plik.php</a>

</body>

Na subrequesty proponuję spojrzeć jak na kolejną, obok sesji i ukrytych ramek technikę utrzymywania stanu. To co jest w niej smaczne (mniam) to możliwość włożenia w przeglądarkę aplikacyjnego klienta zamiast przeładowującego się okna.

Bardzo fajnym przykładem zastosowania tej technologi jest sytuacja gdzie chcemy udostępnić rozwijane w wybranych przez użytkownika kierunkach bardzo rozbudowane drzewo (np. genealogiczne) a jednocześnie chcemy uniknąć opóźnienia związanego z załadowaniem wszystkich informacji o jego strukturze.

W rozwiązaniu tym na początku pobieramy tylko elementy pierwszego poziomu (w celu ich wyświetlenia). Pozostałe elementy pobieramy subrequestem wysłanym w odpowiedzi na wybranie jeszcze nie rozwiniętego węzła.

pozdrawiam

0
Kapustka napisał(a)

Natomiast zadziałają takie dwa pliki (Gecko):

wlasnie z tego obiektu korzysta AJAX, tylko ze XMLHttpRequest jedynie na Gecko dziala idealnie chociaż dla metody get i pobierania danych jako czysty tekst da się go ujednolicić...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1