[PHP] Zna się ktoś na konfiguracji PHP?

0

Witam

Mam serwer nr1 i serwer nr 2.

Na serwerze nr1 mam zainstalowany skrypt PHP, który śmiga super. Na serwerze nr2 ten sam skrypt ma problemy. Diagnoza problemu padła na obsługę sesji. Stworzyłem sobie dwa pliki żeby to potwierdzić:

plik start.php:

<?
session_start();

$zmienna_test = 'sesje dzialaja prawidlowo';

session_unregister("zmienna_test");
session_register("zmienna_test");

header('location:wynik.php?'.sid);
?>

oraz plik wynik.php:

<?
session_start();

if ( isset($_SESSION['zmienna_test']) )

   {
   echo( $_SESSION['zmienna_test'] );
   }
   
else

   {
   echo( 'sesje nie dzialaja' );
   }

?>

Wynik działania skryptu na serwerze nr1 - działającym:
http://www.zlecenia.net/start.php

Wynik działania skryptu na serwerze nr2 - nie działającym:
http://www.aldaketa.org/start.php


Ustawienia php na serwerze nr2 - nie działającym:
http://www.zlecenia.net/phpinfo_aldaketa.htm


Proszę o info co jest nie tak w ustawieniach serwera nr2, gdyż administrator tego serwera, a raczej "pseudo administrator" nie potrafi rozwiązać tego problemu, a ja niestety na tyle się na ta tym nie znam. :(

Z góry dzięki i pozdrowienia dla całego 4P

[browar]

0

za nim wyciagniesz pochopne wnioski z konfiguracji serwera moze przeczytaj sobie wpierw ta notke wszystko jest w manualu tylko ludzie czytajcie! :|

poza tym:
Session Support enabled To chyba mowi za siebie

manual napisał(a)

Jeśli używane są tablice $HTTP_SESSION_VARS/$_SESSION i i wyłączona jest opcja register_globals, nie powinno się używać session_register(), session_is_registered() i session_unregister().

Jeśli włączona zostanie opcja register_globals, powinno się używać session_unregister() ponieważ zmienne sesyjne są rejestrowane jako zmienne globalne kiedy dane sesyjne są deserializowane. Wyłączenie register_globals jest zalecane ze względów bezpieczeństwa i wydajności.

kolejna wazna notka:

manual napisał(a)

Przy użyciu $_SESSION (lub $HTTP_SESSION_VARS) nie powinno się używać session_register(), session_is_registered() i session_unregister().

wszystkie sa w takiej pieknej zoltej ramce znaglowkiem Uwaga!

z Twojego kodu moge tylko powiedziec ze lamiesz obydwie zasady ;] tym bardziej uzywasz session_start a tego sie nie uzywa w ogole przy uzyciu session_register... a co kiedy powinno sie stosowac masz wyzej napisane w tych dwoch waznych pozycjach jakie wkleilem

Dlatego jeszcze raz powtorze manula tym bardziej ze wszystko po polsku nawet pisze jak juz ktos angielskiego nie zna chociaz powinien bo wiekszosc manuali nie jest tlumaczona a zawarte w nich informacje jak widzisz w pelni odpowiadaja na Twoj problem wiec naucz sie z niego korzystac :|

BTW: i zeby nie bylo to ze opcja register_globals jest wylaczona na tym 2 serwerze to tylko na wzglad na bezpieczenstwo nawet w manualu zalecaja jej wylacznie poniewaz powaznie narusza bezpieczenstwo calego skryptu

BTW2: nie dawaj nigdy dostepu do phpinfo bo takze naruszasz bezpieczenstwo serwera gdyz widac dokladnie co jest wlaczone, z czego mozna korzystac itd...

BTW3: http://www.hackles.org/cgi-bin/archives.pl?request=2 <- odnosnie Twojego problemu zilustrowane [diabel]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1