[php] problem z sesjami

0

Witam, mam PHP 4.3.2 (:(). Do rzeczy. Sesje działają mi - ale tylko w odrębie pliku, w którym zostały zadeklarowane...
np.

// ------------------- PLIK 1 ----------------------
<?php
session_start();
$_SESSION['xxx'] = 'sesja';
echo $_SESSION['xxx']; // działa
?>

// ------------------- PLIK 2 ----------------------
<?php
session_start();
echo $_SESSION['xxx']; // już nie działa :(
?>

Drugi przykład, który też nie działa:

// ------------------- PLIK 1 ----------------------
<?php
session_start();
session_register('xxx');
$xxx = 'sesja';
echo $xxx; // działa
?>

// ------------------- PLIK 2 ----------------------
<?php
session_start();
echo $xxx; // już nie działa :(
?>

I jeszcze plik php.ini:

register_globals = Off ; na On tak samo
session.save_path = C:\Projects\www\PHP\tmp ; oczywiście ten katalog istnieje
session.cookie_path = /
session.use_cookies = 1

Dodatkowo:

  • OS: WinXP
  • serwer www: Apache 2
  • php: 4.3.2 (mówiłem już)

Wie ktoś jak rozwiązać ten problem [???]
Pozdrawiam.

0

sprobuj

// ------------------- PLIK 1 ----------------------
<?php
session_start();
session_register('xxx');
$_SESSION['xxx']='jakas wartosc';
echo $_SESSION['xxx']; 
?>

// ------------------- PLIK 2 ----------------------
<?php
session_start();
session_register('xxx');
echo $_SESSION['xxx'];
?>

poza tym napisz czy te pliki includujesz czy co tam z nimi robisz. bo troche nie wiadomo ocb

0
Zawadzki14 napisał(a)

sprobuj

// ------------------- PLIK 1 ----------------------
<?php
session_start();
session_register('xxx');
$_SESSION['xxx']='jakas wartosc';
echo $_SESSION['xxx']; 
?>

// ------------------- PLIK 2 ----------------------
<?php
session_start();
session_register('xxx');
echo $_SESSION['xxx'];
?>

No niestety, nadal to samo :(

Zawadzki14 napisał(a)

poza tym napisz czy te pliki includujesz czy co tam z nimi robisz. bo troche nie wiadomo ocb

Te pliki po prostu sobie są (po to, aby sprawdzić czy sesje w ogóle działają). Odpalam plik pierwszy, powinna utworzyć się sesja, po czym odpalam plik drugi aby tę sesję zobaczyć. Niestety zauwazyłem, że pliki z sesjami się w ogóle nie tworzą! [rotfl]

0

a przełączasz z jednego pliku to drugiego przez linka (tak przypuszczam , ale pytam dla pewnosci)? czy wlaczasz jeden plik, zamykasz go i wlaczasz drugiego ?:)

0
Zawadzki14 napisał(a)

a przełączasz z jednego pliku to drugiego przez linka (tak przypuszczam , ale pytam dla pewnosci)? czy wlaczasz jeden plik, zamykasz go i wlaczasz drugiego ?:)

hmm... Wydaje mi się, że to nie powinno mieć większego znaczenia (w końcu nie czekam 5 min po zamknięciu strony, a właściwie jej w ogóle nie zamykam tylko wpisuję adres nowej). Jednak i z odwołaniem poprzez link z pierwszej strony do drugiej, jak i ręczne wpisywanie adresu nowej strony nic nie daje...

btw. pliki z sesjami się w ogóle nie tworzą - to jest raczej główna przyczyna :P

0

może brak uprawnień dla katalogu sesji?

0

A ja mam takie banalne pytanie:
A czy obsluge cookie masz wlaczone?? :P

0
desperat napisał(a)

A ja mam takie banalne pytanie:
A czy obsluge cookie masz wlaczone?? :P

mam, mam i cookie mi działa ;P

0

tak sobie czytam i pozwole sobie odswiezyc temat, bo wydaje mi sie, iz znam rozwiazanie ( a wiec moge pomoc wielu ludziom ;) ):
w pliku 2 nie powinno sie uzywac session_register, prowadzi to bowiem do zastapienia niepustego elementu tablicy $_SESSION pustym ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1