Jak pobrać indexy z tablicy ?

0

Cześć,

Mam mały problem. Posiadam tablicę z wartościami od 0.002 do 35., i teraz chciałbym w jakiś sposób wypisać to ładniej tzn. wziąć numer mojej próbki i przypisać do niej wartość z tablicy. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to można zrobić ? Nie chciałbym też żeby 0 było pierwszym numerem tylko 1.

1
pawlo00 napisał(a):

Cześć,

Mam mały problem. Posiadam tablicę z wartościami od 0.002 do 35., i teraz chciałbym w jakiś sposób wypisać to ładniej tzn. wziąć numer mojej próbki i przypisać do niej wartość z tablicy. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to można zrobić ? Nie chciałbym też żeby 0 było pierwszym numerem tylko 1.

for i, element in enumerate(tablica_wartosci, 1):
  print('{} {}'.format(i, element))
0

Cześć, poczytałem o tym module CSV jednak nadal mam problem..
Chciał bym najpierw połączyć dwie tablice które mam. W taki sposób :

tab = [] # w tab i tab2 mam jakieś dane które wcześniej zadeklarowałem.
tab2= []
tab_new =[]
for i in range(0, len(tab)):
    tab_new.append({0},{1}\n, tab[i], tab2[i])

Jednak wyskakuje mi błąd, że w append daje 3 argumenty a powinien być jeden..

1

@pawlo00
Zabrałeś się za to troszkę w zły sposób :).
W twoim programie tab[i] jest elementem w każdej tablicy, rozumiem że chcesz te dane dać naprzemiennie jako string z elementami po przecinku zakończone znakiem \n. - Na podstawie słów które piszesz, mogłem źle rozczytać, dlatego daję różne opcje, może uda mi się trafić w to co akurat chciałeś osiągnąć, w przeciwnym wypadku, pisz śmiało.
Stąd polecam użyć słowników co prawdopodobnie by rozwiązało twój problem.

Ale jeśli chcesz aby koniecznie zamieniło ci oba elementy na stringi zakończone '\n', oraz odbyło się na tablicach. To spróbuj tego sposobu:

tab = [1, 2, 3]
tab2 = [4, 5, 6]
tab_new = []
for i in range(0,len(tab)):
    tab_new.append("{}, {}\n".format(tab[i],tab2[i]))

print (tab_new)

Sparuje ci dane, format pozwoli je wkleić w stringa. Ale w momencie w którym ilość elementów tab oraz tab2 nie będzie równa, wykrzaczy ci IndexError :)

Jeśli chcesz zachować typ danych z tablic i wykluczyć IndexError który ma być wprowadzony to polecam:

tab = [1, 2, 3]
tab2 = [4, 5, 6]
tab_new = []

#Sprawdzi która tablica jest krótsza aby wykluczyć IndexError
if len(tab)>len(tab2):
    max_len=len(tab2)
else:
    max_len=len(tab)

#Range domyślnie leci od 0, więc jest zbędne jeśli nie chcesz zaczynać od innej wartości
for i in range(max_len):
    tab_new.append(tab[i])
    tab_new.append(tab2[i])

print (tab_new)

Bądź, możesz też wykorzystać obsługę błędów:

tab = [1, 2, 3]
tab2 = [4, 5, 6]
tab_new = []

for i in range(0,len(tab)):
	try:
		tab_new.append(tab[i])
		tab_new.append(tab2[i])
		#Lub w stringu jak próbowałeś: tab_new.append("{}, {}\n".format(tab[i],tab2[i]))

	except IndexError:
		break

print (tab_new)

Zaś ze słownikami, zakładając że chcesz tylko poparowane dane i wiesz co chcesz wydostać z lewej strony, a co z prawej. To by wyglądało w ten sposób:

tab = ["jeden", False, 3.3]
tab2 = [4, "3", True]
dict_new = {}

for i in range(0,len(tab)):
	dict_new[tab[i]]=dict_new.get(tab[i],tab2[i])

print (dict_new)

Oczywiście tutaj też wystąpi IndexError gdyby tab był dłuższy od tab2. Więc sobie pokombinuj z różnymi opcjami tych modyfikacji, może też coś nowego trafisz :).
Łatwiej by mi było pomóc gdybyś precyzował co chcesz osiągnąć :P.

0

Wielkie dzięki za odpowiedź. Tak na prawdę skorzystałem ze wszystkich twoich sposobów :D fajnie to wytłumaczyłeś, dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1