Czas, Alerty, Aplikacja

0

Witam, jestem początkującym programistą w Pythonie. Chciałbym zrobić prototyp aplikacji która wysyła alerty gdy wybija dana godzina.
Taka konfiguracja niestety nie działa:

import datetime

czas1 = datetime.time(00, 7, 00)
czas2 = (czas1.strftime("%H:%M:%S"))
teraz = datetime.datetime.now()
teraz2 = (teraz.strftime("%H:%M:%S"))

if teraz2 == czas2
print("Tak")
Else:
print("No")

Jeśli ktoś mógłby użyczyć trochę wiedzy i podać daną komendę bądź ciąg znaków tak aby komenda if [...] działała byłbym bardzo wdzięczny ;)

0

To dalej mnie nie zadowala, chciałbym zrobić coś takiego gdy wybije dana godzina program odczytuje to i potwierdza, a także gdy ona trwa, np:

Jest godzina 11:39 - nic się nie dzieje
Jest godzina 11:40 - program np. printuje dane hasło
... I tak aż godzina zmieni sie na 11:41

Czy jest to w ogóle możliwe w języku Python?

0

Ale przecież masz odpowiedź, więc co Cie nie zadowala? W Pythonie pisze się machine learning i inne skomplikowane rzeczy, więc prosty alarm czasowy na pewno też się da ;)

0
Pes2009 napisał(a):

Ale przecież masz odpowiedź, więc co Cie nie zadowala? W Pythonie pisze się machine learning i inne skomplikowane rzeczy, więc prosty alarm czasowy na pewno też się da ;)

Rzecz w tym, że można określić czy jest 11:29, czy 11:31. Dalej nie znalazłem odpowiedzi jak określić równo 11:30 aby o tej godzinie coś się printowało.

0

Dołączam mój skrypt, jeśli coś zrobiłem źle to prosiłbym o poprawienie. Kiedy jest 15:24, pokazuje już "Za późno".

while True:
teraz = datetime.datetime.now()

jedenasta = teraz.replace(hour=15, minute=24, second=0, microsecond=0)

if teraz < jedenasta:
    print("")
elif teraz > jedenasta:
    print("Za późno")
elif teraz == jedenasta:
    print("Ok")
0
kozako27 napisał(a):

Dołączam mój skrypt, jeśli coś zrobiłem źle to prosiłbym o poprawienie. Kiedy jest 15:24, pokazuje już "Za późno".

while True:
teraz = datetime.datetime.now()

jedenasta = teraz.replace(hour=15, minute=24, second=0, microsecond=0)

if teraz < jedenasta:
    print("")
elif teraz > jedenasta:
    print("Za późno")
elif teraz == jedenasta:
    print("Ok")

Edit: if teraz < jedenasta:
print("Za wcześnie")

0

Nie wiem jaki masz problem, przecież to działa tak jak chcesz

import datetime

while True:
	teraz = datetime.datetime.now()

	jedenasta = teraz.replace(hour=17, minute=14)

	if teraz < jedenasta:
		print("za wczesnie")
	elif teraz > jedenasta:
		print("za pozno")
	elif teraz == jedenasta:
		print("ok")

wywal sekundy i milisekundy bo chyba cieżko złapać jedną milisekundę?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1