Python 3 jaka książka?

0

Witajcie, czy książka Python Wprowadzenie. Wydanie IV - Mark Lutz jest cały czas aktualna do Pythona 3.6.2 ? Autor po niej poleca Python. Leksykon kieszonkowy. Wydanie V - Mark Lutz. One co prawda obejmują naukę Pythona 3.0 i 3.2, ale może warto zacząć od nich? Czy nie nabiorę złych przestarzałych nawyków, względem Pythona 3.6.2?

0

Nie wiem czy jest sens czytać książki na początek o Pythonie. Jest to wszechstronnie używany język, więc ważne jest: do czego dążysz? Web (Django, Flask)? Data Science? DevOps? Inne?

0

Tutorial pythona z dokumentacji jest ok.

0

Coś nie chcę mi się wierzyć, że Python był waszym pierwszym językiem programowania i nauczyliście się go tylko czytając jego dokumentację. To jest takie pisanie w stylu patrzcie jaki jestem mądry.

2

Ksiażek jest sporo, ale najlepsza, imo, to Fluent Python.

0

Dziś jest Dzień Programisty i są promocje na książki, ebooki na temat Pythona. Niestety większośc do wersji Python 3.4. Czy istnieją jakieś kursy, blogi w stylu javastart.pl, tylko że do Pythona? Kiedyś ktoś tu się chwalił na forum, że tworzy kurs na temat Pythona 3.6, nie byłem akurat wtedy zainteresowany tym językiem. Nie mogę odnaleźć tej strony, tego bloga.

0
Złoty Lis napisał(a):

(...) Czy istnieją jakieś kursy, blogi w stylu javastart.pl, tylko że do Pythona?(...)

Jeśli dobrze kojarzę, kurs Pythona na EdX od MIT jest na Pythonie 3.5, co do innych pewności nie mam. Na Coursera też jest "trochę" kursów/specjalizacji używających tego języka.
Kojarzę jeszcze pyschools, ale ta jest bodajże na 2.7

0

Nic tu nie znalazłem
https://www.edx.org/course?course=all

0
Złoty Szewc napisał(a):

Coś nie chcę mi się wierzyć, że Python był waszym pierwszym językiem programowania i nauczyliście się go tylko czytając jego dokumentację. To jest takie pisanie w stylu patrzcie jaki jestem mądry.

W dokumentacji Pythona jest tutorial, krok po kroku tłumaczący od instalacji I konfiguracji Pythona. Tutorial, a nie sucha dokumentacja. Ja Pythona zacząłem od tego miejsca właśnie I nie narzekam.

https://docs.python.org/3/tutorial/index.html

0
Wybitny Ogórek napisał(a):

Nic tu nie znalazłem
https://www.edx.org/course?course=all

Albowiem wyklikanie na głównej stronie Courses->Computer Science->Python lub (co lepsze) wpisanie w tamtejszą wyszukiwarkę python przekracza zdolności młodych adeptów programowania.

0

Dlaczego Polacy nie lubią Pythona i piszą, że Django jest dziwne. Wybierając nadal na pierwszy język programowania PHP? Czyżby faktycznie PHP, nawet w wersji 7.1 było sporo łatwiejsze od Pythona 3.6?

0

Ja kiedyś przeczytałem książkę zanurkuj w pythonie i tak czy python 2.7 czy 3.6 się uczysz nie ma żadnej różnicy, może tylko takie drobne, ale to idzie sobie doczytać w dokumentacji.

Język to jest tylko narzędzie, w rękach artysty.

0

Dawno temu ten darmowy ebook zniechęcił mnie do Pythona. Już gorzej nie dało się napisać tego dziadostwa. To już Od zera do gier kodera C++, była przystępniej napisana.

0
Szalony Kaczor napisał(a):

Dawno temu ten darmowy ebook zniechęcił mnie do Pythona. Już gorzej nie dało się napisać tego dziadostwa. To już Od zera do gier kodera C++, była przystępniej napisana.

Ja tam się nauczyłem z tego booka darmowego pythona bardzo dobrze, resztę to gdzieś od innych podłapałem lub sam wymyśliłem jak potrzebowałem rzeczy z np. c++, assemblera lub czegoś innego co nie wiadomo jak działo w pythonie, zwykle jak czegoś nie wiesz, to odpalasz console i sprawdzasz jak to działa i potem wiesz.

Może dlatego, że wcześniej programowałem w innych językach, ale książka dobra i ja tam daje 10/10, chodź na początku czegoś nie rozumiałem, ale zaufałem autorom, którzy napisali żeby się nie przejmować potem się zrozumie i tak też się stało, po kolej odkrywali tajemnice pythona.

0

Nie wiem jak mogłeś się z tego ebooka nauczyć bardzo dobrze Pythona, jak ona ma mało stron. W porównaniu z takim Python Wprowadzenie. Wydanie IV z którego się teraz uczę i ma 1200 stron. To jest dopiero bardzo dobre i konkretne wytłumaczenie Pythona.

0
Szalony Kaczor napisał(a):

Nie wiem jak mogłeś się z tego ebooka nauczyć bardzo dobrze Pythona, jak ona ma mało stron. W porównaniu z takim Python Wprowadzenie. Wydanie IV z którego się teraz uczę i ma 1200 stron. To jest dopiero bardzo dobre i konkretne wytłumaczenie Pythona.

Jeśli ci chodzi o aspekty programowania obiektowego to są one na wyższym poziomie i uniwersalne dla wszystkich języków.
Nie ma co pierrdolic, ilość stron != ilości przekazywanej wiedzy, bo czasem jest więcej lania wody.
Wystarczy spojrzeć na książki typu head first, albo jeszcze jest kilka takich różnych dziwnych, gdzie stron to akurat jest dużo.

0

Tak trochę leje wodę, ale przeczytam te cegłę. Ale już widzę, że Python jednak nie dla mnie. Coś mi nie pasuje w tym języku.

0
Szalony Kaczor napisał(a):

Tak trochę leje wodę, ale przeczytam te cegłę. Ale już widzę, że Python jednak nie dla mnie. Coś mi nie pasuje w tym języku.

Bo to język skryptowy, go się używa do pomocy, można w nim programować komercyjnie, ale najlepszy jest do pomocy, a nawet nauki matematyki i wszystkiego.
Mi tam się podoba, ale coś źle wygląda kod w nim, tak nie profesjonalnie, dlatego tylko skrypty w nim piszę, ale i tak go uwielbiam.

0

Bardzo się napaliłem na Swift, ale nie ma Xcode na Linuksa i nie mam sensownego IDE :(

0

Jakieś biedne te książki. A co powiesz o tej: http://allegro.pl/python-wprowadzenie-wydanie-iv-wyprzedaz-wys-0-i5958939843.html
Mam ją w pdf jak coś, ale skany, nie OCR.

0
Dzonzi napisał(a):

Jakieś biedne te książki. A co powiesz o tej: http://allegro.pl/python-wprowadzenie-wydanie-iv-wyprzedaz-wys-0-i5958939843.html
Mam ją w pdf jak coś, ale skany, nie OCR.

Dzięki za odpowiedź. Zacząłem ją czytać, pierwsze 200 stron. Wszystko jest pomieszane z Python 2 i Python 3, że w końcu czytelnik nic z tego nie rozumie. Jest 1200 stron tak zagmatwane, że ta książka niczego nie uczy, kto ma pierwszy raz styczność z Pythonem. Gdybym chciał nauczyć się Pythona 2, to wszyscy polecają te książkę
https://helion.pl/ksiazki/python-rozmowki-brad-dayley,pythro.htm

Jednak mnie nie interesuje nauka Pythona 2, tylko Python 3. A może ta?
https://helion.pl/ksiazki/python-rusz-glowa-wydanie-ii-paul-barry,pytrg2.htm

0

Python 2 i Python 3 jest prawie taki sam ja bez problemu piszę w tym i tym.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1