Django junior problemy

0

Dzień Dobry. Uczę się hobbistycznie pythona dokładnie teraz django :D Opiszę wam swój problem. Nie dołącza mi plików css do django. Już tłumaczę mam szablon html w temples stronkę czyta kod html się wykonuje ale kod css już nie. Załóżmy że mam stronke blog.html w jej head mam

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

django plik style.css olewa . jak zrobić by django komunikował się z css?

3

Musisz skonfigurować folder z plikami "statycznymi", który będzie widziany publicznie. Tam wrzucisz swój plik CSS i w szablonach będziesz używał odpowiedniego tagu.
https://docs.djangoproject.com/en/2.2/howto/static-files/

0

ok dzięki działa;D dzięki wielkie

0

Szybko to naklepałeś :P

0

django wydaje mi się przyjazne ;D można w 1 dzień ogarnąć podstawową mechanikę . Pierw zrobiłem CRUD django teraz zrobiłem prostą stronę główną w sumie 1/2 dni roboty i np można mieć system do zarządzania biblioteką

0
Emil Dworniczak napisał(a):

teraz zrobiłem prostą stronę główną w sumie 1/2 dni roboty i np można mieć system do zarządzania biblioteką

Ach ten młodzieńczy zapał :D
Jak się chce wszystko dopieścić, przetestować, zrobić wszystkie feature'y, których taki system potrzebuje, to trochę więcej pracy trzeba włożyć ;)
Dopiero po tym jest gotowy "na produkcję".

0
Spine napisał(a):
Emil Dworniczak napisał(a):

teraz zrobiłem prostą stronę główną w sumie 1/2 dni roboty i np można mieć system do zarządzania biblioteką

Ach ten młodzieńczy zapał :D
Jak się chce wszystko dopieścić, przetestować, zrobić wszystkie feature'y, których taki system potrzebuje, to trochę więcej pracy trzeba włożyć ;)
Dopiero po tym jest gotowy "na produkcję".

Masz rację ;) ja jestem bardziej od sieci lecz uczę się programowania dla rozrywki umysłowej i jest to całkiem fajne może w przyszłości kto wie tak czy tak fajnie można się z tym bawić;)

0

https://github.com/iEmix/modernlib/issues
tutaj dodałem swoje błędy może ktoś będzie w stanie pomóc. (proszę nie patrzeć na wygląd strony html wziąłem najprostszy szablon chodzi mi bardziej o integracje html/css/js i img z django. by potem móc w tym spokojnie pracowac)

W skrócie mam dwa błędy.

  1. Liczba mnoga w bazie danych django wszystko jest w liczbie mnogiej dodaje s. Gdzie w języku polskim to się nie sprawdza. Jak to zmienić
    Autorzy - Autorzys
    Ksiazki - Ksiazkis
  2. Nie chcą ładować się obrazy img z static.
    Nie znajduję pliku nie wiem czemu mimo że style css znajduję a są w tym samym folderze.
0

Jeśli chodzi o punkt pierwszy i panel admina, czyli jak ustawić liczbę mnogą od nazwy modelu, to:
https://stackoverflow.com/a/2587829/1021680 Tobie się przyda.

1

Musisz ustawić własny verbose_name_plural i po kłopocie. Jeżeli tego nie zrobisz, to django weźmie nazwę i doda 's' na końcu.

0
class Uzytkownicy (models.Model):
    verbose_name_plural = "Uzytkownicy"
    iduzytkownika = models.IntegerField()
    typ = models.IntegerField()
    imie = models.CharField(max_length=250)
    nazwisko = models.CharField(max_length=250)
    miasto = models.CharField(max_length=250)
    numertelefonu = models.IntegerField()
    email = models.EmailField()
    from_date = models.DateTimeField('godzina dodania')

Co tutaj jest źle że nie działa ? Chcę by model nazywał się użytkownicy a w bazie i tak dalej Użytkownicys

2

Musisz zrobić inner class Meta i tam dać:

class Uzytkownicy (models.Model):
    class Meta:
        verbose_name_plural = 'Dupa'

poza tym poczytaj sobie co to są metaclass w Python.

0
Haskell napisał(a):

Musisz zrobić inner class Meta i tam dać:

class Uzytkownicy (models.Model):
    class Meta:
        verbose_name_plural = 'Dupa'

poza tym poczytaj sobie co to są metaclass w Python.
dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1