uczenie głębokie w python

0

Witam serdecznie

Hobbystycznie kupiłem książkę pt."uczenie głębokie z językiem python". Postanowiłem przestestować jeden z programów jaki mieści się w książce ! https://pdf.helion.pl/deelea/deelea.pdf (str 18 pdf-u)

import numpy
import matplotlib.pyplot as plt
weightValue = 1000
#do modyfikacji w celu zmiany początku funkcji schodkowej
biasValue1 = 5000
#do modyfikacji w celu zmiany końca funkcji schodkowej
biasValue2 = -5000
plt.axis([-10, 10, -1, 10])
print ("Funkcja schodkowa rozpoczyna się w punkcie {0} i kończy w punkcie {1}"
.format(-biasValue1/weightValue,
-biasValue2/weightValue))
y1 = 1.0/(1.0 + numpy.exp(-weightValuex - biasValue1))
y2 = 1.0/(1.0 + numpy.exp(-weightValue
x - biasValue2))
#do modyfikacji w celu zmiany wysokości funkcji schodkowej
w = 7
y = y1w-y2w
plt.plot(x, y, lw=2, color='black')
plt.show()

jednak po przepisaniu tego kodu pojawia się puste pole bez wykresu,
http://localhost:8888/notebooks/Untitled2.ipynb?kernel_name=python3#

Powiedzcie proszę co robię źle. Nie miałem wcześniej do czynienia z programowaniem. A książkę kupiłem spontanicznie i zaciekawiła mnie. Może w przyszłości bardziej zainteresuję się pythonem.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź fachowców :D

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

4

Dziękujemy uprzejmie za link do notebooka uruchomionego na localhoście.

0
enedil napisał(a):

Dziękujemy uprzejmie za link do notebooka uruchomionego na localhoście.

Wybacz.
ten localhost zawierał to samo co screeny które wrzuciłem na koniec posta.

0

Witam ponownie
Opiszę problem w skrócie:
W załączniku o nazwie "kod z książki" mieści się kod który jest w książce https://pdf.helion.pl/deelea/deelea.pdf (str 18 pdf-u). według autora wykres jaki się tam znajduje powinien zostać wygenerowany przez kod znajdujący się pod nim.
W załączniku o nazwie "program skopiowany do jupytera" znajduje się program, który skopiowałem z powyższej książki.
Program uruchomiłem w "Jupyter Notebook",który został zainstalowany podczas instalacji pakietu "anaconda". Po uruchomieniu "Jupyter Notebook" program otwiera w przeglądarce swój lokalhost, w tym lokalhoscie klikam na "New"-"Python3"-wklejam kod z książki-klikam przycisk "run"

Czy to ja popełniłem,gdzieś błąd, czy też zrobiłem wszystko jak należy i po prostu program jest źle napisany/niepełny ?

Pozdrawiam

1

Przed liniami:

y1 = 1.0/(1.0 + numpy.exp(-weightValue*x - biasValue1))
y2 = 1.0/(1.0 + numpy.exp(-weightValue*x - biasValue2))

umieść:

x = numpy.linspace(-10, 10, 100)

P. S. Jak wklejasz listing, to umieść go w odpowiednim bloku, by był ładnie sformatowany. Od razu byś się przekonał, że pominąłeś mnożenie *.

0

Pyxis dzięki wielkie. Działa :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1