Problem z zadaniem dot. URL

0

Witam, mam pewien problem z zadaniem, które otrzymałem od kolegi, z którym nie mam niestety na razie kontaktu, a czas mnie naprawdę goni. Dostałem do zrobienia, cytuję "skrypt zbierający parametry z adresu URL i robiący z nich słownik". No i wszystko ok, ogarniam temat ale jakoś nie rozumiem tego polecenia. Nie wiem czy mam jakąś dziurę w głowie czy coś ale naprawdę po prostu nie rozumiem co się kryję za tym poleceniem. Czy to ma parsować URL, rozkładać go na części typu protokół, host, port i zwracać informacje czy kompletnie coś innego? Od razu mówię, że uczę się tego języka dopiero 4 miesiące (pierwszy kontakt z programowaniem w ogóle) więc bądźcie w miarę możliwości wyrozumiali. A za każdym razem jak zaczynam cokolwiek pisać to mam wrażenie, że kompletnie nie o to chodzi. Byłoby o wiele łatwiej gdybym mógł się z nim skontaktować, niestety nie mogę więc może tu ktoś doświadczony mi doradzi. Dodam też, że proponowałem mu wcześniej użycie przeze mnie modułu requests (było to dla mnie logiczne skoro miałem pracować z URL) po czym on powiedział, że jest to niekonieczne bo mogę pracować z tym URL normalnie podając go do zmiennej w tym zadaniu, a moduły mogą służyć tylko ulepszeniu. No to, to już mi banie rozwaliło :D
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam, Vicaris

3

STFW!
https://duckduckgo.com/?q=what+are+url+parameters&t=h_&ia=web

Parametry, czyli informacje znajdujące się w części "query", po pytajniku, oddzielone znakiem &, W przypadku powyższym mamy:

  • q=what+are+url+parameters
  • t=h_
  • ia=web
0

No okej, ale w jaki sposób te parametry mogą być przydatne do czegokolwiek w postaci słownika? Chyba trochę nie rozumiem tej idei stworzenia tego. Czyli w tym przypadku co podałeś byłoby {'ia':'web','t':'h_', 'q':'.....'} oraz skrypt musiałby zebrać tylko te informacje, tak?

0
Vicaris napisał(a):

No okej, ale w jaki sposób te parametry mogą być przydatne do czegokolwiek w postaci słownika?

Wyobraźmy sobie że z jakiś powodów, np tydzień dobroci dla zwierząt, ktoś chce uzupełnić dokumentację, każdemu argumentowi URL dać opis.
Tak hipotetycznie

0

A czy jest to możliwe aby adres URL nie posiadał żadnych parametrów? Bo niektóre nie mają z tego co widzę, albo może są jakoś ukryte?

3

Możlwe jest, np.: www.onet.pl.

0

A czy mógłbyś sprawdzić czy ten skrypt napisany przeze mnie jest prawidłowy? Działa niby tak jak powinno, ale nie jestem pewien.

import urllib.parse as urlparse

url = 'url'
parsed = urlparse.urlparse(url)
parsed_query = urlparse.parse_qs(parsed.query)
dict = dict.copy(parsed_query)

if len(dict) == 0:
    print('No parameters in URL.')
else:
    print('Dictionary of parameters: {}'.format(dict))
0

Daje przykład w załączniku.

0

Z dokumentacji wynika, że powinno to być to, Potestuj jeszcze.

0

Ok, dzięki. W razie co to będę dalej coś pisać tutaj.
Pozdrawiam!

0

Jeżeli dostaniesz takie zadanie na screeningu/interview, na 95% będziesz musiał wykonać je ręcznie. Lepiej pomęczyć się teraz, niż zesrać przy whiteboardzie.

0

Jeżeli dostaniesz takie zadanie na screeningu/interview, na 95% będziesz musiał wykonać je ręcznie. Lepiej pomęczyć się teraz, niż zesrać przy whiteboardzie.

Nie rozumiem, możesz przetłumaczyć na laikowy język? :D I z czym mam się teraz pomęczyć?

0

Zaklep to od zera, bez bibliotek.

0

Zaklep to od zera, bez bibliotek.

Nie mam pojęcia jak mógłbym to zrobić bez bibliotek. W końcu są one po to, żeby skracać kod i upraszczać jego pisanie. Na to miałem pomysł i zrealizowałem, na coś innego raczej pustka. Może coś podpowiesz?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1