Podstawy projektowania stron

Odpowiedz Nowy wątek
2007-11-03 15:28
pytacz:(
0

witam, uczę się htmla i mam pewien problem, otóż kiedy tworzymy stronkę z ramkami prostym jest ze atrybutem TARGRET mozemy otwierać różne stronki w różnych ramkach i moje pytanie jest następujące, czy mozna tak robić ze stronkami pisanymi z użyciem warstw. tj.

<html> <head> <title> stronka</title> </head> <body>
cos
cosinnego
</body> </html>

chodzi o to ze po przycisnięciu na COS w "pierwszy"-ej warstwie pojawi sie w "drugi"-ej warstwie zawartość pliku pies.html.

Pozostało 580 znaków

2007-11-03 17:53
0

Zacznijmy od tego, ze jestem w niemalym szoku ;p.. albo w ostatnim czasie drastycznie zmienila sie skladnia HTML i w efekcie zamiast starego, dobrego TARGET, rzucono nam magiczne slowo TARGRET ;), albo juz sam nie wiem "osochozi". Z tego, co mi wiadomo system, ktory probujesz zastosowac jest jak najbardziej obslugiwany przez przegladarki, a co za tym idzie - poprawny.


Per aspera ad astra i do boju!!!11oneone

Pozostało 580 znaków

2007-11-03 20:20
0

Nie tak ci nie zadziała. Jak chcesz używać target to musisz strone podzielic framesetem lub czym innym (np iframe) na ramki. Jak chcesz zmienić zawartość div'a to użyj javascriptu np.

<html>
<head>
<title> stronka</title>
<script>
    function zmien() {
        document.getElementById('drugi').innerHTML = 'nowy tekst';
    }
</script>
</head>
<body>
<div style="position:absolute; top:20;left:80;width:200;height:200;background:red">
    <button onclick="zmien()">zmien</a>
</div>
<div id="drugi" style="position:absolute; top:200;left:220;width:200;height:200;background:red">
cosinnego
</div>
</body>
</html>

Pozostało 580 znaków

2007-11-04 11:21
0

a może skoro już się uczyć projektowania stron, to zrobić to porządnie? ;). Najlepiej generuj stronę w PHP, ew. jak nie znasz PHP to zrób sobie szablon i tylko treść podmieniaj, albo poproś kogoś o zrobienie mikrosilnika w php, co zrobi toto za Ciebie :)

dzisiaj się już nie wykorzystuje ramek, a użycie javascriptu do serwowania głównej treści strony jest co najmniej pomyłką - chyba, że nie zależy Ci na wizytach wujka Google :P


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0