[ajax] potrzebna porada, dynamiczne wysw dynamicznych danych

Odpowiedz Nowy wątek
2007-11-12 13:52
souffrance
0

Witam mam maly dylemat jestem troche poczatkujacy z ajaxa i pisze strone na ktorej beda wyswietlane tabele bazy jako linijka i potrzebuje strony w ajaxie ktora bedzie mogla wyswietlac dynamicznie dane ktore tez wlasciwie beda dynamiczne czyli operacje na tabelach, wiem ze mozna cos zrobic w phpmyadmin ale to sie mija z celem w tym przypadku przykladowe wywolanie strony

[tabela1]
[tabela2]
[tabela3]
[tabela4]

bedzie to jako linijki tekstu i chcialem zebym mogl dynamicznie wyswietlac takjakby logi czyli to co robilem na tabelach najlepiej zeby byly posegregowane czyli np


[tabela1] [tabela2] [tabela3] [tabela4]
jakies tam operacje ktore wykonywalem na bazie
wypisane w postaci linijek
glownym problemem jest to ze niewiem jak podzielic dane
na kategorie ktorymi sa tabele
_____

niemusi byc koniecznie tak chodzilo mi glownie o przejrzystosc no i czasem bede wykonywal polecenia poprzez baze ktore beda wymagaly potwierdzenia wykonania na ktore bedzie trzeba czekac pare sec wiec musial bym jeszcze miec mozliwosc przyjmowania potwierdzenia niechodzi mi zeby ktos podal kod tylko zeby mi ktos powiedzial w ktora strone mam isc chodzi mi o jakas podpowiedz

Pozostało 580 znaków

2007-11-14 17:11
0

Np.:

tabela1
</p>
tabela2
</html> W funkcji switch, wywolanie ajaxa: ```javascript new Ajax.Updater('content', '/URL') ``` I teraz nastepuja zdanie do /URL i rezultat jest wyswietlany w 'content'. Pamietaj, ze /URL moze zwrocic rezultat w postaci kodu HTML + JavaScript. I te funkcje JavaScript moga wywolywac kolejne zadania ajxa. Nie wiem za bardzo w czym lezy problem? Teraz tez pracuje nad czyms takim - http://boduch.net/coyote Po kliknieciu na male logo '4programmers' rozwija sie zawartosc, ktora jest ladowana przez ajaxa... ```

Pozostało 580 znaków

2007-11-17 17:46
0

Nie jestem pewny czy o to ci chodzi bo nie bardzo zrozumialem, ale patrząc na "rysunek" wydaje mi się że może ci chodzić o efekt podobny do tego w minAjax.
http://mintajax.pl/Przewodnik/Kontrolki/
Tam masz takie "zakładki".
Nie nakłaniam do tej biblioteki ale zawsze możesz sobie zobaczyć w kodzie źródłowym jak jest to tam rozwiązane.

Pozostało 580 znaków

2007-11-22 12:25
souffrance
0

to drugie jest bardzo dobre znalazlem inna metode duzo prostrza na sprawdzenie wykonania polecenia (pozniej moze polepsze) tylko co jesli niewiem ile bedzie div'ow? jak moge rozwiazac ten problem?;/ da sie jakos automatycznie generowac ? bo bedzie tyle div'ow ile jest tabel ale niewiem ile bedzie tabel bo to bedzie sie zmienialo ;/ mam nadzieje ze ktos odpowie dzieki za tamte odpowiedzi

Pozostało 580 znaków

2007-11-22 13:12
0

Hmm, mozesz gdzies w zmiennej JS trzymac ilosc zakladek. Albo (lepsze rozwiazanie) sprawdzac w JS ile jest elementow div:

</p>

</p>

Pozniej w JS:

```javascript
$('main').select('div') // <-- takie cos zwraca tablce zagniezdzonych elementow DIV w elemencie ID = main.

Powyzszy kod zadziala (IMO, nie testowalem, moge sie mylic - pisane z palca ;)) przy uzyciu prototype. Oczywiscie mozesz sie bawic domyslnymi funkcjami JS i jechac po drzewie DOM.

Pozostało 580 znaków

2007-11-22 20:44
0

W czystym DOM jest to po prostu:

document.getElementById('main').getElementsByTagName('div')

;-)

Pozostało 580 znaków

2007-11-22 21:00
0

Raczej czystym JavaScript :P

Pozostało 580 znaków

2007-11-22 22:59
nav
0

document.getElementById('main').getElementsByTagName('div')
Zwróci też głebiej zagnieżdżone div'y :-)

<div id="main">
  <div>
    <div>
    </div>
  </div>
</div>

zwróci 2 divy, mimo ze zakladka tu bedzie jedna.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

4 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 4

Robot: CCBot (4x)