[js] Takie hint-window - problem

0

Cześć, mam problem z hint-window. Czyli okno informacyjne, które pokazuje się po najechaniu np. na link(np. jak w OGame, gdy najeżdżamy myszą na jakąś planetę w Galaktyce).

Kod, który znalazłem i ździebko przerobiłem wygląda tak:

var hintWindow = null

function showHintWindow(wHeight, wWidth, wBody)
{
  hintWindow=window.createPopup();
  var pbody=hintWindow.document.body;
  pbody.style.backgroundColor="lime";
  pbody.style.border="solid black 1px";
  pbody.innerHTML=wBody;
  hintWindow.show(event.clientX, event.clientY+5, wWidth, wHeight, document.body);
}  

Ładnie pokazuje okno tam, gdzie chcę, z zawartością jakąś chcę. Problem polega na tym, że:

  1. Okno nie zamyka się po zjechaniu myszą z linku(okazuje się, że nie obsługuje metody close()
  2. Okno nie przesuwa się wraz z myszą.

Chodzi mi o to, że jak przesuwam kursor myszy na linku, żeby okno razem z nim się poruszało. I o to, że jak zjadę kursorem myszy z linku, żeby okno się zamknęło.

Przykładowe wywołanie:

  <a href="http://www.strona.net" onMouseOver="showHintWindow(50, 100, \'Dzień dobry\')" onMouseOut="closeHintWindow()">Link</a>

funkcja closeHintWindow() po prostu wywołuje metodę close() na rzecz tego hint-window :)

Może ktoś pomóc?

0

mi się wydaje czy metoda showPopup to feature tylko IE ? zresztą później operowanie na event też jest IE only, myślałem że takie czasy już minęły ... poszukaj innego kodu

0

poza tym jak w js chcesz mieć coś takiego jak gdzieś. To po prostu wejdź tam gdzieś i użyj magicznej funkcji "pokaż źródło"

0
bbv napisał(a)

poza tym jak w js chcesz mieć coś takiego jak gdzieś. To po prostu wejdź tam gdzieś i użyj magicznej funkcji "pokaż źródło"

Damn, a Ty myślisz, że od czego zacząłem?
Jednak nie mogę się w ogóle pokapić w tym ich kodzie.

Damn, naprawdę nikt nie wie?

0

stwórz sobie diva, daj mu position absolute i wystaw go poza treść dokumentu, na początku ustaw mu display none, w onmouseover ustaw pozycję tego diva odpowiednio i daj mu display na '' albo 'block', przy onmouseout chyba wiesz co robić
zdarzenia typu onmouseover/out przyjmują w ff i operze parametr którym jest zdarzenie które to ma własność x i y, stąd wiesz gdzie jest myszka, jeśli parametr nie został przesłany czyli ie to użyj zdarzenia event i clientX/Y jak w powyższym kodzie
zresztą o przesuwaniu całkiem nie dawno było - poszukaj

0

OK, dzięki.
Znalazłem świetną bibliotekę: overLIB
http://www.bosrup.com/web/overlib/

Naprawdę polecam!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1