Kilka pytań. dotyczących stron www

0

Tak więc witam postanowiłem się nauczyć pisać strony internetowe, lecz nie wiem od czego zacząć. Chce się tego nauczyć dla siebie podczas budowy projektu który sobie wymyśliłem. Na stronie będę potrzebował:

-panel logowania
-panel rejestracji
-dodawanie kategorii głównych (1)
-dodawanie podkategorii głównych (2)
-dodawanie podkategorii(3)
-podczas gdy dany użytkownik się zaloguje będzie dla niego generowana indywidualna strona główna z informacją w jakich wątkach się wypowiedział

To jest tylko kilka z opcji jakie będę potrzebował wybrałem te łatwiejsze na początek bo nie jestem pro człowiekiem co w 5 min nauczy się pisać strony. Stronę głównie pisze dla siebie więc nic mnie nie goni, żadne terminy i inne pierdołki. Chciał bym się was zapytać w jakim języku najlepiej by było to napisać php, java, html, czy może innym :) co muszę zrobić na samym początku, abym mógł testować każdą z wprowadzonych nowych faz mojej strony :) oraz czy może posiadacie jakieś strony z gotowymi skryptami takich co się najczęściej używa np skrypt logowania. Dodam że stronę chcę pisać w dreamweaver :)

0

Najpierw naucz się HTML i podstaw JavaScript.
Dopiero potem w zależności od tego, jaką technologię wybierzesz: albo php, albo ASP .NET.

Osobiście wybrałbym chyba ASP .NET, gdyż środowisko zwalnia programistę z wielu bezsensownych i denerwujących rzeczy.

0

Jeszcze dorzuciłbym do tego na początek CSS.
Czyli start taki HTML + CSS. Najlepiej dobry kurs o tworzeniu szkieletu strony opartego na DIVach a nie tabelkach. Później JS żeby uczynić strony trochę bardziej dynamicznymi. A później to już PHP lub ASP, ewentualnie jakiś AJAXik :).

0

mały offtop,

@jagi a dlaczego koniecznie nie na tabelkach ? :>
Bo są przestarzałe ?

0

Tak IMO to nie ma jakiejś większej różnicy... W każdym razie ja to się znam na PHP ;) Osobiście uważam jednak że DIVy to czasami niezłe utrudnienie.

0
Demonical Monk napisał(a)

[..] Osobiście uważam jednak że DIVy to czasami niezłe utrudnienie.

Nop, właśnie dlatego pytam.
Może mam małe doświadczenia ale zrobiłem jedną stronę na DIVach i... i już nigdy więcej...

0

No cóż już było wiele tematów odnośnie tego czemu na DIV'ach a nie tabelkach. Po pierwsze: Żeby zrobić element w którym chcesz coś wyświetlić musisz użyć 3 tagów w przypadku tabelki, a w przypadku DIV'a tylko 1. Czyli mniej pisania, kod jest bardziej przejrzysty. Tabelki oczywiście nadal należy używać ale do prezentowania treści, których inaczej się nie da zaprezentować.

Wiadomo, że pisanie strony opartej o DIV'y jest trudniejsze. Pamiętam jak pisałem strony oparte na tabelkach jak ktoś mi wspomniał, że to przeżytek to nawet go nie słuchałem, bo to było łatwe i przyjemne. Jednak gdy zainteresowałem się JS nie było innego wyjścia niż używanie DIV'ów. Teraz robię stronki oparte tylko i wyłącznie na DIV'ach. A nawet tabelki nimi zastępuję, bo pisanie dynamicznych stron jest łatwe w przypadku DIV'ów.

Ale na każdy problem jest jakieś rozwiązanie. Weźmy choćby wyśrodkowywanie zawartości w pionie i poziomie. Tabelka? Nic prostszego. DIV'y? Masakra, nie dość, że trzeba dobrze znać CSS to jeszcze wymaga to więcej pisania niż przy tabelkach. Jak sobie poradzić? Nauczyć się JS i zapoznać z narzędziem jQuery, gdzie wyśrodkowanie elementu na stronie czy treści w elemencie to kwestia 2 linijek kodu. Co lepsze jQuery zapewnia jednakowe wyświetlanie kodu we wszystkich przeglądarkach więc nie musisz się już więcej martwić źle interpretowanym CSS'em.

Wybór należy do Ciebie :)

0
jagi napisał(a)

Wiadomo, że pisanie strony opartej o DIV'y jest trudniejsze.
od trzydziestu tabelek na stronie, każda w każdej itp.? Niekoniecznie - do div'ów można się przyzwyczaić ;)

0
madmike napisał(a)
jagi napisał(a)

Wiadomo, że pisanie strony opartej o DIV'y jest trudniejsze.
od trzydziestu tabelek na stronie, każda w każdej itp.? Niekoniecznie - do div'ów można się przyzwyczaić ;)

Przy 30 tabelkach, każda w każdej to już nie ma mowy o pisaniu strony :P. Ale miałem raczej na myśli trudniejsze z powodu CSS, który jak wiadomo przez przeglądarki jest różnie interpretowany. No ale jak ktoś chce dobre strony robić to czy by robił je na tabelkach czy na DIV'ach bez dobrej znajomości CSS się nie obejdzie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1