Menu - wybrany element

0

Witam,
mam zwykłe poziome menu i chciałbym żeby po kliknięciu w jeden z elementów był on w jakiś sposób zaznaczony np przypisać mu klasę z innym backgroundem. Myślę, że zrobiłbym to np zapamiętując w ciasteczkach id klikniętego i potem przy ładowaniu strony zaznaczał odpowiedni. Problemem jest to, że w stopce mam takie same menu (nie potrzebuje w nim zaznaczania) i chciałbym aby po wybraniu elementu z dolnego menu odpowiedni element w menu górnym był zaznaczony. Jak to najlepiej zrobić ?

0

A jak wyglądają u Ciebie linki?

Tego się nie robi na ciasteczkach.

Załóżmy, że Twoje linki wyglądają tak (zakładam, że korzystasz z php, bo w statycznym html to chyba żaden problem w innym miejscu dopisać "class"?)

index.php
index.php?strona=pliki
index.php?strona=galeria

itd. (pierwszy link to strona główna).

No to potem przy menu masz:

<a href="index.php">Strona główna</a>
<a href="index.php?strona=pliki">Pliki do pobrania</a>
<a href="index.php?strona=galeria">Galeria zdjęć</a>

i robisz z tego:

<a href="index.php" <?php if ($_GET['strona']=='') { echo 'class="active"; } ?>>Strona główna</a>
<a href="index.php?strona=pliki" <?php if ($_GET['strona']=='pliki') { echo 'class="active"; } ?>>Pliki do pobrania</a>
<a href="index.php?strona=galeria" <?php if ($_GET['strona']=='galeria') { echo 'class="active"; } ?>>Galeria zdjęć</a>

To tylko prosty przykład (choć zakładam i prostą stronę, skoro problem jest prosty ;)). Podałbyś jakiś kod to bym nie musiał wróżkować tylko napisał jak zrobić.

0

no sorry faktycznie nie napisałem ważnych informacji ;/

Piszę w asp.net , oba Menu są umieszczone w MasterPage

Menu wygląda tak:

<ul class="MojeMenu">
            <li><a href="Link1.aspx">LINK1</a></li>            
            <li><a href="Link2.aspx">LINK2</a></li>            
            <li><a href="Link3.aspx">LINK3</a></li>            
            <li><a href="Link4.aspx">LINK4</a></li>           
            <li><a href="Link5.aspx">LINK5</a></li>
</ul>

Takie same menu jest w stopce.

0

Czas mnie mocno goni ;/... mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1