Tło dla diva o podanym id nie działa

0

Nie wiem co robię źle, chcę ustawić tło diva "top-menu" na czerwone, mógłby ktoś pomóc?

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl-PL>
	<head>
		<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
		<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"> 
		<title>Strona</title>
	</head>
	
	<body>
		<div id="top-menu">
			<ul>
				<li><img src="images/auction_icon_60.png" />Moje aukcje</li>				
			</ul>
		</div>
	</body>
</html>
#top-menu ul li {
	list-style-type: none;
	width: 60px;
	text-align: center;
	float: left;
	margin: 0 15px 0 15px;
	}
	
#top-menu {
	padding: 0;
	margin: 0;
	background: red;
	}
0

background-color ?

0
siararadek napisał(a):

background-color ?

background-color: red; też nie działa, marginesy normalnie działają, ale koloru nie mogę ustawić

2

background-color to prawidłowy, logiczny wybór. I tak, ustawi to kolor tła Twojego diva.

Problem w tym, że Twój div ma wysokość równą... zero. Tj. elementy domyślnie nie obejmują znajdujących się ich wnętrzu elementów pływających (z ustawionym float), czyli w Twoim przypadku elementów li. Pogoogluj o czymś, co się zwie clearfix.

Najprostszy sposób: daj owemu divowi overflow: hidden;. Rozciągnie się by objąć te li z float i kolor tła stanie się widoczny.

0

Dzięki wielkie, overflow załatwił sprawę tak jak chciałem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1