Kotlin z react.js

0

Cześć, jako, że podczas obecnego projektu koleś od fronta trochę spowalnia, a ja już backend napisałem stwierdziłem, że mu pomogę. Chciałbym użyć Kotlina razem z Reactem.js jako, że front jest w Reactcie robiony. Moje pytanie brzmi od czego tu najlepiej zacząć i czy ktoś już tego używał i ma jakieś wskazówki ? Czy trzeba znać JS ? Do tego Kotlina są jakieś biblioteki, żeby pisać w tym do Reacta czy jak to wygląda ?

Pozdrawiam

0

Czy Ty mu przypadkiem nie miałeś wystawić API?

0

No ale napisałem przecież, że już API jest gotowe :).. teraz jako, że po stronie backendu wszystko gotowe a on spowalnia, chciałem napisać jakieś komponenty w reakcie korzystając z koltina

0

Teoretycznie da się pisać w Kotlinie i kompilować go do JavaScriptu. Istnieje nawet Kotlinowa nakładka na Reacta: https://github.com/Kotlin/kotlin-fullstack-sample/tree/master/frontend/src/org/jetbrains/react Musiałbyś się jednak najpierw dogadać z zespołem czy chcecie używać takich nakładek, zwłaszcza że ktoś nieznający Kotlina będzie miał wtedy problem w dłubaniu we frontendzie.

0

A to nie jest jakoś modułowo zrobione, że ja mu np napiszę kalendarz, wystawie jakieś publiczne metody i on będzie mógł tego normalne użyć jako komponent ? Nie znam jeszcze reakta, ale podobno on jest właśnie komponentowy.

2

Tak, można pisać komponenty w innych językach. Trudność będzie polegać na tym, by to wszystko spiąć do kupy, tzn poustawiać narzędzie do budowania aplikacji tak by w odpowiedniej kolejności kompilowało źródła, generowało zasoby itd

0

Kurczę, myślałem, że jakoś da się takie komponenty osobno napisać, zbudować jakiegoś liba i normalnie korzystać z tego, a tu widzę, że komplikacje ... Teraz tak myślę, może po prostu łatwiej nauczyć się JS ?

0

Liba też się pewnie da zrobić, tyle że jeśli chcesz mieć to w osobnej bibliotece to będziesz musiał w kółko publikować nową wersję jeśli kolega będzie chciał mieć twoje najnowsze zmiany.

Ja sam niespecjalnie interesuję się Kotlinem więc nie wiem jakie to wygląda w Kotlinie. Sam używałem Scali.js ale w drugą stronę - z poziomu Scali używałem bibliotek JavaScriptowych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1